שתף קטע נבחר
 

הדרך הטבעית: 3 דרכים למנוע דלקת בדרכי השתן

עם העלייה בגיל עולה השכיחות לדלקת בדרכי השתן במיוחד אצל נשים. הרבליסט קליני מ'ברא צמחים' מסביר את הסיבות לכך ואומר "אפשר למנוע את הדלקת השכיחה בעזרת שלוש פעולות פשוטות"

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

  

מרבית הנשים יסבלו בחייהן מדלקת בדרכי השתן. על פי סקר שערך לאחרונה מכון נילסן כ- 70% מהנשים יסבלו, פעם אחת לפחות, מדלקת בדרכי השתן במהלך חייהן ולכ-30% מהנשים הדלקת תופיע יותר מפעם אחת. הדלקת שכיחה יותר אצל נשים מגברים, ובמיוחד אצל נשים בוגרות.

 

אחד מהגורמים לשכיחות הדלקת בגיל מבוגר הוא הירידה תלוית-הגיל ברמת ההורמון הנשי אסטרוגן. בגילאים צעירים, כשרמות האסטרוגן גבוהות יותר, רקמת הנרתיק עבה ועשירה בבלוטות שמייצרות רכיב סוכרי בשם גליקוגן, שעליו מתרבים החיידקים הידידותיים והופכים אותו לשכבה השומרת על חומציות הנרתיק ברמה ההכרחית כמנגנון הגנה מפני זיהומים.

 

בגיל המעבר ולאחריו, כשרמת האסטרוגן יורדת יש ירידה בבלוטות שמייצרות גליקוגן וכתוצאה מכך רמת החומציות בנרתיק משתנה, ונוצרת קרקע פוריה לחדירת חיידקים מזהמים שגורמים להתפתחות דלקות בדרכי השתן. כמו כן, בגיל השלישי, המערכת החיסונית של האדם נחלשת ולכן יש נטייה גבוהה יותר לדלקות בדרכי השתן.

 

עוד במדור 60 פלוס:

בגיל 85: דורית החליטה לעשות שלום 

להגיע לגיל השלישי חזקות: תזונה, בריאות וחטאים קטנים 

מניסיון: 4 דרכים פשוטות להחליף עצב בשמחה

 

70% מהנשים סובלות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
70% מהנשים סובלות(צילום: shutterstock)
 

נשים וגברים סובלים מהדלקת השכיחה

דלקת בדרכי השתן Urinary Tract Infection, או בקיצור UTI, נגרמת בדרך כלל מזיהום של חיידקים בשלפוחית השתן או בדרכי השתן .

 

כ-80%-90% מהדלקות נגרמות על ידי החיידק הנפוץ אי קולי, שנמצא במרבית הפעמים במעיים. לעתים קרובות החיידק עלול לעבור לדרכי השתן, שם הוא יוצר את הדלקת.

 

אצל נשים, המבנה האנטומי מסייע לחיידקים מזהמים להיכנס, להתיישב בדרכי השתן וליצור דלקת. לעומת הגברים, צינור השופכה (דרכו יוצא השתן החוצה) של הנשים קצר הרבה יותר, דבר ההופך את ההסתננות של חיידקים מזהמים לשלפוחית השתן לקלה ומהירה יותר.

 

סיבה בולטת נוספת לדלקת בדרכי השתן היא חומציות השתן. לרמת החומציות של השתן ישנה השפעה ישירה על היכולת של חיידקים להתפתח בשלפוחית. אגב, גם גברים יכולים לסבול מהדלקת. הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, שהיא תופעה שכיחה אצל גברים בגיל השלישי היא גם גורם סיכון לזיהומים בדרכי השתן.

  

3 דרכי פעולה למניעה

ישנן מספר פעולות פשוטות שיסייעו למנוע הצטברות של חיידקים מזהמים ולהקטין את הסיכון ללקות בזיהום בדרכי השתן:

 

1: התזונה משפיעה באופן ישיר על החומציות של השתן. לרמת החומציות בשתן יש השפעה ישירה על יכולת ההגנה הטבעית של דרכי השתן והשלפוחית מפני דלקות. ניתן להשפיע על רמת החומציות בשתן על ידי נטילת תוסף מרוכז של חמוציות אשר הופכות את השתן לחומצי יותר ובכך לא מאפשרות לחיידקים לשרוד בו.

 

בנוסף תזונה נכונה ובריאה מומלצת כדי לסייע לגוף להתמודד ביעילות עם דלקות חוזרות בדרכי השתן ולמנוע את הישנותן. מומלץ להמעיט בצריכת בשר אדום, סוכר מעובד, קמח לבן וכדומה. ולהכניס לתפריט דגנים מלאים, עלים ירוקים, ירקות שורש, נבטים וקטניות.

 

תזונה זו תעודד בניית מערכת חיסונית חזקה וסביבה איתנה ומוגנת מפני זיהומים חיידקים.

 

2: שתייה מרובה וניקוי. מתן שתן ללא התאפקות ושמירה על היגיינה של אזור השופכה. לנשים ניקוי נכון של הנרתיק לאחר יציאה, מקדימה לאחור – מונע מעבר חיידקים.  

 

3: פרוביוטיקה: למנוע את הדלקת. אנטיביוטיקה היא הטיפול הנפוץ ביותר לדלקת בדרכי השתן. היא אומנם הורגת את החיידקים אך לרב תגרום למופעים חוזרים של הדלקת בגלל שהחיידקים המזהמים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה. דרך נוספת לטיפול קשורה בחיידקים הידידותיים, או בשמם המקצועי "פרוביוטיקה".

  

חיידקי הפרוביוטיקה מנהלים קרב של ממש עם החיידקים המזיקים, שבסופו הם מותירים את המזהמים מחוץ למערכה. כך הם מצליחים לשמור על הממלכה מאוזנת כלומר, בנוסף לסיכול הממוקד שהחיידקים הידידותיים עושים למזהמים, הם כובשים את האזור ומונעים התפתחות של דלקת בעתיד. דבר זה מקנה מערכת חיסונית יציבה וחזקה. את חיידקי הפרוביוטיקה ניתן למצוא בתוספי מזון ייעודיים ובמוצרי חלב מוחמצים.

 

המחקר: להתאים פרוביוטיקה לסוג הדלקת 

בשנים האחרונות נושא הפרוביוטיקה נחקר רבות וממחקרים עדכניים עולה כי יש חשיבות רבה להתאמת זני החיידקים הפרוביוטיים לסוג הזיהום החיידקי.

 

בתחום של הזיהומים בדרכי השתן ובכלל לשמירה על הבריאות האינטימית, חשוב לנטול תוסף פרוביוטיקה הכולל את זני החיידקים Lb rhamnosus ו- Lb paracasei שפעילותם נחקרה מדעית.

 

אם נחזור לרגע אל החמוציות, כיום אנו יודעים שיש להן השפעה ישירה וחיובית על יכולת החיידקים המזיקים להיצמד לדפנות השלפוחית, ולא מאפשרות לחיידקים המזהמים לחדור אל הרקמה והתאים וליצור זיהום. לכן, שילוב בין החיידקים הפרוביוטים לתוסף חמוציות מרוכז יבטיח שלפוחית בריאה, חזקה ומוגנת מפני חיידקים מזיקים.

  

הכותב הינו הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים' 

 

 

 

מה הם התסמינים לדלקת בדרכי השתן ומתי מומלץ לפנות לרופא:

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
בגיל השלישי עולה הסיכון לדלקת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים