שתף קטע נבחר

 

למרות הנחיות משרד הבריאות: הלחם הבריא - מחוץ לבתיה"ח

מחקרים מצביעים על כך כי לחם מלא מפחית את הסיכון לחלות בסרטן ובמחלות לב בכ-25%. משרד הבריאות מקדם קמפיינים לעידוד צריכת לחם מדגנים מלאים והוראות המשרד אף קובעות שתפריט בתי החולים ישמשו דוגמה לתזונה נבונה. בפועל, המצב רחוק מכך. למה דווקא בתי החולים פוגעים בבריאות הציבור?

בחודש נובמבר אשתקד יצא משרד הבריאות בקמפיין נרחב לעידוד צריכת לחם מדגנים מלאים, "כריך בריא" שמו. "משרד הבריאות רואה חשיבות רבה בהסברה לציבור וכחלק מפעולתו יוצא עם סרטון המלצות לתזונה בריאה יותר, והפעם על נושא הכריכים והקמח המלא", תיארו בדוברות המשרד עם השקת הקמפיין.

 

היתרונות של אכילת לחם מלא על פני לחם לבן מובהקים – מנתונים שמפרסם משרד הבריאות באתר האינטרנט שלו עולה כי צריכת לחם מלא מפחיתה את הסיכון לתחלואה בעשרות אחוזים.

 

מעבר לצריכת לחם מדגנים מלאים מקטינה את הסיכונים לפתח גידולים סרטניים במערכת העיכול ב-22%. הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם פוחת ב-25% בעקבות צריכת לחם מלא. דגנים מלאים מפחיתים את הסיכון ללקות בהתקף לב ב-31% ובתחלואה כללית ב-26%. לחם מלא גם מפחית את סיכון לחלות בסוכרת ומעניק תחושת שובע לאורך זמן רב יותר.

 

מפחית סיכון להתקף לב ב-31% - לחם מדגנים מלאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפחית סיכון להתקף לב ב-31% - לחם מדגנים מלאים(צילום: shutterstock)

 

למרות מאמציו של משרד הבריאות לעודד את הציבור להחליף את הלחם הלבן בלחם מדגנים מלאים, וחרף היתרונות הברורים של צריכת הלחם המלא על פני לחם לבן, דווקא במקום שאמור להקפיד הקפדה יתרה על בריאות הציבור, בתי החולים, מגישים לבאים בשעריהם לחם שיש בו כדי להזיק לבריאותו.

 

תפריט שהוא דוגמה לתזונה נבונה? להיפך

האבסורד שבהספקת מזון לחולים בניגוד להמלצות משרד הבריאות לא חמקו מעיני אנשי המשרד.

 

בחודש ינואר 2013 הוציא משרד הבריאות חוזר המחייב את בתי החולים להגיש לחם מדגנים מלאים. "לתזונה השפעה מכרעת על מצב הבריאות בכל גיל, כל שכן בקרב חולים המאושפזים בבתי חולים", פותח פרופ' ארנון אפק, ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, את החוזר, "נוהל זה מחייבת את יישום עקרונות התזונה הנבונה, ובכלל זה, שימוש בלחם מדגנים מלאים".

 

בחוזר מתואר כי "תפריט הסגל של בית החולים ישמש דוגמה בכל הקשור לתזונה נבונה ואימוץ הרגלי התנהגות בריאים".

 

קמפיינים לחוד ומציאות לחוד. לחם עם תו הבריאות של המשרד ()
קמפיינים לחוד ומציאות לחוד. לחם עם תו הבריאות של המשרד

 

חרף ההוראות המפורשות של משרד הבריאות שנקבעו לפני קרוב לחמש שנים, מבדיקת ynet עולה כי תפריט בתי החולים הגדולים בארץ רחוק מלשמש דוגמה לתזונה נבונה, בוודאי בכל הקשור לסוג הלחם שניתן למטופלים ולעובדים.

 

בבתי החולים הגדולים בארץ - "איכילוב" בתל אביב, "סורוקה" בבאר שבע, "הדסה" בירושלים, "רמב"ם" בחיפה ו"בילינסון" בפתח תקווה - לא מיישמים את הוראת משרד הבריאות או מיישמים אותה באופן חלקי בלבד.

 

במחלקות האורטופדיה, נשים ויולדות וכירורגיה של בית החולים "הדסה" בהן בדקנו מוגש למאושפזים לחם לבן. כך גם במחלקות המקבילות של בית החולים "איכילוב". בכל המחלקות בהן בדקנו בבית החולים "בילינסון" - נשים, אורולוגיה ונוירולוגיה - לא הוגש למאושפזים לחם מדגנים מלאים.

 

במחלקה האורטופדית של בית החולים "סורוקה" וכן במחלקת אשפוז היום סופק למטופלים לחם שאינו מדגנים מלאים. בכל ארבע מחלקות האשפוז של "רמב"ם"  שנבדקו ניתן לחולים לחם לבן.    

 

"לא נתפס שדווקא בתי חולים לא מקפידים על תזונה"

אביו של ג' אושפז לאחרונה במחלקה הנוירולוגית של בית החולים "איכילוב" בתל אביב לאחר שלקה בשבץ מוחי. ג' מתאר כי לאביו החולה בסוכרת הוגש לחם לבן בכל ארוחה.

 

"זה אבסורד ברמה שקשה לתאר", מלין ג', "הרופא אסר על אבי לאכול לחם לבן. הוא הסביר לו שלחם לבן הוא כמו רעל לחולה סוכרת. זה בלתי נתפס שדווקא בבית חולים מגישים לטופלים את ה'רעל' הזה. איך אבא שלי אמור להישמע להנחיות הרופא אם בבית החולים מגישים לו את הדברים שהרופא אוסר עליו? זה מגוחך".

 

"אפשריבריא"? לא בבתי החולים. שר הבריאות יעקב ליצמן (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"אפשריבריא"? לא בבתי החולים. שר הבריאות יעקב ליצמן(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

בנה של שרית אושפז לפני מספר שבועות בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע לאחר ששבר את רגלו. "האוכל שמוגש לחולים בבית החולים הוא חרפה. אין לי דרך אחרת לתאר זאת", מטיחה שרית, "לארוחת צהריים הוא קיבל בשר מעובד ולחם מקמח לבן. לארוחת ערב ובוקר נותנים למטופלים לחם לבן. משרד הבריאות מפציר בהורים בקמפיינים יקרים לתת לילדים שלהם לחם מדגנים מלאים, אבל לא דואג ליישם את ההמלצה שלהם בגופים שהם אחראיים עליהם. כל תקופת האשפוז שלו נאלצתי לקנות לו אוכל מחוץ לבית החולים". 

 

"על בתי החולים להתוות דרך, לא לקדם חולי"

ד"ר בשארה בשאראת, מומחה בכיר ברפואת משפחה והמנהל לשעבר של בית החולים האנגלי בנצרת מתאר כי "בתי החולים צריכים לשמש דוגמא למטופלים. מטופל סוכרתי שמתאשפז בבית חולים שמגיש לו לחם לבן לא יאמין לרופא המשפחה שלו שלחם מדגנים מלאים הוא בריא יותר. על בתי החולים להתוות דרך, ולא לקדם חולי".

 

הרופא מפרט ומציין כי "צריכת לחם מדגנים מלאים מפחיתה תחלואה ב-20 עד 30 אחוזים. היא מפחיתה תחלואה במחלות לב, בסרטן של המעי הגס, שבץ מוחי, סוכרת והשמנה. התחלואה בכל המחלות הקשות הללו פוחתת ברבע בממוצע רק בשל מעבר ללחם מדגנים מלאים. בקרב ילדים מעבר ללחם מקמח מלא פותר בעיות כמו אנמיה ומחסור בוויטמינים. זה שינוי קטן שיש לו השפעה אדירה".

 

"שינוי קטן - הבדל גדול" - לחם מקמח מלא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"שינוי קטן - הבדל גדול" - לחם מקמח מלא(צילום: shutterstock)

 

ד"ר בשאראת מציין כי כשהוא ניהל את בית החולים בנצרת הוא קידם רפורמה שבמסגרתה עבר בית החולים לספק למטופליו לחם מדגנים מלאים. "בעיניי זה אמור להיות פרויקט בסדר גודל לאומי. העלויות של לחם מדגנים מלאים הן לא בשמיים. לחם מלא גם גורם לשובע גדול יותר ולכן הצריכה שלו היא פחותה. מבחינה כלכלית בתי החולים לא יפסידו.

 

"תקציב בתי החולים עומדים על מאות מיליונים. אסור לחסוך בעניין כה חשוב. מספיק שמספר קטן של מטופלים לא יזדקקו לצנתור, לדוגמא, וכבר חסכת את עלות השינוי. הרפואה בעולם עוברת יותר ויותר לרפואה של מניעת מחלות ולא טיפול במחלות. צריכת לחם מדגנים מלאים היא צעד חשוב בכיוון הזה".

 

תגובות

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בבתי החולים של משרד הבריאות קיים מדד איכות כך שלפחות 50% מהלחמים המוגשים בבתי החולים לחולים ולסגל יהיו מדגן מלא. יעד זה צפוי לעלות בשנים הקרובות. הסיבה ל-50% היא כי לחלק מהחולים יש קושי באכילה של לחם מדגן מלא מסיבות רפואיות שונות. בחוזר מנהל רפואה בנושא "סל מזון של בתי החולים" קיימת הנחיה זו והנחיה זו גם נבדקת בבקרות התזונה והמזון של מנהל רפואה. נשמח לקבל את פרטי המידע ואיש הקשר שמסר מידע זה לגבי בתי החולים הללו כך שנוכל לטפל בנושא בהקדם".

 

מבית החולים "הדסה" טרם התקבלה תגובה.

 

מבית החולים "בילינסון" נמסר בתגובה: "מטופלים בבית החולים מקבלים לחם מלא בהוראת דיאטנית והתוויות רפואיות בלבד. חשוב להבין כי חולים רבים אינם יכולים לאכול סיבים בשל מצבם הרפואי, כמו קשישים או חולים לאחר ניתוחי מערכת עיכול, תת ספיגה ובעיות גסטרו".

 

מבית החולים "רמב"ם" נמסר בתגובה: "בקריה הרפואית רמב"ם עורכים מאמצים רבים בנושא תזונת המאושפזים ועמידה בחוזרי המנכ"ל הרלוונטיים. נושא השימוש בלחם מדגנים מלאים מיושם בבית החולים בהתאם לחוזר המדבר על מעבר הדרגתי למוצר זה. בית החולים החליט לשפר את התזונה למאושפזים והחליף את פרוסות הלחם המסורתיות בארוחת הבוקר בלחמניות מקמח דגנים מלא. המשך המעבר ההדרגתי גם ללחם דגנים בארוחת הערב איטי עקב אי התאמתו לאוכלוסיות רבות בהם לדוגמא – תפריטי דל שארית, קל לעיכול וחלק מתפריטי המערך האונקולוגי. ההמשך ההדרגתי יבוצע בהתאם למציאת פתרונות מתאימים כולל השלמת פער תקציבי גדול בתקצוב סל המזון, שכן מחיר הזוכה של לחם זה במכרזי משרד הבריאות כפול ממחיר הלחם האחיד".

 

מבית החולים "סורוקה" נמסר בתגובה: "במרבית מחלקות בית החולים מוצע לחם מלא על פי ההנחיות.‫ המטופלים במרכז הרפואי סורוקה מקבלים לחם מלא על פי הוראת דיאטנית ובהתאם להתוויות רפואיות. יש לציין כי ישנם מצבים רפואיים המהווים התווית נגד ללחם מלא".

 

מבית החולים "איכילוב" נמסר בתגובה: "המידע לא נכון. בבית החולים שלנו מקפידים ומעודדים תזונה בריאה הן למטופלים והן לעובדים. בנוסף, בימים אלה מתגבש קמפיין לתזונה ים תיכונית לקידום מטרה זו. בעניין הלחם, כחצי מכמות הלחם המסופק למחלקות הינו מלא. ההנחיה לצוותים הינה להגיש לחם מלא לכל מטופלים הסוכרתיים ולהציע כבחירה לשאר המטופלים תוך התייחסות למצבם הרפואי. בחדר האוכל מוצע באופן שוטף לחם מלא לרווחת העובדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחם לבן לארוחת בוקר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים