שתף קטע נבחר
 

לקראת הסתיו: 6 צמחי מרפא לחיזוק המערכת החיסונית

שינויי מזג האוויר עלולים להחליש את מערכת החיסון, שצריכה חיזוק משמעותי דווקא עכשיו, לקראת מחלות הסתיו והחורף. אלו ששת צמחי המרפא שיעזרו לכם לחזק את מערכת החיסון ולשמור על עצמכם לקראת העונת המעבר

לפני שפותחים את ארון התרופות - מהן תכונותיהם המופלאות של צמחי המרפא? לצפייה: 

 

 

מרגישים את הסתיו באוויר? מצד אחד - הקלה משמעותית בעומס החום הקיצי, מצד שני - הימים מתקצרים ושעון החורף מתקרב. הרגשות מעורבים, הימים מתהפכים, מצב הרוח עולה ויורד, לרגע מרגישים משב קל של בריזה קרירה, ומיד חוזר החום הנורא. הרבה שינויים, התחלות חדשות, חזרה לשגרה ואז חגים. כן, בהחלט נראה שאנחנו עומדים בפתחו של הסתיו.

 

לכל אלה יש השפעה ישירה על מערכות גופנו, ובעיקר על מערכות העצבים והחיסון. האלרגיות מתפרצות, ההצטננויות נותנות אותותיהן ואצל חלקנו - גם דכדוך קל מורגש ומתפשט. יש כאלה שהתקופה הזו לא תשפיע עליהם כלל ותעבור בקלות, אך רבים רגישים לשינויי הסתיו ועלולים להגיב להם בצורות שונות.

 

שמירה על מערכת החיסון וחיזוק שלה מבעוד מועד חשובות במיוחד בתקופה כזאת, ולכן מומלץ להשתמש במגוון צמחי מרפא שיסייעו לכם להתמודד עם השינויים ולעבור את הסתיו בשלום, ועם הרבה בריאות. הנה 6 דוגמאות:

 

1. אכינצאה (קיפודנית) - מחזקת את כל תפקודי הגוף

כפי שמרמז שמה, האכינצאה מכילה אלקמידים - חלקיקים שאחראיים לטעם העוקצני והאפקט המאלחש שלה. האלקמידים גם מחזקים את מערכת החיסון וממריצים אותה לייצר נוגדנים להתמודדות עם מגוון מאוד רחב של וירוסים וחיידקים.

 

טעם עוקצני ואפקט מאלחש. אכינצאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טעם עוקצני ואפקט מאלחש. אכינצאה(צילום: shutterstock)
 

לאכינצאה יש השפעה חיובים על מערכת החיסון גם במצבי אלרגיות, בזכות היכולת למקד ולדייק את הפעילות המורכבת של מערכת החיסון. האכינצאה תועיל במצבים של מחלות חורף כמו שפעת, התקררות, מחלות חום ועוד.

 

 

במקביל תתאים במצבי אלרגיה עונתית המתבטאת בכל הגוף ואופיינית לסתיו – מערכת נשימה עליונה, גירודים שונים בגוף, אטופיק דרמטיטיס ועוד.

 

בנוסף, לאכינצאה יש אפקט מחזק כללי על הגוף והיא נחשבת כצמח טוניק (צמח שמשפר את תפקודי הגוף כולו), בדגש על מערכת העצבים. אם עד עכשיו לא השתכנעתם ביעילותה, האכינצאה ידועה גם כצמח המעודד פינוי רעלים מצינוריות הלימפה. מניסיוני הקליני עם הצמח, אני רואה השפעות טובות שלו גם במצבי חולי אקוטי וגם כמונע מחלות ומחזק כללי של מערכת החיסון.

 

2. סמבוק שחור - השפעה מיטיבה על מערכת הנשימה

עץ הסמבוק מגיע אלינו מאמריקה, אירופה ומערב אסיה, ונמצא בשימוש כבר מאות שנים. מפירות הסמבוק המתקתקים נוהגים להכין משקאות שיכר וריבות. הן פירות הסמבוק והן פרחיו מכילים רכיבים נוגדי חמצון עוצמתיים מסוג אנתוציאנינים וביופלאבנואידים, כמו רותין וקוורציטין - שמעניקים להם את ההשפעה המיטיבה על מערכת החיסון שלנו.

רכיבים נוגדי חמצון עוצמתיים. סמבוק שחור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רכיבים נוגדי חמצון עוצמתיים. סמבוק שחור(צילום: shutterstock)

הסמבוק יעיל במחלות חורף ובאלרגיות עונתיות, מצבי גודש במערכת הנשימה העליונה, הצטננויות, סינוסיטיס, שיקום ריריות מערכת הנשימה, תמיכה במצבי אסתמה אלרגית ועוד.

 

3. ג'ינג'ר (זנגוויל) - נוגד דלקות עוצמתי

שורש הג'ינג'ר מוכר לנו בעיקר מהמטבח האסייתי וההודי, אך ברפואה הסינית נוהגים להשתמש בו כצמח מרפא כבר מאות שנים. נהוג להשתמש בג'ינג'ר מיובש או טרי, וככל שיהיה מיובש יותר, השפעתו תהיה יותר מחממת.

 

השפעה מחממת. ג'ינג'ר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השפעה מחממת. ג'ינג'ר(צילום: shutterstock)
 

שורש הג'ינג'ר ידוע ביכולות נוגדות דלקת עוצמתיות, בעוד שהשמנים הנדיפים שלו משופעים בתכונות אנטי חיידקיות ואנטי ויראליות. הג'ינג'ר יתמוך במערכת החיסון בדגש על מצבי הצטננות, מחלות חורף, התקררות, הגברת זרימת הדם לרקמות, הפסקת שיעול ועוד. במקביל, הוא מספק תמיכה נוגדת דלקת במצבים של דלקת מפרקים ניוונית ושיגרונית, תמיכה במערכת העיכול והגברת זרימת הדם לאגן ולקצוות הגוף – מתאים לכל אלה הסובלים ממצב של כפות ידיים ורגליים קרות.

 

4. מנטה חריפה - מחטאת ומשחררת את מערכת העיכול

המנטה החריפה שייכת למשפחת השפתניים, משפחה נפוצה באזור הים התיכון, ומתאפיינת ביכולת התמיכה שלה במגוון מערכות הגוף ובעיקר במערכות הנשימה, העיכול, העצבים והחיסון. המנטה מכילה ריכוז גבוה של השמן האתרי מנטול, שנותן לה את טעמה הייחודי אך גם ידוע בתכונותיו הרפואיות, שהמפורסמת בהן היא היכולת לשחרור שרירים במערכת העיכול והקלה על גזים ונפיחות.

 

תומכת במערכת העיכול. מנטה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תומכת במערכת העיכול. מנטה(צילום: shutterstock)

בנוסף לתכונות הנפלאות הללו, המנטה בורכה ביכולת חיטוי והרגעה למערכת העצבים, פתיחת מעברי הנשימה במצבי גודש ואף סתום, הצטננויות וחולשה חיסונית.

 

5. פרי הוורד - אלוף בוויטמין C

פירותיו של שיח הוורד הקוצני מכילים ריכוז גבוה של ויטמין C הידוע בהשפעתוה המיטיבה על מערכת החיסון. פרי הוורד יעיל מאוד למצבי חולשה של המערכת החיסונית כמו בשפעת, צינון, התקררות, חולשה וחום גבוה. בעולם תוספי התזונה אוהבים להשתמש בפירות הוורד לצורך מיצוי והפקת ויטמין C.

 

מיצוי והפקת ויטמין C. פרי הוורד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מיצוי והפקת ויטמין C. פרי הוורד(צילום: shutterstock)

הפירות מצטיינים בהמרצת המערכת החיסונית. מעבר לכך, פרי הוורד מכיל נוגדי חמצון שיכולים לתמוך במצבים של כולסטרול גבוה, סוכרת ולחץ דם גבוה. הפרי מווסת את פעילות מערכת העיכול וכך יכול לתמוך גם במצבים של עצירויות ושלשולים.

 

6. תרזה - אפקט מרגיע ומניעת מחלות

התרזה (טיליה) היא עץ מרשים שמוצאו באזור אירופה וצמחיו ידועים בהשפעתם המרגיעה על מערכת העצבים. בנוסף על כך, התרזה מכילה רכיבים פוליסכרידיים (מוצילגים) בעלי איכות מרככת ומלחלחת. פעילות זו מונעת גירויים לאורך מערכת הנשימה ובעזרת הלחלוח המקומי נוצרת תנועה של ריר לאורך מערכת הנשימה, דבר שמונע הידבקויות ושגשוג חיידקים באופן מקומי. הטיליה תעזור במצבי שפעת, הצטננות, שיעול ומניעת זיהומים במערכת הנשימה.

 

איכות מרככת ומלחלחת. טיליה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איכות מרככת ומלחלחת. טיליה(צילום: shutterstock)
 

את כל הצמחים ניתן לצרוך בצורת חליטות צמחים יבשות, אותן אפשר להשיג בבתי הטבע השונים ובחלק מהסופרמרקטים בצורת תפזורת עלים או תיונים, או בצורה יותר מרוכזת של טינקטורה – מיצוי נוזלי על בסיס מים ואלכוהול.

 

 

דאל עדשים מהיר להכנה

חשוב מאוד להקפיד על תזונה נכונה ונבונה בתקופות המעבר ולקראת החורף. המתכון שאני רוצה לחלוק אתכם הוא פשוט וקל להכנה, ויעזור לכם לעבור את התקופה הזאת בשלום עם הרבה בריאות.

 

המצרכים:

כוס וחצי עדשים כתומות

בצל גדול, קישוא, גזר, תפוח אדמה, בטטה – חתוכים לקוביות, יחידה אחת מכל סוג

3 שיני שום

כפית מלאה של קארי

מעט פפריקה ופלפל שחור

כף שמן זית

 

מתכון שיעזור לכם לעבור את התקופה בשלום. דאל עדשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתכון שיעזור לכם לעבור את התקופה בשלום. דאל עדשים(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

לטגן קלות את הבצל והשום

להוסיף את הירקות החתוכים, העדשים והתבלינים

לכסות הכל במים רותחים בתוך הסיר

לבשל כ-30 דקות עד שהעדשים נהיות רכות מאוד

אפשר לאכול כמרק אם מוסיפים יותר מים או כתבשיל אחרי שכל המים נספגים ומתאדים.

 

הכותב הוא נטורופת, מטפל ומרצה לצמחי מרפא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חליטות צמחים. חיזוק למערכת החיסון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים