שתף קטע נבחר
 

חרדים, טיפולי פוריות וקשר השתיקה

זוגות חרדים רבים שנאלצים לעבור טיפולי פוריות מתמודדים עם הקושי לבד. לדבריהם, הפגיעה בסיכויי השידוך של בני משפחתם והשיפוטיות של החברה החרדית הן שמרתיעות אותם מלשתף אפילו את ההורים בנושא הרגיש. "חוסר פוריות נתפס בחברה החרדית כפגם גדול", מעיד גבר

 

 

החברה החרדית ידועה כחברה מסוגרת, אך נושא טיפולי הפוריות שזוגות חרדים נאלצים לעבור הוא אחד הנושאים שזוכים הכי הרבה להשתקה.

 

גברים ונשים מהמגזר החרדי שהתמודדו עם בעיות פוריות מעידים כי הם לא שיתפו איש בקושי שחוו. רבים מהם אף לא שיתפו בנושא את משפחתם הקרובה. לדבריהם, הלחץ שמפעילה הסביבה להעמיד צאצאים והחשש מפגיעה בסיכויי השידוך של יתר בני המשפחה גורמים להם להסתיר את הטיפולים שהם עוברים.

 

ל' ואשתו, תושבי בית"ר עילית, מנסים להביא ילד לעולם כבר 17 שנה. הם ניסו להרות באופן ספונטני במשך שנתיים ולבסוף פנו לעזרה רפואית. ל' מספר כי הוא ורעייתו לא שיתפו אף אדם בטיפולי הפוריות שעברו. "החלטנו שנשתף הכול בינינו. סיכמנו שהיא ואני נחלוק את כל הרגשות אחד עם השני", מתאר ל'.

 

ל' מוסיף: "הרגשנו שלדבר על זה, אפילו עם ההורים, זה לחשוף משהו אינטימי מדי. אם אנשים היו שומעים שיש לי בעיה בזרע הם היו יכולים לחשוב שאני לא גבר. מה נקבל אם נספר לאחרים? רחמים? נצטרך לספק להם תשובות ואנשים ידרשו לדעת בדיוק מה הבעיות. אנחנו לא מעוניינים בזה. העדפתי שאנשים ידברו מאחורי הגב. והם דיברו. אנשים באו אליי ושאלו אצל מי הבעיה, אצלי או אצל אשתי. עניתי להם שזה עניין פרטי. הסקרנים לא מכירים את הנושא כמוני. הם לא יכולים לעזור לי".

 

"הלחץ להביא ילדים בחרה החרדית הוא מאוד גדול". ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"הלחץ להביא ילדים בחרה החרדית הוא מאוד גדול". ארכיון(צילום: EPA)

 

"אני לא מתבייש", מסביר ל', "אני לא רוצה שאנשים ייכנסו לי לפרטיות. אם אחשוף בפני מישהו טפח, הוא ירצה שאחשוף בפניו 30 טפחים. החרדים מאוד מעורבים בחיים אחד של השני".

 

לא היה חסר לך לחלוק את הקושי עם אדם אחר מלבד אשתך?

"בהתחלה זה היה מאוד חסר", מודה ל'. "אבל האיפוק שלי ושל אשתי הגן עלינו. חבר יכול להקשיב, אבל הוא בחיים לא יבין מה עובר עליך. במבט לאחור אני מבין שלא הייתי צריך את זה. אני ואשתי למדנו איך לדבר בפתיחות על הנושא. זה נכון שההסתרה גוזלת אנרגיות, אבל אני מכיר אנשים שדיברו על זה באופן חופשי וזה הגיע לרמה שכולם יודעים בדיוק מה הבעיה שלהם. רק לספק את יצר הסקרנות של אנשים זה חסר תועלת. אני לא רוצה שזה כל הזמן יצוף ויעלה בשיחות עם אנשים. זה משהו שאני ואשתי עוברים יחד וזהו".

 

"הקשר של זוגות מתרסק או מתהדק"

"זה תהליך שמאוד קשה לזוג לעבור", מודה ש' מירושלים, שהוא ורעייתו מנסים להביא ילד לעולם כשש שנים. "זוגות מתרסקים מזה או שהקשר שלהם מתהדק בצורה שאי אפשר לתאר. לשמחתי, אשתי ואני למדנו איך לצמוח מזה. אין דבר שאנחנו רוצים יותר מאשר ילדים, אבל החלטנו שאפשר גם ליהנות מהמצב שלנו עכשיו. אחרי מספר שנים ההורים כן שאלו מה קורה, ואני עניתי להם שאנחנו מטפלים בזה. זה הספיק להם. מאוד הערכתי אותם על כך שהם לא חקרו אותנו מעבר. הם הבינו שזה משהו שאשתי ואני רוצים להתמודד איתו לבד".

 

"כבר אחרי ארבעה חודשים שאלו למה אני לא בהיריון". ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"כבר אחרי ארבעה חודשים שאלו למה אני לא בהיריון". ארכיון(צילום: רויטרס)

 

לג' ובעלה מירושלים לקח כשנה עד שהצליחו להיכנס להיריון. ג' מתארת כי הם לא סיפרו לאף חבר או קרוב משפחה על טיפולי הפוריות שנאלצו לעבור. לדבריה, היא חששה שאם תשתף אחרים בקושי של בעלה ושלה יפגע הדבר בסיכויים לשידוך של בני משפחתם. "הבעיה הרפואית הזו משליכה גם על האחים והאחיות. החשש הוא שאחרים יחשבו אם כדאי להם להיכנס למשפחה הזו או לא".

 

"חוסר פריון נתפס במגזר החרדי כפגם מאוד גדול", מסבירה ג'. "לפני שידוך אתה נמדד בפרמטרים מאוד קשוחים. זה חלק מהנתונים שלוקחים בחשבון".

 

"החברה החרדתית היא מאוד חטטנית"

ג' מודה שחוסר היכולת לשתף אחרים בחוויה הסב לה תחושת בדידות. "כבר אחרי ארבעה חודשים של נישואים אנשים שאלו אותי למה אני לא בהיריון. החברה החרדית היא חברה מאוד חטטנית. הלחץ הוא מאוד גדול. כל העולם בתוך הצלחת שלך. כל סעודה שבה את רואה נשים אחרות עם ילדים היא תזכורת לכאב והכישלון הכי גדולים שלך. אני לשמחתי לא המתנתי עם הפנייה לעזרה רפואית. בדיעבד אני מאוד שמחה על היוזמה שלקחתי מההתחלה. זוגות רבים אומרים שהקדוש ברוך הוא יעזור להם, אבל צריך לדעת גם איך לעזור לו לעזור לך".

 

אשר מנדל, מנכ"ל מרכז ברטוב לפוריות הגבר, מכיר היטב את תופעת ההסתרה של טיפולי הפוריות בחברה החרדית. "אנשים חוששים להגיע אלינו. נתקלתי במקרים שבהם מגיעה אישה שאומרת שהיא מוכנה לעשות הכול, רק שלא נאמר לבעלה שיש לו בעיות פריון. אפילו בתוך המשפחה הם לא מדברים על הנושא", מציין מנדל.

 

מנדל מפרט: "בעיית פוריות נתפסת בחברה החרדית כנגע או פגם. גברים תופסים את זה כפגיעה אנושה בגבריות שלהם. גם הנשים מתביישות בבעיות שלהן ולא משתפות את הסביבה במה שעובר עליהן. חלק מהעבודה שלנו כאן במרכז הוא ללוות את הזוגות ברמה הרגשית. אנחנו מנסים ליצור קבוצות של חרדים שעוברים את הטיפולים, שיחלקו יחד את הקושי. בחברה החילונית זה קורה מעצמו ברשתות החברתיות, אבל אצל החרדים זה לא קיים. הצלחת טיפולי פוריות קשורה קשר ישיר למצב הרגשי של המטופל". מנדל מוסיף כי "הרבה זוגות מבזבזים זמן יקר בגלל הבושה וחוסר הידע שלהם".

 

"ההורים הבינו שאנחנו מעדיפים להתמודד לבד". ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"ההורים הבינו שאנחנו מעדיפים להתמודד לבד". ארכיון(צילום: EPA)

 

ישראל כהן, עיתונאי האתר החרדי "כיכר השבת", דווקא סבור כי בשנים האחרונות יש עלייה במודעות לטיפולי הפריה בקרב המגזר החרדי. "יש מספר ארגונים חרדים שקמו שעוזרים לאנשים במצב הזה", מפרט כהן. "אני חושב שאנחנו נמצאים במקום טוב יותר מפעם מהבחינה הזו. יש גם לא מעט אדמו"רים שמפנים לגורמים מקצועיים שעוזרים, אבל אין ספק שזה נושא שלא קיים בשיח הציבורי. בעיניי זה נובע מכך שזוגות מפחדים מסקרנות יתרה של הסביבה. המקור של כל בושה בחברה החרדית הוא הפחד מפגיעה בשם של המשפחה והסיכויים לשידוך. ברמת המודעות לטיפולים אני מזהה שיפור, אבל ברמת השיח אין ספק שזה נושא לא מדובר כלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"פגיעה אנושה בגבריות"
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים