שתף קטע נבחר

 

החלבון שנמצא רק במזון מהחי - ומאט תהליכי הזדקנות

רקמת החיבור היא המקום הראשון והבולט ביותר שבו ניכרים תהליכי הזדקנות הגוף: כשהיא נפגעת אנחנו הופכים לחלשים ואיטיים יותר, והשרירים שלנו הופכים לנוקשים וחסרי גמישות. הרקמה הזו עשויה רובה ככולה מהחלבון קולגן - מהיכן אפשר לצרוך אותו ומהם היתרונות המשמעותיים הנוספים שלו לגוף? רופא משפחה מסביר

כולנו רוצים להיות בריאים, חזקים ומאושרים עד יומנו האחרון, שנמצא - כך אנחנו מקווים - בעתיד הרחוק. על כך אין ויכוח. אלא שישנו תהליך אחד שלצערנו, גם אם לא נחלה בשום מחלה, בוא יבוא - ההזדקנות. העור מתקמט, הפרקים מתקשחים, העצמות והשרירים נחלשים, החושים מתקהים, הזיכרון נחלש - ועוד תופעות שבעולמנו נחשבות לבלתי סקסיות בעליל.

 

עד לא מזמן מדע הרפואה ראה בזקנה תהליך ביולוגי גנטי שאין לנו שום השפעה עליו, ומכאן שרוב המחקר עסק בטיפול במחלות. כיום ברור כי תהליך הזקנה גורם לכשעצמו למחלות, והחוקרים בתחום מבינים כי הזקנה היא תהליך ביולוגי שיכולת ההשפעה שלנו עליו היא רבה.

 

יש לנו יכולת להשפיע על תהליכי ההזדקנות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש לנו יכולת להשפיע על תהליכי ההזדקנות(צילום: shutterstock)
 

מחקרים אפידמיולוגיים הראו בצורה חד משמעית שאם לא נעשן, נשמור על משקל גוף תקין, התפריט שלנו יהיה עשיר בירקות ופירות ועני במזונות מעובדים ונקפיד על ביצוע פעילות גופנית מתונה, הרי שנמנע או נדחה את רוב המחלות הכרוניות השכיחות (לארבע ההמלצות האלו, תרשו לי להוסיף גם: לישון כמו שצריך, להוריד ככל האפשר את הסטרס, לדאוג לרישות משפחתי-חברתי טוב ככל האפשר ולהיות אופטימיים).

 

עוד כתבות בנושא: 

מפה לאוזן: כל סוגי הקמטים - ואיך מטפלים 

 מלכודת האנטי-אייג'ינג: הנזק האפשרי של מוצרי הטיפוח

לחיזוק העצם: 10 מזונות עשירים בוויטמין D וסידן

 

מה הופך אותנו לזקנים?

מחקר הזקנה גילה ואיפיין שבעה מנגנוני הזדקנות. המנגנונים הללו יתרחשו בכל מקרה, אך מטרת המחקר היא לעכב, להאט ואף לנסות לעצור אותם. מניסיוני בקליניקה, ההזדקנות המשפיעה ביותר על האדם היא הזדקנות השלד, המפרקים, השרירים, העור והפסיה (כל רקמות החיבור של הגוף). מראהו הרופס והמדולדל של אדם זקן נגרם למעשה מהתנוונות רקמות החיבור שלו.

 

כאשר תהליך ההזדקנות בא לידי ביטוי ברקמת החיבור, יכולת התנועה נחלשת, מערכת זרימת הדם והלימפה מושפעת מההאטה בתנועה, ואנחנו הופכים להיות "זקנים" - איטיים, נעדרי יכולת לרוץ או לקפוץ, השרירים שלנו מתנוונים, וכתוצאה מכך יורד ייצור הטסטוסטרון - מה שמביא לדלדול שרירי נוסף, וכך חוץ מהתנועה האיטית שלנו גם יחסי המין מתנדפים כלא היו מחיינו. השאלה היא - האם ניתן לעשות משהו בנידון?

 

להאט את תהליך ההזדקנות בעזרת תזונה

הניסיון והמחקר של השנים האחרונות מראים שבהחלט כן, אנחנו יכולים להשפיע על תהליך ההזדקנות ולהאט אותו במידה ניכרת. המחקר מראה חד משמעית שפעילות גופנית משפרת את זרימת הדם למוח ועוזרת להאטה של תהליכי ניוון מוחיים.

 

לצד פעילות גופנית חכמה, אנחנו יכולים לתמוך ברקמת החיבור שלנו על ידי תזונה מדויקת. רקמת החיבור שלנו מורכבת רובה ככולה מסיבים של קולגן. הקולגן הוא החלבון השכיח ביותר בגופנו – 30% מסך החלבונים בגוף - והוא נמצא בעצמות, בעור, בגידים, בסחוסים ובדיסקים.

 

פחות בקטע של גפילטע כל ערב? יש גם תוספים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פחות בקטע של גפילטע כל ערב? יש גם תוספים(צילום: shutterstock)

הקולגן נמצא, בתצורה אחרת, גם בעדשת העין, והוא בונה למעשה את הפסיה שלנו (הפסיה היא מערכת קורי קולגן דקיקים מכף רגל ועד ראש שבעצם מדביקים את כל האיברים שלנו אחד לשני ובעצם מחזיקה ומחזקת את הגוף שלנו). מעטים יודעים שסיבי הקולגן מרכיבים גם את השלד של כלי הדם. מעטפת הקולגן יוצרת את המבנה העגול והצינורי של כל כלי הדם בגוף.

 

קולגן לא קיים בצומח, ובתזונה יגיע מאכילת הג'לטין של הרגל הקרושה, או גפילטע פיש טחון עם עצמות, במרק עצם, או בכרסום עצמות הפולקע. אם אלה אינם בתפריט היומי שלכם, ניתן לצרוך קולגן כאבקת חלבון המופק מן החי. המחקר מראה שצריכת קולגן באבקה משפיעה לטובה על כל אלמנט של רקמת החיבור: מונעת נזקי שמש לעור, מעלה את לחות העור, משפרת צלוליט, מאטה היווצרות קמטים, מחזקת את העצם והציפורניים ומאיצה התאוששות מפציעות.

 

מחקרים ראשוניים, לצד עדויות משתמשים, מעלים את הסברה שצריכת קולגן מחזקת את דופן כלי הדם, בדיוק באופן שבו היא מחזקת את העצם ומגמישה את העור, ובכך עשויה לעזור במניעה של מחלות לב וכלי דם.

 

הקולגן, כמו אבקות חלבון אחרות, ידוע גם כמדכא תאבון, ולכן ערבוב אבקת קולגן בקפה של הבוקר עשוי לעזור לכם לשמור על פה סגור עד ארוחת הצהריים.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת משפחה. הוא ירצה בכנס "אוכלים בריא 9"  ב-16 בנובמבר, 2017

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החומרים שמהם עשויה הזקנה. רקמת חיבור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים