בלי תרופות: 5 סודות להתמודדות עם סטרס
מתחים ולחצים הם חלק בלתי נפרד מחיי התקופה, אבל מה המחיר שהם גובים מהבריאות שלנו? לפני שאתם פונים אל ארון התרופות, יש חמישה צעדים פשוטים שאם תתמידו בהם לאורך תקופה, תוכלו להפחית את רמות הסטרס ובעקבות כך לשפר את איכות החיים שלכם, וגם את הבריאות. יגאל שרון, מטפל קוגניטיבי התנהגותי, מסביר
איך הפך הדיכאון למגפה של המאה ה-21 וכיצד הסטרס קשור לכך? צפו בקטע מהרצאה בנושא:
בתקופה האחרונה התפרסמו מספר מאמרים שדנים בקשר שבין הבריאות הגופנית שלנו ובין הפרעת דחק (סטרס). מכל המחקרים והמאמרים עולה תמונה אחת מדאיגה - לחץ מתמשך מהווה סיכון בריאותי של ממש. כשאנחנו במתח, הגוף שלנו מפריש הורמון בשם קורטיזול, שמדכא את מערכת החיסון ומגביר את הסיכון לחלות בסרטן ובמחלות לב. קשר הדוק נמצא גם בין קורטיזול לירידה בפוריות, מאחר שהקורטיזול מדכא את מערכת הרבייה.
בנוסף, נמצא כי אנשים שסובלים מרמות גבוהות של לחץ מצליחים פחות בלימודים ובעבודה. אמנם לחץ במידה מבוקרת עשוי להיות מצוין ולשמש אותנו כדלק לקידום עצמי, אבל לחץ במידות מוגזמות עלול להפוך אותנו למוטרדים יותר, חולים יותר ומצליחים פחות.
קראו גם:
מאה שנים של סטרס: ההשפעה הדרמטית של הלחץ על האנושות
סטרס וכרס: איך לחץ בחיים גורם לכם להשמין
חיסון נגד סטרס - זה כבר לא מדע בדיוני
כל מי שייכנס לבית מרקחת או חנות טבע, ימצא על המדפים תרופות רבות - עם או בלי מרשם, שתפקידן להוריד את רמות הלחץ. חלק מהתרופות הללו יעילות יותר, וחלקן יעילות פחות. תרופות בעלות שם מוכר, כמו וליום או זנקס, ממכרות, ויעילותן פוחתת בשימוש מתמשך. מצד שני, יעילותן של תרופות טבעיות פופולריות, שמבוססות על צמח הוולריאן או על פרחי בך, לעתים קרובות איננה מספקת.
אבל גם ללא כל טיפול תרופתי, ביכולתנו להשפיע על רמת הלחץ שלנו, מכיוון שחלק גדול ממנו הוא תוצאה של מחשבות והרגלים - ועליהם יש לנו השפעה גדולה.
אז מה עושים? 5 סודות להפחתת סטרס:
סוד מספר 1: "האוויר הוא של כולם"
כשאנחנו לחוצים אנחנו שוכחים לנשום. עצם חמצון הגוף מוריד את הלחץ בצורה משמעותית. לכן, כשאתם מזהים שאתם לחוצים אני ממליץ לכם לנשום עמוק חמש פעמים. למלא את חלל הבטן באוויר, להחזיק אותו בפנים כשלוש שניות ולהוציא לאט. הפעולה הזאת מאד יעילה להורדת לחץ.
סוד מספר 2: "עצור"
כשאנחנו לחוצים המחשבות רצות. תדמיינו את התמרור עצור, וכך תעצרו את המחשבות שמתרוצצות לכם בראש למשך דקה, תוך כדי שאתם ממשיכים לנשום.
סוד מספר 3: התבוננו על המצב
בדקו אם אתם לחוצים בגלל משהו אמיתי, משהו שמבוסס על עובדות, או שהלחץ שלכם נובע מהפרשנות שלכם לסיטואציה. ברוב המקרים אנחנו לחוצים בגלל שאנחנו קופצים למסקנות חסרות בסיס, או מנבאים את העתיד בצורה שלילית.
סוד מספר 4: "פרופורציה"
בדקו האם הלחץ שלכם פרופורציונאלי לארוע. אולי אתם מקצינים, אולי יש לכם פילטרים שליליים שבגללם המצב נראה מלחיץ יותר ממה שהוא באמת.
סוד 5: "עשו את מה שעובד"
זכרו שיש לכם את זכות הבחירה. אתם יכולים לבחור להגיב, ויכולים גם לבחור שלא להגיב. בדרך כלל אפשר להתמודד או לוותר. עשו לכם טבלה קטנה בראש של רווח והפסד ומה עדיף. לפעול או לא לפעול. לא תמיד צריך לעשות משהו. אפשר לפעול במידה שזה באינטרס שלי, במידה שזה משתלם לי.
תרגול מתמשך של חמשת הסודות יעזור לכם להפחית את רמות הלחץ ולחיות חיים בריאים יותר, ובעיקר מאושרים יותר.
הכותב הוא מנהל התוכנית להכשרת מטפלים קוגנטיביים בעצימות נמוכה במכללה האקדמית בוינגייט. יום עיון בנושא התמודדות עם לחץ יתקיים ביום שישי הקרוב (ה-8 בספטמבר מ-8:30 בבוקר) בוינגייט. במסגרת היום, ידונו מומחים מתחומים שונים בדרכים האפקטיביות ביותר להתמודד עם לחץ. הכניסה חינם