שתף קטע נבחר

 

איך ליהנות מארוחת החג בלי לקבל צרבת

חוששים מתחושת הצרבת אחרי ארוחת החג העשירה? התופעה הנפוצה, שמלווה בתחושת צריבה בחזה או של חמצמצות שעולה במעלה הגרון, איננה רק בלתי נעימה אלא עלולה להיות ממש מסוכנת. הפרופסור רם דיקמן, מומחה למחלות עיכול, ממליץ על כל הדרכים ליהנות מארוחות החג - ללא צרבות

חגי תשרי בפתח, ובקרוב נשב כולנו ליד שולחן החג. על פי מסורת ראש השנה, המנות השונות על שולחן החג מסמלות את התקוות שלנו לקראת השנה החדשה, ולכן אין זה פלא שהשולחנות עמוסים בכל טוב - הזדמנות נהדרת ליהנות מארוחה טובה לצד האנשים שאנחנו אוהבים. אבל בשביל רבים,

אל ארוחת החג מתווספת חוויה מעט פחות נעימה - תחושת הצרבת שיכולה להימשך זמן רב אחרי שהארוחה נגמרת.

 

צרבת היא ביטוי למחלת ההחזר הקיבתי-ושטי, בעיה רפואית שכיחה בקרב האוכלוסייה הבוגרת, שנגרמת בשל תפקוד לקוי של הסוגר שמפריד בין הוושט לקיבה. הצרבת באה לידי ביטוי בתחושה של צריבה בחזה, או תחושה של תוכן חמוץ המטפס מהבטן העליונה כלפי מעלה ועד לפה.

 

אל תקלו ראש בצרבות - הן עלולות לגרום לסיבוכים

אם ידוע לכם שאתם סובלים מצרבות, או שנדמה לכם שגם אתם חוויתם את הסימפטומים המתוארים, אסור לכם להקל ראש בעניין. אמנם מדובר במחלה נפוצה שלרוב הטיפול בה לא מסובך, אך במקרים קשים היא יכולה לגרום לסיבוכים משמעותיים כגון דלקת בוושט, היצרות של הוושט, ובמקרים נדירים אף להתפתחות סרטן הוושט.

 

לאכול בלי להתחרט. מנצחים את הצרבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לאכול בלי להתחרט. מנצחים את הצרבת(צילום: shutterstock)
 

אך גם ללא הסיבוכים הללו, מדובר במחלה שעלולה להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים, באיכות השינה ובכושר העבודה שלכם. הקפדה על הרגלי חיים נכונים ונטילת טיפול תרופתי על פי הוראות הרופא/ה תהפוך את החיים שלכם לטובים יותר.

 

גם אם בימי שגרה כבר הצלחתם לסגל הרגלי אכילה נכונים שמצמצמים את הופעת הצרבות, ארוחת החג העשירה עלולה להוציא אתכם מההרגלים הללו, ואם לא תשימו לב לכך, אתם עלולים "לבלות" את ערב החג בתחושות לא נעימות בלשון המעטה.

 

אז מה אתם צריכים לעשות כדי שגם אתם תוכלו ליהנות בסוף הארוחה מעוגת הדבש הידועה של סבתא בלי לחשוש מהבאות?

 

שימו לב לצלחת שלכם

מזון שמן ועתיר בקלוריות עלול לגרום להרפיית הסוגר שבין הוושט לקיבה. מכיוון שתפקיד הסוגר הוא למנוע את עליית מיצי הקיבה אל הוושט, אם הוא לא מתפקד טוב ועובר הרפיות ממושכות סביר להניח שתחושו בצרבת.

 

אז מה עושים? הורידו בכמות הקלוריות, בכמות המזון השומני, ובאופן כללי נסו להוריד את כמות המזון שעל הצלחת שלכם. אם אתם מתלבטים בין הגפילטע-פיש לכבד הקצוץ, כדאי שתדעו כי כמות השומן בכבד הקצוץ יכולה להגיע לעד פי 10 יותר מאשר בגפילטע. הימנעו ממאכלים שיש להם נטייה לגרום לצרבות כמו אוכל מטוגן, מתובל או חריף, משקאות ממותקים ומוגזים המכילים קפאין, שוקולד ועוד.

 

אפשר לוותר על כוס היין השנייה

בקבוק היין הוא חלק בלתי נפרד משולחן החג, אבל כדאי שתדעו שהאלכוהול מפריע לתפקוד הסוגר שמפריד בין הוושט לקיבה, ולכן שתיית אלכוהול עלולה גם היא לגרום לצרבת. ותרו על כוס היין, או לפחות הפחיתו בכמות, כדי שתוכלו ליהנות משאר הארוחה.

 

נטייה לגרום לצרבות. מזון מטוגן   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נטייה לגרום לצרבות. מזון מטוגן (צילום: shutterstock)

המתינו שלוש שעות בין סיום הארוחה לשעת השינה

מכירים את תחושת הצרבת שעולה כשאתם נשכבים על הספה בסיום הארוחה? הסיבה לכך היא שבשכיבה אופקית, כאשר הקיבה עדיין מלאה, קיים סיכוי גבוה להחזר קיבתי-ושטי ועליית מיצי הקיבה. אם תמתינו שלוש שעות בין סיום הארוחה ובין זמן השכיבה לישון, תוכלו לצמצם את הסיכוי לצרבת. הקדימו את שעת הארוחה כדי שלא תמשך אל תוך הלילה, או המתינו עוד זמן מהרגע שסיימתם לאכול ועד שאתם הולכים לישון.

 

ומה עם הטיפול התרופתי?

עבור חלק מהסובלים מצרבות, נקיטת הפעולות שציינו בארוחת החג לא תהיה יעילה מספיק ללא טיפול תרופתי. לקראת ארוחות החג יהיה עליהם להעלות את המינונים כדי להצליח לעבור אותו ללא צרבות. מי שנוטל תרופה לפי הצורך רצוי שייקח אותה על בסיס קבוע עד יעבור זעם, ומי שנוטל כדור אחד ביום, לרוב מומלץ לו להוסיף כדור בערב לפני הארוחה. בכל מקרה יש להישמע להוראות הרופא/ה המטפל/ת.

 

יש תרופות "קלות" יותר ללא מרשם, כגון תרופות סותרות חומצה או גביסקון, ויש תרופות שדורשות מרשם רופא ובהן קונטרלוק, לנטון, אומפרדקס, נקסיום וכדומה. תרופות המרשם פועלות להפחתת הפרשות החומצה מהקיבה, ולכן הן יכולות למנוע את הצרבת מבעוד מועד, ורצוי ליטול אותן כחצי שעה לפני ארוחת החג. התרופה דקסילנט, לדוגמא, פועלת באותו אופן, אך יש לה מנגנון שחרור מושהה כפול, והיא עשויה להקל על הצרבת בנטילה חד יומית ללא תלות באוכל.

  

אין כל ספק כי בימים האלו שלפני החג אתם עמוסים במטלות מבוקר עד ערב, אבל אולי כדאי לכם לפנות זמן כדי להזמין את המרשם מבעוד מועד, כדי שתגיעו מוכנים לארוחת החג ותוכלו ליהנות מכל השפע והטוב.

 

פרופסור רם דיקמן הוא סגן מנהל המערך לגסטרואנטרולוגיה בבילינסון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא חייבים לסבול. צרבת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים