יולדות טבעוניות נגד איכילוב: אין לנו מה לאכול
יולדות טבעוניות באיכילוב זועמות - לטענתן, היצע המזון שאינו מן החי בבית החולים מחפיר. "קיבלתי רק לחם וירקות. ביקשתי טחינה ואמרו לי שאין", מספרת יולדת. ביה"ח: "שוקדים בימים אלה על העשרת התפריט"
טבעונית שילדה בשבוע שעבר בבית החולים מתארת במכתב תלונה לבית החולים כי המזון שקיבלה במהלך אשפוזה היה מתחת לכל ביקורת. "אני טבעונית, לא אוכלת בעלי חיים, מוצרי חלב וביצים", מפרטת המתלוננת, "הפתיע אותי עד עלבון לגלות שדווקא אצלכם חוסר ההבנה, ההכלה והיעדר הנכונות לספק ליולדת מזון התואם את בחירתה וצרכיה מקומם כל כך".
היולדת, שלמרות טענותיה לגבי טיב המזון שקיבלה, החמיאה לצוות הרפואי של "איכילוב", מוסיפה ומתארת כי ארוחות הבוקר שהגישו לה כללו רק לחם לבן וירקות. יתר היולדות קיבלו ביצים וגבינה, אך כשביקשה ממרח טחינה או חומוס נענתה בסרוב. "הסברתי לאחיות שאני טבעונית ושאין לי מה לאכול. הן ענו שאין מה לעשות, יש לחם וירקות. אחרי הלידה הגוף מותש. זה היה מאוד מאכזב לשמוע כזו תשובה".
"הטבעונות הופכת היום ליותר ויותר שכיחה", מציינת היולדת, "תל אביב היא עיר מאוד מפותחת מהבחינה הזו. כל בקשה שלי לקבל תחליף לבשר או ממרח שהוא לא חלבי נתקל במשיכת כתפיים. ביקשתי מכל אחות בכל משמרת ואמרו לי שאין. יש רק לחם לבן, תפוחי אדמה ואורז, שהם מזונות שמעודדים עצירות, בדיוק מה שיולדת לא צריכה. באופן כללי הייתי מצפה מבית חולים שיגיש מזון בריא, כמו לחם מדגנים מלאים או אורז מלא, אבל לטבעונים פשוט אין מה לאכול שם. זה מתסכל".
מבדיקה שערכנו במספר בתי חולים עולה כי בכולם מציעים תפריט טבעוני ליולדות. ההיצע הדל ב"איכילוב" של מזון לנמנעות ממוצרים מן החי, כך מתארות יולדות, הינו דבר ידוע.
רינת מור (31) מתל אביב, אשר ילדה בבית החולים לפני כחודש, מצטרפת גם היא לטענות: "קשה לתאר איזו רמה נמוכה של היצע קיבלתי בבית החולים. במחלקת טרום הלידה האוכל היה סביר כי הם סיפקו טחינה. עבור טבעונים טחינה היא מרכיב מאוד מרכזי בתזונה. אחרי הלידה, גם בבוקר, גם בצהריים וגם בערב פשוט לא היה מה לאכול. היו רק ירקות ופחמימות. לא היה שום דבר מזין".
רינת מוסיפה ומתארת כי לא הייתה לה ברירה אלא לקנות מזון במהלך אשפוזה. "כל מי שבא לבקר אותי ידע שהוא צריך להביא איתו אוכל", מפרטת היולדת הטרייה, "המקרר במחלקה היה מפוצץ במוצרי חלב, אבל אפילו חלב סויה לא היה שם. לא היה שום מענה למי שלא אוכל מוצרים מן החי. התלוננתי בפני האחיות שאין לי מה לאכול. הן היו מאוד נחמדות אבל הן לא יכלו לעזור. כל מה שביקשתי היה טחינה. מה יותר בסיסי מזה? זה לא רק עניין לטבעונים. יש הרבה אנשים שאלרגיים ללקטוז או לא אוכלים מוצרי חלב בשל סיבות בריאותיות. מה יש לבית החולים להציע לכל אלו? למה בית חולים שאמור לספק מזון בריא נותן למטופלים שלו רק מוצרי חלב?".
לאחר האשפוז יצרו קשר מטעם בית החולים עם רינת לצורך סקר שביעות רצון. "אמרתי שהייתי מאוד מרוצה מהטיפול של הצוות המקצועי, אבל ההיצע לטבעונים היה מתחת לכל ביקורת. מצער לגלות שהם לא הפנימו את הטענות", היא מתארת.
"טבעוניות לפני לידה יודעות שאם הן יולדות ב'איכילוב' הן צריכות לדאוג לעצמן לאוכל", מציינת מחברת מכתב התלונה, "בבתי חולים אחרים מציעים מעדנים מתחליפי חלב ותחליפי בשר צמחיים, אבל ב'איכילוב' אפילו טחינה לא קיבלתי. יולדות צריכות לאכול אוכל מזין כדי להתאושש מהטראומה. משרד הבריאות ממליץ על תזונה צמחית, על הפחתת צריכת הבשר ומוצרי החלב. איפה 'איכילוב' בכל זה?".
"מאיכילוב" נמסר בתגובה: "בבית החולים קיים תפריט טבעוני מובנה עשיר ומגוון שעונה על הצרכים התזונתיים של המטופל הטבעוני. היחידה לתזונה ודיאטה שוקדת בימים אלה על העשרת התפריט יחד עם שירותי התזונה (מטבח) לרווחת היולדות וכלל מטופלי בית החולים. התפריט יופץ בימים הקרובים יחד עם דף מידע בנושא לידיעת והעלאת המודעות בקרב הצוות המטפלים וציבור המאושפזים".