שתף קטע נבחר

חשיפה: רמת קרינה מסוכנת נמצאה בשמונה פגיות

בשמונה פגיות בבתי חולים ברחבי הארץ נמצאו 34 אינקובטורים מדגם בעייתי, שנמדדה בו רמת קרינה אלקטרו־מגנטית גבוהה פי ארבעה מהמומלץ, שמסכנת את הפגים. במשרד להגנת הסביבה טוענים: "ממצאי הבדיקה הצביעו על רמות חשיפה גבוהות ובלתי סבירות, המלצנו לאסור לשימוש את הדגם הזה". אבל במשרד הבריאות לא ממהרים להשבית אותו: "הקרינה הוגדרה כמסרטן אפשרי - ולא ודאי כמו טלפונים סלולריים"

סיבה לדאגה: בשמונה בתי־חולים בישראל נמצאו בפגיות 34 אינקובטורים עם רמת קרינה גבוהה שמסכנת את הפגים. כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות".

 

בשנת 2016 עלה חשש במשרד להגנת הסביבה כי רמות החשיפה לקרינה באינקובטורים גבוהות מהמומלץ. בתיאום עם משרד הבריאות, הוחלט לבצע בדיקות באינקובטורים שונים בכמה בתי חולים ברחבי הארץ. במהלך הבדיקה נמדדה קרינה מ־12 סוגים שונים של אינקובטורים.

 

חריגות משמעותיות של קרינה. אינקובטור מסוכן (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
חריגות משמעותיות של קרינה. אינקובטור מסוכן(צילום: חיים הורנשטיין)


כך למשל לפני שמונה חודשים התבצעה בדיקה של הקרינה האלקטרו־מגנטית הנפלטת בפגייה בבית חולים סורוקה בבאר־שבע. מדידות השדה האלקטרו־מגנטי בכל סוגי האינקובטורים היו מתחת לסף של 4 מיליגאוס כחשיפה ממוצעת ביממה, מלבד דגם אחד מסוג "Babytherm8000" שנמצאו בו חריגות משמעותיות. על פי ההמלצות של משרד לאיכות הסביבה מומלץ להיחשף לכמות של בין 2־4 מיליגאוס ביממה בלבד, אך באינקובטור מהדגם הזה נמצאה על פי הדיווחים כמות קרינה של 16 מיליגאוס, פי ארבעה יותר מהרמה המומלצת.

 

מדובר בדגם מתוצרת גרמניה ועל פי האתר של החברה הגרמנית, הוא מיוצר על פי תקני הייצור המקובלים בעולם. למרות הממצאים החריגים, במשרד הבריאות לא הורו להשבית את האינקובטור. לטענת משרד הבריאות, תוצאות הבדיקה נמסרו לפגייה אך לא ניתנו הנחיות ספציפיות עד לגיבוש מדיניות ברורה לפי המלצות של ארגון הבריאות העולמי.

 

הבדיקה נערכה בבתי החולים הבאים: סורוקה, רמב"ם, בני ציון, זיו, פוריה, איכילוב, אסף הרופא, ברזילי, וולפסון, שיבא, הילל יפה, נהריה ושניידר. בתי החולים בהם נמצאים האינקובטורים מהדגם הבעייתי הם: רמב"ם, בני ציון, איכילוב, ברזילי, וולפסון, הלל יפה, סורוקה ושניידר. ממצאי הבדיקה הצביעו על רמות חשיפה גבוהות ובלתי סבירות מאותו סוג של אינקובטור, והוא נמצא פסול לשימוש. במשרד להגנת הסביבה טוענים שהם העבירו את הממצאים למשרד הבריאות עם המלצה לאסור את השימוש בו אולם בשמונה בתי חולים קיימים עדיין כ־34 אינקובטורים בשימוש.

 

ארגון הבריאות העולמי סיווג את החשיפה לקרינה בלתי־מייננת ממתקני חשמל ככזו שעלולה לגרום לסרטן, והמשרד להגנת הסביבה פועל בהתאם לעקרון הזהירות המונעת לצורך הפחתת החשיפה למינימום האפשרי. ממוצע יומי של עד בין 2־4 מיליגאוס מהווה סיכון אפסי עבור אוכלוסיות רגישות כמו ילדים, חולים וכדומה. חשיפה ממושכת לחריגה מעל 4 מיליגאוס עלולה לגרום לסיכון בטווח הארוך. במקרים בהם פגים נמצאים באינקובטור במשך שבועות וחודשים ארוכים, חשיפה לפרק זמן ארוך עלולה לפגוע בבריאותם של הפגים ולגרום בטווח הארוך לתחלואה בסרטן.

 

לאור הממצאים הודיע משרד הבריאות לחטיבת בתי החולים בשירותי בריאות כללית ולחטיבת בתי החולים הממשלתיים לבצע בדיקות בפגיות. בחודש שעבר בית החולים שיבא בתל השומר הודיע למשרד הבריאות שביצע בדיקה עצמאית. לטענתם הצליחו למצוא פתרון על ידי הרחקת השנאי החשמלי של האינקובטור במרחק מספיק גדול ובכך רמת הקרינה האלקטרו־מגנטית ירדה. במשרד הבריאות טוענים שהם מתייעצים עם המומחים בתחום וישקלו האם להוציא הנחיות בדבר מיגון דומה גם לשאר בתי החולים.

 

משרד הבריאות: גם סלולריים מסרטנים

מעמותת לה"ב (למען הפגים בישראל) נמסר כי "אנו מודעים לכך שהפגים הרכים נאלצים להיחשף למגוון סוגי קרינה, בשל בדיקות חיוניות, וקוראים לכל הגורמים הרלוונטיים להמשיך ולבחון את תקינות האינקובטורים כדי להפחית את רמת הקרינה אליה נחשפים הפגים ככל הניתן".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "ממצאי הבדיקה הצביעו על רמות חשיפה גבוהות ובלתי סבירות, והמשרד העביר את הממצאים למשרד הבריאות והמליץ לאסור לשימוש את האינקובטור מדגם זה. בכל הקשור לחשיפת המטופלים מציוד רפואי שבשימוש בבתי־חולים, האחריות היא של משרד הבריאות".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "אין תקן לשימוש ייעודי לאינקובטורים, לא בישראל ולא במדינות המפותחות בעולם. חשוב לציין שקרינה אלקטרו־מגנטית הוגדרה על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן, כמסרטן אפשרי ולא וודאי באותה קטגוריה בה נמצאת קרינה מטלפונים סלולריים".

 

ממרכז שניידר לרפואת ילדים נמסר כי: "לא התקבלה הנחייה ממשרד הבריאות לא להשתמש בעריסות החימום המוזכרות". מבית החולים וולפסון נמסר כי: "בבית החולים לא מכירים את הפרטים האמורים".

 

מבית החולים שיבא נמסר כי: "המרכז הרפואי שיבא ערך בדיקה מיוזמתו, כבר לפני מספר חודשים. הרוב המכריע של המכשור נמצא עם רמות קרינה תקינות. במיעוט מהמכשירים נמצאה רמת קרינה גבוהה יותר. צוותי ההנדסה פעלו באופן מיידי ובנו אמצעי הגנה כך שהקרינה במחלקה זו כיום הינה מתחת לסף המינימום הנדרש. אנו יכולים להגיד בבטחה כי מחלקת ילודים ובפגים בשיבא בטוחה לחלוטין לתינוקות ופגים ועומדת בסטנדרטים המחמירים ביותר".

 

מביה"ח סורוקה נמסר: "לא התקבלה הנחיה ממשרד הבריאות להפסיק השימוש במכשיר. ביוזמת ביה״ח בוצעה בדיקה חיצונית במעבדה מוסמכת. המכשיר נמצא תקין ועומד בסטנדרטים הן של משה״ב והן בסטנדרטים בינלאומיים".

מאיכילוב נמסר בתגובה: "ההורים אצלנו, כמו הפגים המתוקים, יכולים להמשיך לישון בשקט" מעדכן הבוקר פרופ' דרור מנדל, מנהל הפגייה ובית חולים "דנה-דואק" לילדים. "בית החולים בדק לפני כמה חודשים את רמות הקרינה באינקובטורים ומיד הוציא משימוש את כל האינקובטורים שנמצאו עם רמות קרינה מעל התקן. אני מתחייב הבוקר כי כל האינקובטורים בפגיית שלנו הם ללא קרינה ובטוחים לפג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה לפגים בפגייה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים