שתף קטע נבחר
 

שנ"צ קפה: השיטה המפתיעה לקבל אנרגיה באמצע היום

אם כוס קפה בצהריים לא מעירה אתכם, למה שלא תנסו את שיטת תנומת הקפאין שעשויה לפקוח לכם את העיניים ולהחזיר את המרץ בשיא העייפות. כך זה עובד, וזה מה שאומרים המחקרים

 

  

אם גם העפעפיים שלכם נכנעים לכוח המשיכה ואתם גמורים מעייפות אחרי ארוחת הצהריים, אתם ממש לא לבד. שיטה חדשה מבטיחה לעורר אתכם ביעילות - קוראים לה "תנומת קפאין", או אם תרצו: שנ"צ קפה.

 

קפאין הוא החומר הפסיכו-אקטיבי הנצרך ביותר בעולם. כ-80 אחוז מהמבוגרים בעולם המערבי צורכים משקאות ומאכלים עתירי קפאין, ובהם לא רק קפה אלא גם תה, קולה, שוקולד ומשקאות אנרגיה כדוגמת רד בול. צריכת הקפאין שכיחה כל כך, עד שהיא עולה על צריכת האלכוהול והניקוטין.

 

שנ"צ קפה היא ממש כמו שהיא נשמעת. השיטה הזו ממליצה על שתיית משקה קפאין, ומיד לאחריו תנומה בת 30 דקות. זמן זה נחשב למשך התנומה האידיאלי לאחר שתיית קפאין, משום שהקפאין מגיע לשיאו בדם לאחר 30 דקות מרגע בליעתו.

 

התוצאה היא שתזכו את גופכם בתנומה קצרה שמיד לאחריה גופכם יחוש רעננות, הן בשל התנומה והן בשל רמות השיא אליהם יגיע הקפה בגופכם.

 

30 דקות בלבד. אחרי הקפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
30 דקות בלבד. אחרי הקפה(צילום: shutterstock)

 

על פי שיטת תנומת הקפה, כמות של כ-200 מיליגרמים של קפאין נחשבת אופטימלית. התנומה עצמה עדיף שתהיה אידיאלית גם כן, כלומר בסביבת שינה תקינה הכוללת מיטה, חדר חשוך ושקט. אם אתם במשרד ואין לכם חדר מנוחה הכולל מיטה, תוכלו לתפוס תנומה במכונית שלכם.

 

עדיין לא משוכנעים בשיטה?  מחקר קטן משנת 2003 מצא שתנומה משולבת בקפאין הפחיתה את העייפות יותר מתנומה לבד. מחקר משנת 1997 שבדק 12 נחקרים שהשתתפו בסימולציית נהיגה, מצא שצריכת 200 מיליגרמים של קפאין הפחיתה את העייפות בקרב הנחקרים הישנוניים. מחקר אחר משנת 2006 מצא שתנומה ושתיית קפאין הובילו לתפקוד טוב יותר ועירנות בקרב עובדי משמרות לילה.

 

ואם אינכם רוצים לשתות קפה, אל דאגה, יש תחליפים. תוכלו לנסות לשתות תה המכיל את המרכיב תיאנין בעל השפעות דומות לאלה של הקפאין. במקרה כזה, דאגו לשתות כמות מספקת של תה, שתקביל לכ-200 מיליגרמים קפאין.

 

בישראל אוהבים לישון בצהריים

על פי סקרים קודמים, כשליש מהישראלים ישנים בצהריים, וזמן השינה הממוצע בשעות אלה עומד על כשעה ורבע. מהסקרים עולה עוד כי גברים ישנים לרוב פחות מנשים, וכי הישראלי הממוצע ישן שש שעות ו-55 דקות בממוצע. עם הגיל קיימת ירידה בשעות השינה בשני המינים, למעט עלייה קלה אחרי גיל 65.

 

בני 21-34 ישנים ביממה כשבע שעות לעומת בני 45-54 הישנים שש שעות ו-50 דקות. בני 65 ומעלה ישנים שש שעות ו-50 דקות. אגב, על-פי מחקר שנעשה על-ידי האיחוד האירופי בשנים 1998-2002, במרבית המדינות באירופה ישנים בממוצע כשמונה שעות ביממה.

 

על פי המלצות איגודי מומחים בארה"ב, מבוגרים זקוקים לשבע שעות שינה ביממה, בני נוער זקוקים לשמונה עד עשר שעות, ילדי בית הספר היסודי זקוקים לתשע עד 11 שעות ביממה, ילדי הגן צריכים לישון 10 עד 13 שעות ביממה, ותינוקות זקוקים ל-11 עד 14 שעות ביממה. אצל תינוקות שזה עתה נולדו, ההנחיות ממליצות על 14 עד 17 שעות תנומה ביממה. תינוקות בגילאי שלושה חודשים ומעלה זקוקים ל-12 עד 15 שעות שינה ביממה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קפה. לשתות וללכת לנמנם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים