מחקר חדש: נוגדי דיכאון לא פוגעים ב-IQ של העובר
מחקר בינלאומי רחב היקף, בשיתוף חוקרים מארה"ב, שבדיה ואוניברסיטת חיפה, מצא כי בניגוד לחששות שעלו בעבר, נטילת תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההיריון לא מגדילה את הסיכון של התינוק להיוולד עם לקות שכלית
איך מבחינים כשאימא סובלת מדיכאון אחר לידה?
מחקר חדש מפריך מיתוס ישן: נטילת תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההיריון לא מגדילה את הסיכון שהתינוק ייוולד עם לקות שכלית, כך עולה ממחקר בינלאומי בשיתוף אוניברסיטת חיפה. הממצאים החדשים פורסמו בכתב העת הרפואי JAMA Psychiatry.
לקות שכלית, או מוגבלות שכלית התפתחותית (Intellectual Disability, לקות שבעבר נקראה "פיגור שכלי") היא הפרעה נוירו-התפתחותית שמאופיינת באיי-קיו הנמוך מ-70 וגורמת למגבלות קשות ביכולות התקשורת ובמיומנויות הדרושות לתפקוד יומיומי תקין. הלקות השכלית נפוצה בקרב 0.7%-2% מאוכלוסיית המערב.
לקות שכלית יכולה לנבוע מגורמים גנטיים או מגורמים ביולוגיים שאינם גנטיים. ברוב המקרים לא ניתן להצביע בוודאות על גורם ספציפי יחיד למוגבלות שכלית התפתחותית, ולרוב קיימת אינטראקציה מורכבת של מספר גורמים. כיום לא קיימת תרופה ללקות שכלית.
קראו גם:
תרופות לדיכאון בהריון: מי אמר שצריך להפסיק?
מדריך נוגדי דיכאון: החדשות, הפחות משמינות והמהירותמחקר מצא קשר בין דיכאון אצל האם - לסיכוי לאוטיזם
לדברי החוקרים, בשנים האחרונות השימוש בתרופות נוגדות דיכאון עלה באופן משמעותי באוכלוסייה הכללית ובקרב נשים בהריון בפרט, והשאלה האם תרופות אלה עלולות להגדיל את הסיכון של היילוד להיפגע בשל כך עלתה לא אחת.
במחקר קודם צוות החוקרים כבר מצא כי אין קשר בין נטילת תרופות נוגדות דיכאון בזמן ההיריון להתפתחות של אוטיזם. במחקר הנוכחי, שהתפרסם בכתב העת החשוב JAMA Psychiatry, ומומן על ידי המכון הלאומי לבריאות של ארצות הברית (NIH), ביקש צוות החוקרים הבינלאומי מבית החולים Mount Sinai בניו-יורק, אוניברסיטת Karolinska בשבדיה, אוניברסיטת Dalhousie בקנדה ופרופ' סטיבן לוין מהחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה, לבדוק לראשונה אם נטילת תרופות אנטי-דיכאוניות במהלך ההיריון מגדילה את הסיכון להוליד ילד עם לקות שכלית.
המסקנה: אין הבדלים משמעותיים עם תרופות ובלעדיהן
אוכלוסיית המחקר כללה כ-180 אלף ילדים שנולדו בשבדיה בין השנים 2006 ל-2007, מתוכם 3,982 ילדים נולדו לאימהות שנטלו במהלך ההיריון תרופות נוגדות דיכאון (במרשם) מכל הסוגים: תרופות הרגעה, תרופות מעוררות, תרופות שמאזנות את מצב הרוח, תרופות אנטי פסיכוטיות ומרדימות.
לאחר התייחסות לגורמי רקע שונים, כולל למצבו הנפשי של האב ולשאלה אם הוא נוטל תרופות, נמצא כי אין הבדלים משמעותיים בין התינוקות שנולדו לאימהות שנטלו תרופות לאלה שלא נטלו תרופות: אמנם בקרב קבוצת התינוקות שנולדו לאימהות שנטלו תרופות אובחנו 0.9% מהילדים כסובלים מלקות שכלית לעומת 0.5% בקרב התינוקות לאימהות שלא נטלו תרופות, אולם הבדל זה לא היה מובהק – כך שמבחינה אמפירית, לא נמצאו הבדלים בין שתי הקבוצות.
תוצאות אלה חזרו על עצמן גם כאשר התינוקות לאימהות שנטלו תרופות הושוו לתינוקות שנולדו לאימהות שסבלו מדיכאון מאובחן קלינית ובחרו שלא לקחת תרופות.
גם בדיקה ספציפית של SSRI לא גילתה קשר ללקות שכלית
מכיוון שבשנים האחרונות עלה השימוש בתרופות אנטי דיכאוניות, בעיקר כאלה מסוג SSRI (הכוללות את הפרוזק והציפרלקס), ומכיוון שדרך הפעולה של החומר הפעיל ייחודית – ואף נמצא במחקר על עכברים שהחומר הפעיל עובר דרך השלייה לעובר ועלול לגרום לפגיעה במוח – בחנו החוקרים האם לתרופות ה-SSRI ספציפית יש השפעה על הסיכון להולדת תינוק עם לקות שכלית.
בבדיקה זו חולקו תרופות ה-SSRI לשלוש קטגוריות (על פי דרך פעולתן) ונבדקו רק על קבוצת האימהות שצרכו תרופות. גם במקרה זה לא נמצאה השפעה של התרופות על הסיכון ללקות שכלית אצל התינוק.