תופעת הלוואי המפתיעה של התרופה: שיער השיבה חזר להיות כהה
בניגוד לתופעות הלוואי המוכרות של התרופות נגד סרטן - בחילות, הקאות, עייפות ונשירת שיער - חוקרים מספרד הופתעו לגלות שחלק מהחולים שהתחילו טיפול אימונותרפי עם שיער אפור, סיימו אותו עם שיער חום כהה או שחור. החוקרים: "אולי בהמשך ניתן יהיה להתבסס על הטיפול ולפתח תרופה נגד שיער שיבה לא רצוי"
תופעת הלוואי שהרופאים לא ציפו לה: שיערם האפור של חולי סרטן הפך לכהה בעקבות טיפול אימונותרפי (טיפול שמשתמש במערכת החיסון כדי להילחם בתאים הסרטניים) חדש, כך מגלה מחקר חדש שנערך בספרד. הממצאים פורסמו בכתב העת הרפואי JAMA Dermatology.
בעוד שאחת מתופעות הלוואי הידועות של כימותרפיה היא פגיעה בזקיקי השיער וגרימה לנשירה, אצל כשליש מחולי הסרטן שטופלו בתרופה אימונותרפית חדשה, חלקם בשנות השבעים לחייהם, נצפתה תופעה מפתיעה: שיער השיבה שלהם הפך לכהה. מחקר ספרדי מצא שאחת מתופעות הלוואי של התרופה כוללת שיקום של פיגמנט השערה.
"אצל החולה הראשון חשבנו שמדובר במקרה", אמרה ד"ר נואליה ריברה, דרמטולוגית מאוניברסיטת ברצלונה שעמדה בראש צוות החוקרים, אבל כשהצוות ביקש מעוד מטופלים שיביאו תמונות של עצמם לפני הטיפול, התגלתה התופעה גם אצל מטופלים נוספים.
מתוך 52 חולי סרטן הריאות שקיבלו את אחת מהתרופות - קיטרודה, אופדיבו או טקנרטיק - אצל 14 מהם הפך השיער מאפור לחום כהה או שחור.
על אף שאצל רוב המטופלים לא נראה שינוי בצבע השיער, 14 המקרים הללו מרמזים כי מדובר בתופעה. ב-13 מהמטופלים השיער הפך לחום כהה או שחור, ובמטופל הנוסף טלאים מהשיער הפכו שחורים.
עובדה מעניינת נוספת היא, שב-13 מתוך 14 המטופלים שאצלם נראתה התופעה יוצאת הדופן, התגלתה גם תגובה טובה לטיפול התרופתי ביחס לשאר הנבדקים בקבוצה - עובדה שמרמזת על כך שהתכהות השיער עשויה להיות אינדיקציה לתגובה טובה של הגוף לטיפול. בינתיים ממשיכים המומחים במחקרם, במטרה לנסות ולהתחקות אחר הסבר לתופעה.
ריברה הבהירה כי לתרופות שנבדקו במחקר יש תופעות לוואי קשות ורציניות והן אינן בטוחות לשימוש באנשים בריאים, אך הוסיפה ואמרה שאם ההשערה בדבר שינוי בצבע השיער אכן תתממש, אפשר יהיה לפתח על בסיס התרופות הללו תרופה אחרת לטיפול בשיער אפור בלתי רצוי.
תעשיית התרופות כבר הרוויחה בעבר מתופעות לוואי בלתי צפויות של תרופות. בין התרופות שפותחו כתוצאה מתופעת לוואי מפתיעה אפשר למצוא את התרופה
"פרופסיה" להמניעת התקרחות גברית, את התרופה לגידול ריסים "לאטיס" ואת זריקות הבוטוקס. הרכיבים הפעילים בהן התגלו, בהתאמה, בתרופה לטיפול בערמונית מוגדלת, בתרופה לטיפול בלחץ תוך-עיני ובתרופה לטיפול בעווית עינית, פזילה ועין עצלה.
שיער לבן: למה זה קורה?
עם חלוף השנים מתנוונים התאים המייצרים את הפיגמנט מלנין בשורש השערה. הם מייצרים פחות ופחות פיגמנט עד שהם נעלמים כליל. תוך כדי כך מתרחשת הפחתה בפעילות אנזים ששמו טירוזינאז, המזרז את ייצור הפיגמנט מלנין.
בעקבות שני התהליכים האלה — הפחתה בפעילות הטירוזינאז והיעלמות תאי המלנוציטים — צומחות שערות חסרות צבע, המופיעות תחילה אצל כהי שיער בצבע אפור, המערב שיירי צבע כהה עם חוסר צבע, עד לצבע הלבן האופייני לקשישים.
"מדובר במחקר מרתק", אמרה פרופ' ג'ון רובינסון מאוניברסיטת נורת'ווסטרן העורכת את כתב העת JAMA Dermatology בו פורסם המחקר, עם זאת היא הדגישה כי עדיין מוקדם מדי מכדי לומר האם הממצאים יובילו לטיפולים חדשים לשיער שיבה.