שתף קטע נבחר

 

הפתרון הטבעי לסיבה השכיחה ביותר לאי פוריות

כעשירית מהנשים בגיל הפריון סובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות - שגורמת לירידה בפוריות, מעלה את הסיכון להפלות ומלווה לעתים גם בשיעור יתר ובעודף משקל. מחקרים מוכיחים שתזונה מאוזנת ושינוי באורח החיים יכולים לשפר את מצב הפוריות בכ-60-50 אחוזים, אז איך עושות את זה נכון? דיאטנית מומחית מסבירה

כמה מהמשפטים שאת הכי לא רוצה לשמוע כשאת בטיפולי פוריות:

 


מחזור לא סדיר, עודף משקל, שיעור יתר, אקנה וקשיים בכניסה להיריון - כל אלו או חלקם עלולים להיות תסמינים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות - polycysctic ovary syndrome, ובקיצור - PCOS. אצל חלק מהסובלות מהתסמונת, אבל לא אצל כולן, יהיו גם ציסטות מרובות בשחלות.

 

שם התסמונת אכן מעט מבלבל, שכן, כאמור, ריבוי זקיקים בשחלות לא תמיד מתקיים אצל הסובלות מ-PCOS. מדובר בתסמונת שכיחה ביותר, שמופיעה אצל כ-10 אחוזים מהנשים בגיל הפריון, וידועה כאחד הגורמים השכיחים לאי פוריות. התסמונת נובעת מהפרעה באיזון ההורמונלי של הורמוני הרבייה והורמוני המערכת האנדוקרינית.

 

קראו גם:

נשים: איך לבנות תפריט למניעת מחלות - בריאות

6 כללים לתזונה נכונה של נשים שעברו את גיל 60

מחקר ישראלי: א. בוקר גדולה עוזרת לפוריות

 

התסמונת באה לידי ביטוי באופן שונה בשלבים שונים בחיי האישה:

בשנים הראשונות להופעת תסמונת השחלות הפוליציסטיות, החל בגיל ההתבגרות, מדובר בתסמינים כגון היעדר וסת או מחזורים לא סדירים וכן סימפטומים חיצוניים כגון אקנה ושיעור יתר.

 

בשנים מאוחרות יותר, נשים אלו לא רק שיתקשו להכנס להיריון, אלא שהסיכוי לסיבוכי היריון יהיה גדול אצלן בהרבה מאשר אצל נשים ללא התסמונת.

 

תסמינים שונים בכל קבוצת גיל. שחלות פוליציסטיות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תסמינים שונים בכל קבוצת גיל. שחלות פוליציסטיות(צילום: shutterstock)
 

בגיל מבוגר יותר, לאישה עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות יש סיכון מוגבר לחלות בסוכרת סוג 2, במחלות לב וכלי דם, ולעתים אף בסרטן הרחם והשחלות.

 

מה הקשר בין שחלות פוליציסטיות ובין תזונה?

הקשר לתזונה הוא ההורמון אינסולין. האינסולין, שתפקידו להכניס את הסוכר לתאי הגוף, מופרש ביתר אצל נשים שסובלות מהתסמונת, וגורם לשיבוש הפעילות ההורמונלית התקינה בכל האיברים שקשורים בכך - החל בהיפופיזה (בלוטת יותרת המוח) וכלה בשחלות.

 

עודף משקל והשמנה מחמירים את כל התסמינים הנלווים, ומחקרים שעוסקים בטיפול בתסמונת קבעו פה אחד ששינוי אורח חיים, שכולל תזונה מתאימה ופעילות גופנית, הוא קו טיפול ראשוני בתסמונת, שכן הוא עשוי במידה רבה להפחית את התנגודת לאינסולין ולהעלות בעקבות כך את הסיכוי להסדרת הביוצים ולשיפור התסמינים.

 

יחד עם זאת, כשאותן נשים יגיעו לרופא נשים, הטיפול בתסמונת יהיה ברוב המקרים טיפול תרופתי: גלולות להסדרת המחזור ושיפור האקנה והשיעור, תרופות להורדת סוכר ובמידת הצורך גם תרופות להשראת ביוץ או טיפולי פוריות. הטיפולים הנ"ל מטפלים בסימפטומים של התסמונת אך לא פותרים את הבעיה הבסיסית. הטיפול דרך שינוי אורח חיים משפר את התנגודת לאינסולין ובכך מטפל בשורש הבעיה ויעיל לאורך זמן.

 

תזונה מאוזנת: יותר כניסות להיריון, פחות הפלות

בעבר הלא רחוק ההמלצה לשינוי אורח חיים ופעילות גופנית היתה נחלתן של נשים עם עודף משקל בלבד. היום יודעים ששינוי תזונתי משפר את התסמינים ועוזר להסדיר את הביוצים גם בקרב נשים בעלות משקל תקין.

 

מחקרים מראים שתזונה מאוזנת, שמכילה פחמימות מורכבות וארוחות מסודרות, בשילוב עם פעילות גופנית, עשויות לשפר את סיכויי הכניסה להריון ב-50%-60%. לא רק סיכויי הכניסה להריון עולים משמעותית, אלא גם שיעור ההפלות יורד בצורה נכרת.

 

תזונה מאוזנת וירידה במשקל. עושות פלאים לתסמונת ולפוריות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה מאוזנת וירידה במשקל. עושות פלאים לתסמונת ולפוריות(צילום: shutterstock)

המשמעות של עלייה בסיכויי הכניסה להריון מחד, ומספר ההפלות הנמוך מאידך, היא סיכוי גבוה יותר של אותן נשים לסיים את ההריון בלידה מוצלחת של עובר בריא. שינוי אורח חיים משפר לא רק את סיכויי הכניסה להריון אלא גם את תופעות הלוואי האחרות כגון שיעור יתר, אקנה והסיכוי להתפתחות סוכרת ומחלות לב פוחתות משמעותית.

 

בשנים האחרונות קיימות גם עדויות שמצביעות לא רק על חשיבותו של הרכב המזון, אלא גם על תזמון הארוחות. מחקר ישראלי, שנערך בשיתוף האוניברסיטה העברית ובית החולים וולפסון על ידי פרופ' דניאלה יעקובוביץ' וקבוצתה, הראה שארוחת בוקר גדולה וארוחת ערב קטנה עוזרות לנשים עם משקל תקין להסדרת הביוצים ולשיפור התנגודת לאינסולין.

 

10 המלצות בסיסיות לשינוי אורח חיים עם תסמונת PCOS 

1. הפסקת עישון והפחתת שתיית אלכוהול וקפה.

2. לבעלות עודף משקל, הפחתה של 10-5 אחוזים מהמשקל.

3. מעבר לדגנים מלאים.

4. צריכת מוצרי חלב דלי שומן.

5. פירות - 2 מנות ביום.

6. ירקות - 3 מנות ביום לפחות.

7. בשר בקר רזה, עוף, דגים עשירים באומגה 3 כגון סלמון ובורי - 2-1 מנות ביום.

8. שומנים - העשרת התפריט בשומנים בריאים כגון שמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזים ושקדים טבעיים והפחתת השומנים מן החי והשמנים המעובדים.

9. הפחתת צריכה של סוכרים פשוטים.

10. פעילות גופנית אירובית של לפחות 150 דקות בשבוע ושעה בשבוע של פעילות אנאירובית כגון פילאטיס או פעילות מכשירים בחדר כושר.

 

אם אובחנתן עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, או אם התסמינים שצוינו נשמעים לכן מוכרים, שינוי באורח חיים יכול לעשות לכן שינוי אמיתי בבריאות ואף להעלות את סיכוייכן להיריון ולידה תקינים. מובן שלא אותן הנחיות מתאימות לכל הנשים, ומומלץ לכל אישה לקבל ייעוץ אישי על ידי דיאטנית קלינית מומחית.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc.Med ,RD B.Sc במכבי שירותי בריאות, וחברת עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל. מידע נוסף בנושא תזונה בתסמונת השחלות הפוליציסטיות תוכלו למצוא באתר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שכיחה בגיל הפיריון. תסמונת השחלות הפוליציסטיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים