הצלחה לחיסון נגד נגיף הזיקה בניסויים ראשונים בבני אדם
החיסון מכיל חומר גנטי מהנגיף שיוצר במעבדה ומוחדר לגוף באמצעות זרם חשמלי. בניסוי עשרות הנבדקים פיתחו נוגדנים נגד הנגיף. אם תימשכנה התוצאות החיוביות, צפוי שיווקו של החיסון בתוך כשנתיים
מגיפת הזיקה בדרך לסיום: מדענים בארה"ב מדווחים על הצלחה בניסויים הראשונים בבני אדם בחיסון נגד נגיף הזיקה. הווירוס האלים גרם לאלפי מקרי לידות עם מומים קשים הגורמים לעצירת צמיחת המוח, והוא עובר בעקיצת יתוש, יחסי מין וברוק.
את החיסון החדש פיתחו מעבדות "אינוביו" בארה"ב וחברת Gene One הדרום קוריאנית. שלא בדומה לחיסונים קונבנציונליים המכילים חלקיקים של הנגיף, החיסון החדש הוא סינתטי ומכיל מקטעים של החומר התורשתי של נגיף הזיקה שיוצרו במעבדה.
החיסון מוזרק מתחת לעור, לאחריו מועבר זרם חשמלי לאיזור ההזרקה, המחדיר את החיסון לתאי האדם. בניסוי ראשוני בו השתתפו 40 מתנדבים, פיתחו כל הנבדקים נוגדנים נגד הנגיף לאחר 3 מנות של החיסון שהוזרקו להם. משמעות הדבר היא שהחיסון בעל יכולת אפקטיבית להגן בפני הנגיף.
כעת מתכוונים המדענים להמשיך בניסוי בחיסון הקרוי GLS-5700 בקבוצות נבדקים גדולות יותר. באם שאר שלבי הניסוי יסתיימו בהצלחה באופן דומה, צפוי החיסון החדש להיות משווק בתוך כשנתיים-שלוש.
מתסמיני שפעת ועד פגיעה בהתפתחות המוח
נגיף הזיקה הזיקה גרם בשנת 2015 לאלפי מקרים בברזיל של מום הלידה הקשה "מיקרוצפלי" המתבטא באי גדילת המוח. הנגיף התפשט מאז ל-60 ארצות. הנגיף עובר בעקיצת יתושה, ביחסי מין לא מוגנים וברוק.
הווירוס דוגר בגוף שלושה עד 12 ימים, לפני התפתחות הסימפטומים. תחילת המחלה מתבטאת בחום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. במקרים נדירים תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כמו תסמונת גיאן בארה הגורמת לשיתוק. הסכנה המרכזית כתוצאה מההדבקה של נשים בהריון, היא פגיעה קשה בעובר הכוללת כאמור חוסר התפתחות המוח (מיקרוצפאליה).
לזיהום בנגיף הזיקה אין עדיין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך, הכולל אשפוז, מתן נוזלים ובדיקות תכופות. האזורים הנגועים בנגיף הזיקה כוללים בעיקר את דרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים, דרום מזרח אסיה, איי הים השקט ומרכז ומערב אפריקה ואיי קייפ וירידיי.
המרכז לבקרת מחלות האמריקני הוציא כבר אשתקד אזהרת מסע לנוסעים, ובמיוחד לנשים הרות או כאלה המתכננות הריון, להימנע מנסיעה לאזורים הנגועים. אלה הנמצאים שם, או שאינם יכולים להימנע מנסיעה, צריכים להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים כגון, מריחה של חומר דוחה יתושים, לבישת חולצות ארוכות שרוולים, מכנסיים ארוכים, כובע, ולינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים.
על פי ההערכות, תבניות של מזג האוויר "אל ניניו" תגרום להמשך התפשטות היתושים, ועמם גם המשך התפשטות המגיפה. אל-ניניו, היא תופעה אקלימית שעיקרה התחממות חריגה של מי מזרח האוקיינוס השקט המשווני, הגורמת לשינויי מזג אוויר קיצוניים באגן האוקיינוס ובמקומות אחרים בעולם.
בריכות המים הרבות שנוצרו עקב הגשמים משכו אליהן חרקים רבים, ואל החרקים נמשכו ציפורים רבות, שגרמו נזקים עצומים לחקלאות. בנוסף גרמו הבריכות לעלייה חדה במקרי המלריה והכולרה בקרב תושבי המקום, וכאמור על פי ההערכות, הביאה התופעה גם להתרבות היתושים והתפשטות ההדבקה בנגיף זיקה.
ארגון הבריאות העולמי הכריז על מגפת הזיקה כמצב חירום. צפו: