שתף קטע נבחר
 

מיליון צילומי CT אינם טועים: המידע שנאסף בבתי החולים מקפיץ קדימה את הרפואה

במרכז החדשנות בשיבא מפתחים שיטות טיפול ואבחון המבוססות על המידע האדיר שנצבר בבית החולים, ואפילו מפתחים אמצעים לחיזוי תחלואה ומניעת מחלות לפני התפרצותן. כך זה עובד

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא

 

כמעט כל פעולה שאנחנו עושים היום נרשמת באיזשהו שרת ברחבי העולם, ולניתוח הכמויות האדירות של המידע הזה יש משמעות עצומה כמעט בכל תחום אפשרי. זו הסיבה שתחום הביג דאטה (Big Data) הפך לאחת ממילות הבאז הכי פופולריות בעידן הנוכחי, וכמובן שגם עולם הרפואה מעוניין לנצל את הפוטנציאל הענק הטמון במאגרי הידע האינסופיים האלה.

 

במרכז הרפואי שיבא אכן שוקדים בתקופה האחרונה על פיתוח השימוש בביג דאטה. מדובר בשימוש במאגרי המידע הנרחבים של בית החולים ובשיטות מתמטיות מתקדמות, במסגרת תחום הבינה המלאכותית. במסגרת זו נאספים נתונים רפואיים מחולים, במטרה לפתח שיטות אבחון חדשות, טיפולים חדשים ואף אמצעים חדשים לחיזוי דפוסי תחלואה ומניעת מחלות ומגפות לפני התפרצותן.

 

"אנחנו מפתחים תחום זה כדי לייסד מערכות שיוכלו לחזות התנהגות של חולים לאורך זמן, להחליט מה הטיפול הנכון עבורם, ויוכלו לתמוך ברופאים ולאפשר להם לקבל החלטה מושכלת", מסביר ד"ר צימליכמן, סמנכ"ל לרפואה ואיכות, ואחראי על תחום החדשנות במרכז הרפואי שיבא. כך למשל, פותחו בשיבא תוכנות חדשות שמסייעות לאבחון צילומי הדמיה מסוג CT, המבוססות על מידע שנאסף ממאגרי המידע של בית החולים, הכוללים יותר ממיליון צילומי CT מאז שנת 1998.‎

 

כל המידע הרפואי נרשם. להשתמש בדאטה הרפואית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל המידע הרפואי נרשם. להשתמש בדאטה הרפואית(צילום: shutterstock)

 

סודות המיקרוביום

עולם הנתונים הממוחשבים מאפשר לשיבא גם לקדם את תחום הרפואה המותאמת אישית, שהפך לשם דבר במחלקות האונקולוגיות המטפלות בחולי סרטן. זאת, באמצעות התאמת טיפולים תרופתיים כנגד הגידול הסרטני, המותאמים על-פי הפרופיל הגנטי של הגידול.

 

לפני כשנתיים הוקמה בשיבא מערכת ממוחשבת שאוספת מידע ממטופלים, כדי לחזות בעתיד את הטיפול המתאים לחולה בהתאם למדדים השונים. כיום, 20% מהמטופלים בשיבא כבר עוברים מעקב באמצעות המערכת, לרבות חולים המטופלים במרכז הסרטן, מכון הלב, מכון העיניים, והמרפאה הראומטולוגית. "המטרה שלנו היא לכסות בהדרגה, באמצעות המערכת, מעקב אחר כל המטופלים בשיבא", מסביר ד"ר צימליכמן.

 

אחד הכיוונים בהקשר זה, שצובר תאוצה בעולם, הוא ה"מיקרוביום" – הרכבם של כלל חיידקי מערכת העיכול, שלהם השפעה מכרעת על התפתחות מחלות רבות ועל יעילותם של טיפולים שונים. בשיבא החלו בחודשים האחרונים באיסוף דגימות לריצוף המיקרוביום מכל הפגים הנולדים בבית החולים, ובכוונת המרכז הרפואי לבצע איסוף מיקרוביום מכל התינוקות הבריאים הנולדים בשיבא, לצורך פיתוח שיטות טיפול חדשניות בעתיד.

 

מחלקת ביואינפורמטיקה שפועלת בשיבא, שצפויה להשתלב אף היא במרכז לחדשנות, אוספת מידע גנטי ומידע על המיקרוביום, כדי לפתח שיטות חדשות להתאמת טיפולים תרופתיים לחולים בהתאמה אישית.

 

תחום הביג דאטה מטופל בשיבא תחת המרכז לחדשנות שמוקם בימים אלה, ביוזמת מנהל המרכז הרפואי, פרופ' יצחק קרייס, ובניהולה של ד"ר נטלי בלוך. מלבד ניתוח נתוני מאגרי המידע, במרכז לחדשנות עמלים על פיתוחים מתקדמים אחרים לטובת שיפור השירות הרפואי. המרכז מנצל את המשאבים שעומדים לרשות בית החולים, בשילוב גופים אקדמיים וחברות הייטק, כדי לפתח שיטות אבחון וטיפולים חדשים.

 

כך למשל, כחלק מחזון קידום טיפולי הבית, החלו באחרונה בשיבא בדיונים עם קופת חולים מאוחדת על הקמת "עיר דיגיטלית", שתאפשר למומחי שיבא לתת למבוטחי הקופה שירותים רפואיים מרחוק, דרך האינטרנט, כולל יעוץ רפואי, אבחון והכוונה לטיפול הנדרש.

 

מנהל המרכז הרפואי, פרופ' יצחק קרייס: "מחובתנו להסתכל קדימה ולא רא להביא את רפואת העתיד לישראל אלא לייצר את רפואת העתיד. מרכז החדשנות בשיבא יהיה בית לרופאים ולחוקרים אשר ישתמשו בתשתיות ובידע הרב שנאגר בבית החולים על מנת לייצר את הפתרונות, התרופות, הטכנולוגיות והמתודות שיובילו את תחום הרפואה בעתיד. השילוב בין הקליניקה, המעבדות וההון האנושי היחודי שעובד במרכז הרפואי יצמיח את הבשורות בתחום הקליני והמחקרי בעתיד".

 

עבודה צמודה עם אנשי הייטק

מי שעוד נהנה מפיתוח המרכז לחדשנות הוא א', ילד בן 5, פליט מסוריה שמטופל בישראל, שהועבר לפני מספר חודשים לבית החולים פוריה בטבריה עם נגע גדול בעור הקרקפת. בבית החולים החליטו להשתמש ברשת ייעוץ חדשה בווידיאו, בשיטת טלה-רפואה, שפועלת מול מומחי בית החולים ספרא לילדים שבמרכז הרפואי שיבא. תמונות של הילד נשלחו באמצעות המערכת לשיבא בתל השומר, לצד נתונים רפואיים נוספים, וההתייעצות המשותפת בין המומחים העלתה שהוא סובל מגזזת – מחלה פטרייתית של העור. לילד הותאם טיפול אנטיביוטי, והנגע החלים.

 

המקרה של א' הוא רק אחד משורת מקרים המטופלים בשנה האחרונה במסגרת פרויקט הטלה-רפואה החדש, המשותף לשיבא ולפוריה. פרויקט זה נבחר באחרונה על-ידי משרד הבריאות לקדם יישום טלה-רפואה בין מרכזים רפואיים נוספים במרכז הארץ לפריפריה.

 

במסגרת זו, בחודשים האחרונים מרחיבים שני בתי החולים את הפרויקט גם למתן ייעוץ בווידיאו עבור מרפאה חדשה להפרעות אכילה בצפון, ובמקביל נבחנת הקמת מרפאה נוירולוגית למבוגרים בפוריה, שתאפשר לבצע בדיקות בגלי מוח (EEG) למטופלים עם אפילפסיה, שיפוענחו על-ידי מומחים משיבא בעזרת מערכת הטלה-רפואה. פרויקט נוסף מפותח כיום בשיבא למתן שירותי טלה-רפואה לחיל הרפואה בצה"ל, וכן שירותי ייעוץ בווידיאו למכון החדש להקרנות לחולי סרטן מצפון הארץ, בבית החולים זיו.

 

מלבד פיתוח שיטות לניצול משאבי הידע שנאגרים בבתי חולים במרכז הארץ לטובת הפריפריה, מערכת הטלה-רפואה נכנסת באחרונה גם לתחום הענקת טיפולים רפואיים בבית. "לפי החזון שלנו, יותר טיפולים יעברו מסביבת בית החולים לבית של החולה, תוך הצבת מכשור שתומך בטיפול הביתי, ומערכות מידע שמאפשרות מעקב אחר החולים בבתיהם", מסביר ד"ר צימליכמן. כך למשל, בימים אלה משיקים בשיבא פרויקט חדש שיאפשר שיקום לב בבית המטופל.

 

במסגרת המרכז לחדשנות מתוכנן מבנה חדש בן ארבע קומות, שיכלול פינות ישיבה לאנשי חברות הייטק, לצד פינות ישיבה לחוקרי שיבא, במטרה לקדם שיתוף פעולה בתחום המחקר. "יש פה שינוי אסטרטגי. אנחנו רוצים לפתוח את הדלתות ולהנגיש את כל המידע שיש לנו לחברות מבחוץ – כדי להפיק ממנו את התועלת הרבה ביותר", אומר ד"ר צימליכמן. המרכז לחדשנות מבקש בדרך זו להתחבר לרשת חדשה של מרכזי בריאות אקדמיים מובילים בעולם, שפיתחו מרכזים דומים, לרבות "מאונט סיני" בניו יורק, '"מאיו קליניק" במינסוטה, בית החולים לילדים בסינסינטי, "מסצ'וסטס ג'נרל" בבוסטון ו"סאני ברוק" בטורונטו, לצורך שיתופי פעולה מחקריים.‎

 

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להשתמש במידע הרפואי שנאסף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים