מחקר מצא: זו התנוחה שתמנע סיבוכים בלידה
חוקרים בבריטניה, שבדקו אלפי יולדות בלידתן הראשונה שנטלו מנה קטנה של אפידורל, מצאו שנשים שילדו בשכיבה היו בסיכון נמוך יותר לסיבוכים בלידה שדרשו התערבות מכשירית (ואקום, מלקחיים או ניתוח קיסרי) לעומת נשים שילדו בישיבה, כריעה או עמידה. ומה אומרים המומחים בישראל?
זה אף פעם לא יהיה כמו שדמיינת: לידה ראשונה, גם אם תתכנני אותה היטב ותחשבי על כל פרט מראש, תיראה אחרת לגמרי ממה שציפית. עם או בלי אפידורל, תהליכים התערבותיים כמו לידת מלקחיים, לידת ואקום וניתוח קיסרי עלולים לארוב מעבר לפינה בכל מקרה של חשש לסכנה לאם או לתינוק, ולגרור איתם סוגים שונים של סיבוכים. מחקר חדש מצא שתנוחת שכיבה (מאוזנת כמעט לגמרי) בשלב השני של הלידה יגדיל את הסיכוי ללידה "ספונטנית" ונטולת התערבות מכשירים, לעומת כל תנוחה אחרת - ישיבה זקופה, כריעה, עמידה או הליכה.
המחקר, באוניברסיטת ברמינגהאם, בדק 3,093 נשים בשלב השני של לידתן הראשונה (השלב שמתחיל מרגע שהאישה מגיעה לפתיחה מלאה), מגיל 16 ומעלה, שקיבלו מנה קטנה של אפידורל - כזו שעדיין מאפשרת להן לעמוד ולזוז במידת מה. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת BMJ.
חלק מהנשים עברו את השלב השני של הלידה כשהן יושבות, עומדות או כורעות, כך שהאגן שלהן נמצא במנח אנכי, וחלקן בשכיבה על הצד - כשהאגן שלהן במנח אופקי של שכיבה או כמעט שכיבה. שיעור הלידות הספונטניות (לידות וגינליות ללא התערבות מכשירנית) היה גבוה ביותר בקרב הקבוצה שהיתה בתנוחת שכיבה לעומת נשים בתנוחת ישיבה כריעה או עמידה (41% מול 35%). לא היו הבדלים נוספים בין מצב האם או מצב הילוד.
החוקרים העריכו כי מנח אנכי של האגן מגביל את מוצא האגן עקב הלחץ הנוצר באזור וסיכמו כי יש להציע לנשים תנוחת שכיבה בשלב השני של הלידה.
רופא ישראלי: "זה פשוט יותר נוח לקבל את הלידה"
כיום בחדרי לידה בישראל מעדיפים שכיבה בזמן הלחיצות: "זה פשוט יותר נוח לקבל את הלידה כך", אומר הפרופסור אייל שיינר, מנהל האגף ליולדות במרכז הרפואי סורוקה, "אבל כיום אנו 'זורמים' עם נוחיות היולדת, כיוון שיש יולדות שמעדיפות ללדת בכריעה והצוות בהחלט מאפשר זאת".
לדברי הפרופסור שיינר, המחקר חשוב משום כניסת שינויי התנוחה יותר ויותר ל"אופנת הלידות": מחקרים אחדים הראו שישיבה בשלב השני של הלידה יכולה להפחית לידות מהכשירניות (כמו ואקום או מלקחיים), אך עבודות אלה בוצעו על יולדות שלא קיבלו אפידורל.
בתוך כך, תאוריות של לידה טבעית המליצו על תנוחות מסוימות לצורך ירידת הראש, ומוסרות שיש בכך יתרון. אולם לדברי הפרופ' שיינר, אין עבודות מבוקרות שאכן מראות יתרון אמיתי. "יש בהחלט מקום למחקר מבוקר שבוחן ישיבה מול שכיבה בקרב יולדות עם אפידורל במינון נמוך שמאפשר תזוזה של היולדת.
"כיום בחדרי לידה מעדיפים שכיבה ועל פי הניטור ייתכן וישכיבו על צעד שמאל מעט, כדי לשפר את זרימת הדם לרחם. אחרי הזרקת האפידורל מעדיפים שכיבה של מספר דקות, לצורך פיזור אחיד של החומר.
"אני ממליץ בחום לבחור תנוחה מתאימה. בדרך כלל מן הסתם היולדות לא יוכלו לשכב על הבטן ולכן בחירה בשכיבה על צד שמאל היא המומלצת".