לקראת הצום: מה עושים אם מישהו מתעלף לידכם?
מדי שנה, ביום הכיפורים, מטופלים על ידי גורמי רפואה עשרות מתפללים שהתעלפו בבתי הכנסת, ברחוב או בבית. למה זה קורה, מה הטיפול ומתי צריך להתפנות לבית החולים?
כך תעזרו אם מישהו לידכם מתעלף. צפו:
זה מחזה שעלול להבהיל, וזה קורה כל שנה: עשרות אנשים סובלים מהתעלפות בעקבות הצום, כשפעמים רבות הסובבים אותם, בבית הכנסת, בבית או ברחוב, אינם יודעים כיצד להעניק להם סיוע. אז מדוע זה קורה, וכיצד אפשר לסייע במקרה שזה קורה לידכם?
עילפון, או בשפה הרפואית "סינקופה", מוגדר כמצב של חוסר הכרה רגעי. לרוב הוא אינו מסכן חיים והטיפול בו הוא פשוט. למה זה קורה? במצב הזה לא מגיע למוח חמצן במשך שבע שניות. ברגע הזה הגוף מפעיל מנגנון הגנה מופלא: מתרחשת חולשת שרירים והגוף מפיל אותנו על הרצפה כדי שנגיע למצב מאוזן ויזרום יותר דם עשיר בחמצן – אל המוח.
ישנם גורמים רבים לעילפון, כשהשכיחים בהם כוללים פחד, התרגשות, מראה של דם, התייבשות וצום. במצב כזה כאמור, הרחבת כלי הדם בגוף מפחיתה את זרימת החמצן למוח, ולכן מתרחש מנגנון ההגנה של אותה נפילה, היא העילפון.
עכשיו קל גם להבין מהו הטיפול: כל מה שצריך לעשות זה להשכיב את המתעלף על הרצפה, להרים לו את הרגליים ולשחרר בגדים לוחצים שמקשים על הנשימה.
חשוב: לא להתיז מים על המתעלף
בניגוד למה שרואים אולי בסרטים, לא משפריצים מים על מי שהתעלף. לא רק שזה לא יעזור, זה יכול לסכן אותו ולגרום לו לשאוף מים לריאות. גם אל תתנו לנפגע סטירות בנסיון להעיר אותו, זה גם לא יביא לשיפור במצבו, וזה גם לא ראוי. אם האדם שהתעלף לא מתעורר תוך כחצי דקה – הזעיקו את מגן דוד אדום בטלפון 101, והתחילו לבצע בו פעולות החייאה.
חשוב לזכור שמצבים אחרים מסוכנים של איבוד הכרה עלולים תחילה להיראות כעילפון. בין המצבים הללו נמצאים התקף אפילפסיה, חבלת ראש, הרעלה, מינון יתר של תרופות, סוכרת, דימומים ומצבים מסוכנים נוספים. ולכן כאמור, אם הנפגע אינו מתעורר תוך שניות ספורות, יש להזעיק בדחיפות את מגן דוד אדום בטלפון 101.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet
מה עושים במקרה של עילפון?
צילום: shuttersock
מומלצים