דו"ח: איזו קופת חולים הכי גירעונית?
ארבע קופות החולים בישראל הציגו, גם בשנה החולפת, גירעונות משמעותיים שהסתכמו במאות מיליוני שקלים. הקופות טוענות: "אין שוויון במערכת, חסר איזון והממשלה לא משלימה את הפער"
משרד הבריאות מפרסם היום (א') את מצבן הכלכלי של קופות החולים בישראל. הגירעון של ארבע קופות החולים עמד בשנת 2016 על כ-797 מיליון שקל, בדומה לכ-781 מיליון שקל בשנת 2015.
הגירעון של "שירותי בריאות כללית" (כולל תמיכות מהממשלה) גדל בשנת 2016 והסתכם בכ-583 מיליוני שקלים, לעומת כ-575 מיליוני שקלים בשנה הקודמת. סכום זה כולל את גירעונות בתי החולים (14 בתי חולים, בהם כלליים, פסיכיאטריים, שיקומי, חולים ממושכים וילדים) של הקופה, שהסתכם בשנת 2016 בכ-1.95 מיליארד שקל, עלייה חדה של כ-25% לעומת גירעון של כ-1.56 מיליארד שקל בשנת 2015.
עיקר הגירעון בבתי החולים נבע מירידה בהיקף כספי התמיכה הממשלתית, ירידה בהכנסות מלידות ופגים, עלייה משמעותית בהוצאות בגלל תביעות רשלנות רפואית וגידול בהפרשות לפנסיה ומחלה בעקבות הסכמי השכר של עובדי הכללית. במשרד הבריאות מזהירים שקופת החולים הכללית לא תוכל להמשיך ולממן גירעונות בהיקפים דומים בשנים הבאות, ועל פי הערכה, המנכ"ל החדש נועז בר ניר יצטרך להדק את החגורה בתקופה הקרובה.
לאומית: הגירעון הנמוך מבין קופות החולים
"מכבי שירותי בריאות" רשמה ירידה של כ-99 מיליון שקל בהיקף הגירעון, כאשר כמחצית מהירידה מוסברת בהפרשה חד פעמית בשנת 2015. בדו"ח המסכם של שנה שעברה מכבי הציגה גירעון משמעותי ולפיכך לא הכירה בהכנסות מתמיכות באותה שנה. "לאומית שירותי בריאות" הציגה גירעון של 18 מיליון שקל. בחישוב תלת שנתי, הציגה הקופה את הגירעון הנמוך בין קופות החולים, הן בהיקפו והן כשיעור ביחס להכנסות, וקופת חולים מאוחדת רשמה היקף גירעון של כ-18 מיליון שקל, לעומת גירעון של 23 מיליון שקל בשנת 2015.
לאחרונה חתמו שרי הבריאות והאוצר על צו לשינוי הרכב מדד יוקר הבריאות החל משנת 2016 והצו אושר בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת. משמעות אישור הצו הינה עדכון שיעור שינוי מדד יוקר הבריאות לשנת 2016 ל-1.84% - תוספת של למעלה מ-140 מיליוני שקלים לבסיס תקציב הבריאות של הקופות.
בנוסף, שיעור ההכנסות מהשתתפויות מבוטחים - שיעור ההכנסות בפועל מהשתתפויות עצמיות של מבוטחי קופות החולים בגין שירותים ותרופות הכלולים בתקציב התרופות של קופות החולים, עמד בשנת 2016 על 5.96% מעלותו הכוללת. לראשונה שיעור זה נמוך משיעור של 6.45% מעלות התקציב, שעל פי החוק על הקופות לממן ממקורותיהן. זוהי ירידה חדה לעומת שיעור של 6.52% בשנת 2015 ושיעור של כ-8.08% בשנת 2008.
תגובות:
לאומית: שמחנו לראות כי דו"ח משרד הבריאות קבע חד משמעית שלאומית שירותי בריאות הציגה את הגרעון הנמוך ביותר מבין קופות החולים בחישוב תלת שנתי לשנים 2014-2016. יש להדגיש, כי בשנת 2017 לאומית השקיעה עשרות מיליוני שקלים בהוספת רופאים מומחים לקופה, הוספת מיכשור רפואי חדיש ובניית מרפאות חדשות. כך נמשיך לפעול גם בשנים הבאות – נמשיך במרץ לשדרג את השירות והמוצר ובמקביל גם את הצמיחה, דבר שבא לידי ביטוי בנתוני 2017, בה נתוני הנטישה השתפרו ב-50 אחוז. כל זאת תוך כדי שמירה על מסגרות התקציב ועמידה ביעדים הכלכליים שקבעו משרדי הבריאות והאוצר".
מכבי: "הגירעון בכל קופות החולים נמשך ביתר שאת. שיעור ההשתתפות בעצמית שמשלם המטופל פחת וזה מבורך אלא שהמדינה לא משלימה את הפער וכך גדל הגירעון עוד יותר התמיכות למכבי הן הנמוכות ביותר וזה יוצר חוסר שוויון וחוסר איזון במערכת".
כללית: "אין חולק כי קיימת בעיית גירעונות חריפה בכלל מערך האשפוז הציבורי במדינת ישראל ללא קשר לזהות הבעלים, הן בבתי החולים הממשלתיים הכלליים אשר הגירעון התפעולי שלהם קרוב ל-2 מיליארד שקל והן בבתי חולים ציבוריים נוספים כמו הדסה ולניאדו אשר מתוקצבים לאחרונה על ידי המדינה במאות מיליוני שקל על מנת למנוע את קריסתם.
"תקציבים רבים מוזרמים למערכת באופן שאינו שוויוני, כמו מיליארד שקל לפתיחת בית החולים אסותא באשדוד, ואינם מגיעים אל 14 בתי החולים של הכללית הפרוסים בכל רחבי המדינה. הדו"ח משקף באופן חד משמעי ולכל אורכו את מחדל התקצוב המתמשך של בתי החולים של כללית המהווים כשליש ממערכת האשפוז. הכללית נושאת במשימה הלאומית של תפעול ומימון בתי החולים ממקורותיה העצמיים (למעט סכומי פיתוח זניחים), כאשר לקוחות הכללית מממנים באופן ישיר את פעילות בתי החולים המשרתים את כלל אזרחי המדינה – זהו מצב שאינו תקין ואינו שוויוני".
מאוחדת: "מאוחדת סיימה את שנת 2016 עם שיעור הגרעון הנמוך ביותר בין כל קופות החולים. שיעור הגרעון במאוחדת הוא 0.3% לעומת 0.4% בלאומית, 0.6 במכבי, ו-2.1 בכללית. הגירעון ללא תמיכות ממשלה במאוחדת נמוך מכל הקופות האחרות בכל שלושת השנים 2014-16, תמיכת המדינה בקופה חולים מאוחדת היא הנמוכה מבין כל קופות החולים – 113 מ' ₪ לעומת 168 במכבי, 218 בלאומית ו-826 בכללית".