שתף קטע נבחר

הטיפול לסרטן של החברה הישראלית שנרכשה ב-11.9 מיליארד דולר

קייט פארמה, החברה שנמכרת לענקית התרופות האמריקנית גיליאד, פיתחה טכנולוגיה שמאפשרת למערכת החיסון של החולה להילחם בסרטן. הפיתוח של קייט פארמה מיועד לטיפול בחולי לוקמיה נון הודג'קין – הסוג הנפוץ ביותר של סרטן הדם, אך הטכנולוגיה אינה מוגבלת רק לסוג סרטן זה

הפיתוח של קייט פארמה, החברה שנמכרת לענקית התרופות האמריקנית גיליאד, ב-11.9 מיליארד דולר, עוסק בהנדסה גנטית – אחד התחומים שנחשבים למבטיחים ביותר בחקר רפואת הסרטן בעולם. החברה ייצרה טכנולוגיה רפואית שנבחנה באמצעות מחקרים קליניים והתגלתה כמוצלחת ויעילה במאבק בתאים הסרטניים.

 

הפיתוח של קייט פארמה מיועד לטיפול בחולי לוקמיה נון הודג'קין, הסוג הנפוץ יותר של סרטן הדם, אך הטכנולוגיה אינה מוגבלת רק לסוג סרטן זה אלא לכל סוגי הסרטן של תאי דם לבנים – כמו לימפומה ולוקמיה.

 

 ( ) ( )

הפיתוח, שמכונה eACT, פועל על מערכת החיסון של האדם החולה, שאינה מצליחה לזהות את הגידול הסרטני ואינה תוקפת אותו כפי שקורה אצל אדם בריא. הפיתוח נעשה על ידי פרופ' זליג אשחר מהפקולטה לביולוגיה במכון ויצמן וד"ר סטיב רוזנברג מהמכון לחקר הסרטן האמריקני.

 

המערכת החיסונית מזהה את הגידול הסרטני

על פי שיטת הטיפול, נלקחים מהדם של החולה תאי הדם הלבנים. לאחר מכן קוצרים את תאי ה-T (סוג של תאים לבנים שלהם תפקיד חשוב במערכת החיסון). במעבדה התאים האלו עוברים תהליך של שינויים גנטיים כדי שיוכלו לזהות את החלבונים שנמצאים על גבי הגידול של תאי הסרטן.

 

הפיתוח גורם לנוגדנים שבתא לזהות ביטוי יתר של חלבון וכך לתקוף את התא. ביטוי יתר של חלבון נמצא במעטפת של התאים הסרטניים ונמצא באופן פחות בולט על מעטפת התאים הבריאים.

 

לאחר שהסתיים תהליך הנדסת התאים, במעבדה גם משכפלים את אותם התאים "המחודשים" ולבסוף מחזירים אותם לגופו של החולה כדי שהם יילחמו בגידול הסרטני.

 

הטכנולוגיה הזו, כאמור, מחזקת את מערכת החיסון על מנת שהיא תילחם בסרטן. חלק מתאי ה־T המהונדסים הופכים לתאי זיכרון ומתיישבים במח העצם, כך שאם הגידול פורץ שוב, תאי הזיכרון מכירים ומחסלים אותם.

 

תופעות הלוואי בעקבות הטיפול, ובהן הופעת סימפטומים של דלקת חריפה או פגיעה בתאי B נורמליים נוסף על התאים הממאירים, מטופלות בשיטות רפואיות קיימות.

  

על פי הדיווחים בכלי התקשורת בעולם, המחקרים של החברה עמדו בהצלחה בפאזה (שלב) הראשונה והשנייה, בשמונה חולים מתוך 13 לא נמצא שריד לפעילות מחלת הסרטן, ובארבעה מטופלים נוספים חלה נסיגה חלקית של המחלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטכנולוגיה שנלחמת בסרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים