שתף קטע נבחר
 

מחקר: חופן שקדים ביום תורם להעלאת הכולסטרול הטוב

חוקרים מאוניברסיטת פן סטייט שבפנסילבניה מצאו כי אכילת שקדים באופן קבוע עשויה לסייע לשפר את רמות הכולסטרול HDL ואת תפקודו. החוקרים: "השקדים לא ירפאו את הלב, אבל הם תוספת נהדרת לתזונה"

 

וכשהכולסטרול פוגע: זה מה שצריך לעשות בזמן התקף לב

 

 

אכילת שקדים על בסיס קבוע עשויה להקפיץ את רמות הכולסטרול הטוב ותשפר יכולתו לסלק מהגוף את הכולסטרול הרע. כך מצא מחקר אמריקני שפורסם בכתב העת Journal of Nutrition.

 

במחקר, השוו החוקרים את הרמה והתפקוד של הכולסטרול הטוב HDL בקרב אנשים שאכלו שקדים מדי יום, לרמות ה-HDL ותפקודו אצל אותה קבוצת אנשים כאשר אכלו עוגת מאפין (ללא שקדים פנים) במקום. החוקרים גילו כי כשהנבדקים אכלו תזונה עשירה בשקדים, רמות ה-HDL ותפקודו השתפרו.

 

פרופ' פני כריס את'רטון, מומחית לתזונה באוניברסיטת פן סטייט שבפנסילבניה, אמרה כי המחקר מבוסס על מחקרים קודמים שמצאו ממצאים דומים לפיהם השקדים מסייעים בהורדת הכולסטרול.

 

"מחקרים רבים הראו שתזונה הכוללת שקדים מפחיתה את רמות הכולסטרול הרע LDL, שהוא גורם סיכון עיקרי למחלות לב", אמרה פרופ' את'רטון, "אבל לא היה ידוע כיצד שקדים משפיעים על הכולסטרול הטוב, שמסייע להפחית את הסיכון למחלות לב".

 

שקדים נגד הכולסטרול הרע. תוספת לתזונה בריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שקדים נגד הכולסטרול הרע. תוספת לתזונה בריאה(צילום: shutterstock)

 

מה עוד אתם יודעים על שקדים?

דיאטה: למה חשוב לשלב שקדים לירידה במשקל

מהם השמנים המומלצים לטיפוח העור והפנים

 

הכולסטרול הטוב מול הכולסטרול הרע

החוקרים ביקשו לבדוק לא רק האם השקדים אכן מעלים את רמות ה-HDL, אלא אם ביכולתם גם לשפר את תפקודו באיסוף הכוסלטרול הרע מהעורקים וסילוקו מהגוף.

 

"הכולסטרול הטוב, HDL הוא מולקולה קטנה מאוד בעת כניסתה למחזור הדם", אומרת פרופ' את'רטון, "זו כמו שקית אשפה שמתחילה לאסוף עוד ועוד כולסטרול רע מהתאים והרקמות, עד הגעתה לכבד שם היא מתפרקת".

 

בהתאם לכמות הכולסטרול הרע שאסף הכוסטרול הטוב, HDL, הוא מסווג לחמש תת אוכלוסיות, הנעות ממולקולה קטנה מאוד הקרויה "פרה-בטא 1", עד למולקולה הגדולה ביותר הקרויה "אלפא-1 בוגרת". החוקרים קיוו שאכילה של שקדים, תגרום לעלייה ברמות החלקיק אלפא 1, מה שמעיד על שיפור תפקוד הכולסטרול הטוב HDL.

 

במחקר הושמו 48 גברים ונשים בעלי רמות כולסטרול LDL גבוהות, בשתי תקופות של דיאטה בת 6 שבועות. בשתי תקופות התזונה, הדיאטה הייתה זהה למעט החטיף היומי: בתקופת דיאטת השקדים, המשתתפים קיבלו מנה בת 43 גרם של שקדים פעם ביום. במהלך תקופת ה"בקרה", קיבלו המשתתפים עוגת מאפין בננה במקום.

 

בסוף כל תקופת דיאטה מדדו החוקרים את הרמות והתפקוד של הכולסטרול HDL של כל משתתף. לאחר מכן השוו החוקרים את התוצאות למדידות הבסיס של המשתתפים שנלקחו בתחילת המחקר.

 

החוקרים גילו כי בהשוואה לתזונת הבקרה, דיאטת השקדים הגדילה את רמות מולקולות הכולסטרול הטוב מסוג אלפא-1 בשיעור של 19%. בנוסף, דיאטת השקדים שיפרה את תפקוד ה-HDL ב-6.4% אצל המשתתפים שהיו בעלי משקל גוף תקין.

 

"שילוב שקדים בתזונה הוא בעל יתרונות בריאותיים רבים", אמרה פרופ' את'רטון, "השקדים לא ירפאו את הלב, אבל כשהם נצרכים באופן מתון, במיוחד כשהם באים במקום מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך, הם עשויים להיות תוספת נפלאה לתזונה בריאה".

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השפעת הכולסטרול על הלב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים