איזו עיר בישראל מובילה בהשמנה?
מחקר חדש קובע: בנצרת, ברהט ובעכו שיעור המבוגרים הסובלים מהשמנת יתר כפול מאשר בגבעתיים, בתל־אביב וברמת־גן. נשים סובלות מהשמנת יתר יותר מגברים, ובמגזר הערבי סובלים מהבעיה יותר מאשר במגזר היהודי
המחקר, שיוצג בתחילת החודש הבא בכנס השנתי של עמותת הדיאטנים בישראל ("עתיד"), מבוסס על נתוני מבוטחי כללית, שהיא קופת החולים הגדולה בישראל. על פי המחקר, שיעור השמנת היתר בפריפריה עומד על 26% לעומת 19% במרכז הארץ.
הערים בהן שיעור המבוגרים הסובלים מהשמנת יתר הוא הגבוה ביותר הן נצרת (32.4%), רהט (30.6%), עכו (30.1%), צפת (27.4%) ואשקלון (27.4%). לעומת זאת הערים בהן שיעור המבוגרים הסובלים מהשמנת יתר הוא הנמוך ביותר הן גבעתיים (14.6%), תל־אביב (15.3%), רמת־גן (16.3%), זכרון־יעקב (16.4%) ורמת־השרון (16.6%).
על פי המחקר השמנת היתר חמורה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, ובמגזר הערבי יותר מאשר במגזר היהודי. מהממצאים עולה כי קיימת עלייה בשיעור הסובלים מהשמנת יתר גם בקרב יהודים וגם בקרב ערבים, אולם בקרב המגזר הערבי הבעיה חמורה יותר.
ההערכה היא שהסיבה לכך היא חוסר מודעות בקרב המגזר הערבי לחשיבות של תזונה נכונה, פעילות גופנית ואורח חיים בריא.
בכנס יוצג גם מחקר המשווה הצלחה של ניתוחים לקיצור קיבה (שרוול או מעקף) במגזר היהודי ובמגזר הערבי בישראל. המחקר, שנערך בבית־חולים העמק, כלל 101 מנותחים — 42 יהודים ו־59 ערבים, מתוכם 61 נשים — ועולה ממנו כי שיעורי ההצלחה של הניתוח (הנמדדים באחוז הירידה במשקל) גבוהים ב־10% במגזר היהודי.
"אנחנו יכולים להעריך שהסיבות לאחוזי ההצלחה הנמוכים יותר בקרב מטופלים מהמגזר הערבי נובעות בעיקר ממעמד סוציו־אקונומי, השכלה, תחומי תעסוקה או חוסר תעסוקה, מודעות פחותה לתזונה בריאה, הרגלי אכילה לא טובים ופחות מודעות לפעילות פיזית וספורט", מסביר ד"ר נאסר סקרן שעומד בראש המחקר, ומשמש יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה מטבולית ובריאטרית ומנהל המרכז הבריאטרי בבי"ח העמק.