שתף קטע נבחר

רופאים טוענים: אפשר להפסיק אנטיביוטיקה לפני הזמן - כשמרגישים טוב

במשך שנים הורגלנו למחשבה שהפסקת אנטיביוטיקה לפני הזמן עלולה לגרום להתפתחות חיידקים עמידים. עכשיו טוענים מומחים: אין עדות לכך שהפסקה מוקדמת של אנטיביוטיקה גורמת לסיבוכים. אולם הם מבהירים כי אין להפסיק את הטיפול האנטיביוטי ללא ייעוץ הרופא המטפל ולפני שהאדם החלים

 

מה עושים כשיש זיהום בגוף:

 

 

כשהרופא רושם לכם אנטיביוטיקה, אתם יודעים שאתם חייבים להשלים את הטיפול עד תומו, זה לפחות המסר שהונצח במשך שנים על ידי רופאים ואחיות. אבל עכשיו קבוצת רופאים בריטים טוענת כי במרבית המקרים אפשר לסיים את הטיפול האנטיביוטי עוד לפני הזמן שהוקצב מראש, וכי נטילה ממושכת מדי תגרום ליותר נזק מתועלת.

 

במאמר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי בריטיש מדיקל ג'ורנל, מומחי בריאות מאוניברסיטאות ברייטון, אוקספורד ומוסדות אקדמיים נוספים, טוענים כי אין ראיות מדעיות לכך שקיצור משך הטיפול האנטיביוטי יוביל ליצירת חיידקים עמידים. במציאות, כך הם טוענים, נטילת אנטיביוטיקה מעבר לנדרש היא שעלולה להוביל לעמידות חיידקים.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

החוקרים כתבו כי החשש הראשון מפני עמידויות לאנטיביוטיקה הובע בעבודתו המוקדמת של אלכסנדר פלמינג, מפתח הפניצילין, שהראה שחיידקים עשויים לפתח עמידות לאנטיביוטיקה שפיתח. בשנת 1945 הוא דיווח על מטופל שסבל מדלקת גרון ופיתח חיידקים עמידים שעברו לאישתו שמתה מהזיהום.

 

אין טעם ליטול תרופות שלא לצורך

"אם אתם נוטלים פניצילין קחו מספיק אנטיביוטיקה!", אמר פלמינג בזמנו. אבל עתה אומרים המדענים, כי חיידקי סטרפטוקוק מעולם לא פיתחו עמידות לפניצילין, כך שהשערתו של פלמינג לפיה האישה מתה מחיידקי סטרפטוקוק עמידים כנראה שהיתה שגויה.

 

מאידך טוענים החוקרים, המדע המודרני הוכיח ששימוש ממושך מידי של אנטיביוטיקה הוא שתורם דווקא להתפתחות חיידקים עמידים לתרופות, כמו גם שימוש באנטיביוטיקה שלא לצורך, כמו במחלות ויראליות, או שימוש באנטיביוטיקה שנלקחת גם כשהחולה כבר החלים.

 

"ההוראה שחייבים תמיד לסיים את האנטיביוטיקה עד הסוף אינה נכונה ואינה מבוססת על ראיות", אומרים המומחים, "יש צורך לערוך מחקרים חדשים, שיעדכנו את משך הטיפול המדויק הדרוש בכל מצב ספציפי. המסר הוא ברור: עלינו ליטול כמות קטנה של תרופה לפי הצורך, ולא מעבר לכך".

 

חייבים להתייעץ עם רופא

"אין כל הוכחה שעצירת אנטיביוטיקה כמה ימים מוקדם יותר תגרום לאדם לחלות שוב", אמר ראש צוות המומחים, פרופ' טים פטו, מומחה לאפידמיולוגיה קלינית באוניברסיטת אוקספורד, "הראיות הקיימות מראות שבטוח להפסיק אנטיביוטיקה עוד לפני הזמן שנקבע מראש, וכי חזרה של המחלה לא תיגרם בשל הפסקה מוקדמת מידי של האנטיביוטיקה".

 

החוקרים כמובן מסייגים את דבריהם, ומבהירים כי אין להפסיק את הטיפול האנטיביוטי ללא ייעוץ הרופא המטפל, ולפני שהאדם החלים וחזר למצבו הבסיסי. בנוסף הם מבהירים, כי ישנם מקרים חריגים בהם סוגים מסויימים של אנטיביוטיקה עלולים לגרום להתפתחות מוטציות חיידקיות קטלניות, כמו במחלות איידס, שחפת וזיבה, ובמקרים כאלה אין להפסיק את הטיפול לפני הזמן הנקבע מראש.

 

עם זאת, עבור מרבית המחלות החיידקיות, פרופ' פטו ועמיתיו גורסים כי החולים והרופאים צריכים להשתמש בשיקול דעתםהטוב ביותר. "אנחנו קוראים לרופאים לייעץ למטופלים שלהם להפסיק את הטיפול על פי נסיבות המחלה הספציפית ובהתאם לתגובתם לטיפול, במקום להרגיש מחוייבים להורות להם להשלים את הטיפול המלא שנקבע ללא קשר אליהם".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשים לב למצב הבריאותי ולהתייעץ עם רופא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים