האימון הגופני שמשכך כאבים באופן טבעי
ישראלים רבים סובלים מכאבים כרוניים אשר גורעים מאיכות חייהם ומיד פונים לטיפול תרופתי. החדשות הטובות - אפשר גם אחרת. אימון הג'ירוטוניק הוא שיטה טבעית להפחתת כאבים ע"י תנועה, המטפלת בגוף ובנפש גם יחד, בדרך לשגרה בריאה יותר ונטולת כאבים
פיתוח סלולרי חדש עושה סוף למיגרנות וכאבי הראש. צפו:
כאב הוא תחושת סבל הנגרמת כתוצאה מפגיעה ברקמות הגוף השונות. לפי האגודה הבינלאומית למחקר כאב, הוא מוגדר כ"תחושה וחוויה נפשית לא נעימה הקשורה בנזק ממשי או אפשרי לרקמה, או המתוארת במונחים של נזק מסוג זה".
כתבות נוספות:
מחקר ענק: נוטלים משככי כאבים? הלב שלכם בסכנה מיידית
התרגול למוח שמעלים כאבים כרוניים ששום טיפול לא עזר
התרגול הגופני הפשוט שמעלים כאבי שרירים ושלד
נדמה שהאדם תמיד עסק בנושא הכאב ועובדה זו אינה מפתיעה אפילו במעט, שכן, תפיסת הכאב היא אוניברסלית וחוצה תרבויות. כיום, הנושא נחקר רבות על ידי חוקרים המבקשים ללמוד את המנגנונים הגורמים לו, ויותר חשוב, את הדרכים להתמודד איתו כשהוא הופך לכרוני ומאיים לשבש את שגרת החיים.
ג'ירוטוניק היא גישה הוליסטית לאימון גופני אשר מהווה כלי שיקומי לריפוי מכאב בעזרת תנועה, נשימה ותודעה. הכלי המיוחד של השיטה הוא תנועה מעגלית אשר מייצרת מרווח במפרקים, מגדילה את טווח התנועה שלהם, ומניעה מקומות חסומים וכואבים בגוף. על פי תורה זו, ריפוי מתבצע בכמה רבדים:
ריפוי ברמת התודעה: בניגוד למה שמקובל לחשוב - ריפוי מכאב, מגבלה תנועתית, או מחלה הוא לא עניין פיזי בלבד. לא רק חומר מעורב בתהליך - אלא גם השפעה של המחשבה, הרגש והתודעה. מחלה או כאב מיוצרים בתודעה שלנו ומתורגמים לגוף שלנו כסימני אזהרה. סימנים אלו מעידים על מצב נפשי לא תקין, אך חשוב לזכור שיש לנו את הדרך לעזור לעצמנו. הגוף שלנו יודע לרפא את עצמו בצורה ספונטנית ולחדש את התאים שלו בכל רגע. לצורך העניין, אם נחשוב על זה - הגוף שלנו מורכב מתאים חדשים לגמרי ממה שהיה לפני שנה.
ריפוי ברמה האנטומית-פיזיולוגית - הגוף שלנו הוא כמו נהר זורם - מחדש את עצמו דרך קבע ומשתנה בכל רגע. כל כאב הוא סימן לחסימה, למשהו שלא זז. מקום ללא תנועה הוא המצע המושלם למחלה או לכאב להתיישב בהם, כי כאשר אין זרימה - אין אספקה של חומרי הזנה ואין סילוק של חומרי פסולת. כך, למשל, יכולה להיווצר דלקת במפרק, פריצת דיסק וכו'. הפתרון הוא תנועה. על מנת להגיע לריפוי יש להזיז את האזור התקוע ולפתוח את החסימה ובכך הגוף כולו יתאזן.
ריפוי ברמת הרקמות - הגוף שלנו מורכב מרשת של רקמת חיבור שנקראת "פאשייה", שעוטפת את הגוף כולו עד לרמת התא הבודד. במקרים של חסימה בפאשייה, הזרימה של הדם, הנוזלים והאנרגיה נתקעת ומתחיל תהליך של כאב, דלקת או מחלה. במקרים אלו נהוג לקבע את האזור הכואב על מנת להימנע מכאבים נוספים, אך דווקא פעולה זו גורמת לטונוס שרירים גבוה סביב האזור הכואב שבאופן אבסורדי – מגביר ומעצים את הכאב.
טיפולים פסיביים שונים כמו עיסוי או אוסתיאופתיה טובים ובהחלט עשויים להקל, אך בדרך כלל ההשפעה שלהם היא זמנית בלבד מכיוון שלגוף יש נטייה לחזור למצב הלא מאוזן והמוכר, אותו הוא לרוע המזל מזהה דווקא כמצב "מאוזן". מסיבה זאת, רוב המטפלים ממליצים לתחזק את הטיפול הפסיבי באימון גופני אקטיבי אשר יעזור לגוף להישאר במקום הנכון מבחינת יציבה.
לרפא את הגוף מבחוץ ומבפנים גם יחד
הגישה של שיטת ג'ירוטוניק היא לראות את הגוף כמכלול ולטפל בו באופן הוליסטי. כלומר, לטפל גם בגוף וגם בנפש יחד ובכך לתת מענה לכל רבדי הריפוי. התנועה המעגלית, יחד עם נשימה ושחרור - מאפשרים לפתוח את המגבלות של התנועה ו"לשטוף" את הכאב או המחלה החוצה מהאזור הבעייתי.
החלק השיקומי של שיטת ג'ירוטניק משתמש בתנועות עדינות מאד, יחד עם נשימה ומודעות למנח הנכון של הגוף. השיטה מלמדת, קודם כל, לנשום ולהרפות את השרירים המיותרים שעובדים קשה מדי ויוצרים דחיסה ועומס על המפרקים.
השלב הראשון מתמקד בהגעה למנח של עמידת מוצא ללא כאב על ידי הרפיה בעזרת הנשימה. השלב השני מתמקד בהנעת עמוד השדרה והמפרקים, בכל אפשרויות וכיווני התנועה השונים - על מנת לוודא שאין מגבלה של תנועה, וכל זאת מבלי להגיע לגבולות הכאב. השלב השלישי מתמקד בשימור המצב הקיים לאחר שהבעיה נפתרה ובפיתוח טווחי תנועה גדולים יותר, על מנת לחזק את הגוף ולשמור על אלסטיות וגמישות תקינים בחיי היום יום.
רוצים כבר מעכשיו להפחית את הכאבים? לפניכם 3 תרגילי ג'ירוטוניק שיהוו התחלה מספקת:
תרגיל 1 – נשימה
מוצא: מתחילים במציאת מנח שנוח לשכב בו ללא כאב. אם מתעוררים כאבים בצדי האגן או בגב התחתון, ניתן לקפל מגבת ולהניח מתחת לצד הכואב. שוכבים על הגב כשכפות הרגליים על המזרון ברוחב האגן והברכיים כפופות ומקבילות. במקרים של כאבים ניתן להניח את השוקיים על כסא.
מהלך התרגיל: מרגיעים את הגוף והשרירים ומתמקדים בנשימה. שואפים אוויר דרך האף ונושפים מהפה באיטיות כ-3 שניות. בשאיפה - מתמקדים באזור הבטן התחתונה והסרעפת, בנשיפה - נושפים בפה פתוח ומאריכים את הגוו מעלה-מטה עד מציאת מנח בו הגב פרוש היטב על הרצפה.
חזרות: 6 פעמים לכל צד, או 6-8 אם התרגיל סימטרי.
תרגיל 2 – פיתול
מוצא: שוכבים על הגב כשהרגליים מכופפות, עמוד השדרה נוטה הצדה והידיים פרושות באלכסון לצדי הגוף. מאריכים את המרחק בין הידיים ושומרים על כתפיים משוחררות.
מהלך התרגיל: בנשיפה - היד התחתונה עולה מעל כתף ימין, נשלחת באלכסון לכיוון כף יד שמאל ומושכת אחריה את הגוף לפיתול שמתחיל בבסיס האגן. דואגים להשאיר את הרגליים והאגן על הרצפה. בשאיפה - חוזרים לנקודת המוצא.
תרגיל 3 – מתיחת אגן
מוצא: שוכבים על הגב כאשר כאשר הרגליים ישרות.
מהלך התרגיל: בנשיפה - מכופפים ברך אחת לכיוון החזה כאשר הרגל השניה נשארת ישרה על הרצפה, תוך התארכות והתרחבות של החלק הקדמי של האגן ומאפשרים לבית החזה לשקוע. ניתן להרים את הראש או להשאירו מונח על המזרון.
הכותבת היא מאמנת ומסמיכת מורים בשיטת ג'ירוטוניק וג'ירוקינסיס ובעלי סטודיו 8 בת"א