שתף קטע נבחר

 

החוקר שטוען: "שומן לא מזיק, הבעיה עם פחמימות"

מחקר חסר תקדים בהיקפו מצא כי דיאטה דלה בשומן עשויה להגביר תמותה מוקדמת. מנגד, צריכת שומן, כולל שומן רווי שמושמץ על ידי ארגוני הבריאות, מיטיבה עם הבריאות. החוקר: "ההמלצות הנוכחיות לגבי צריכת שומן אינן תואמות את הממצאים שאספנו"

לפני כחודשיים פרסם המגזין הרפואי היוקרתי The Lancet סדרת מאמרים שטלטלה את עולם הרפואה – מחקר מקיף שעקב אחר הרגלי התזונה ומצבם הבריאותי של 135 אלף איש העלה ממצאים, שמטהרים את המוניטין הרע של השומן.

 

המחקר, שהתפרש על פני חמש יבשות, ארך יותר משבע שנים וכלל משתתפים מ-18 מדינות, מצא כי תפריט עתיר בשומן, כולל שומן רווי, עשוי דווקא להפחית את הסיכון למוות מוקדם ב-23 אחוזים. תזונה עתירה בפחמימות מנגד, מגבירה את הסיכון לתמותה מוקדמת ב-28 אחוזים. צריכה מועטת של שומן רווי המושמץ על ידי תזונאים ורופאים, שמצוי בערכים גבוהים בגבינות שמנות ובבשר, מגבירה את הסיכוי למוות מוקדם ב-13 אחוזים.

 

קשר בין צריכה מועטת של שומן ותמותה מוקדמת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קשר בין צריכה מועטת של שומן ותמותה מוקדמת(צילום: shutterstock)

 

"ההמלצות הנוכחיות של ארגוני הבריאות, לפיהן יש להגביל את צריכת השומן הרווי לפחות מ-10% מסך הקלוריות, לא תואמות את המידע שאספנו", מצהיר ד"ר אנדרו מנטה, חוקר בריאות הציבור מאוניברסיטת מקמאסטר שבקנדה וממובילי המחקר מכה הגלים. "מצאנו שצריכה מוגברת של שומן רווי ובלתי רווי קשורה לסיכוי נמוך לתמותה".

 

"ההמלצות הנוכחיות לא תואמות את הממצאים". ד"ר אנדרו מנטה (צילום: יח"צ) (צילום: יח
"ההמלצות הנוכחיות לא תואמות את הממצאים". ד"ר אנדרו מנטה(צילום: יח"צ)

 

החוקר מפרט כי שומן מסוג טראנס, אשר מצוי בערכים גבוהים במזון מעובד ומאכלים מטוגנים, הוכח בעבר כבעל השפעות הרסניות על הבריאות ולכן לא נכלל במחקר.

 

מהמחקר עולה כי הסיכון לתמותה מוקדמת היה נמוך ב-23 אחוזים בקרב נבדקים שצריכת השומן שלהם היוותה כ-30 אחוזים מהתפריט, בהשוואה לאלו ששיעור השומן בתפריט שלהם היה 11 אחוזים ומטה. צריכת שומן בהיקף של כ-30 אחוזים מסך הקלוריות הפחיתה גם את הסיכון ללקות בשבץ ב-18 אחוזים.

 

תזונה עתירה בפחמימות מגבירה סיכון למוות מוקדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה עתירה בפחמימות מגבירה סיכון למוות מוקדם(צילום: shutterstock)

 

בראיון עימו מפרט ד"ר מנטה כי "עד כה אף מחקר לא אפיין את היחס בין צריכת שומן ובין תמותה מוקדמת באזורים נרחבים של העולם. המחקרים שנערכו עד כה בוצעו במדינות מערביות. המחקר שלנו הוא חסר תקדים מבחינת היקף הבדיקה". 

 

ארגוני הבריאות העולמיים ממליצים כי להגביל את צריכת השומן בקרב מבוגרים לעד 30 אחוזים מסך צריכת הקלוריות היומית.

 

את צריכת השומן הרווי ממליצים באיגודי הבריאות להגביל לעד עשרה אחוזים.

 

ד"ר מנטה: "מצאנו שיש יתרונות גם בשומן טראנס" (צילום: index open) (צילום: index open)
ד"ר מנטה: "מצאנו שיש יתרונות גם בשומן טראנס"(צילום: index open)
 

 

"נקודת קסם של איזון בין שומן ופחמימות"

לטענת ד"ר מנטה, שיציג את עיקרי תוצאות המחקר בכנס השנתי של עמותת "עתיד", עמותת הדיאטנים בישראל, שמתקיים השבוע, ממצאי המחקר מאתגרים תפיסה זו. "אנחנו בהחלט סבורים שצריכת השומן צריכה להיות שקולה, אך רבה יותר מהמומלץ כיום", מסביר החוקר הבכיר, "איזון הוא הדבר הכי חיוני. לטעמנו אין צורך להימנע ממוצרי בשר או חלב בשל אחוזי השומן הגבוהים שמצויים בהם. אנשים צריכים לאכול באיזון מכל אבות המזון. המחקר מראה שיש יתרונות בכל סוגי השומן, מלבד שומן הטראנס".

 

"יש נקודת קסם של איזון בין פחמימות ושומנים", מוסיף ד"ר מנטה, "לפי הממצאים שלנו, צריכת הפחמימות המומלצת היא בהיקף של כ-55 אחוזים מסך הקלוריות היומיות".

 

החוקר מתאר כי סדרת המאמרים שפורסמה לאחרונה היא רק הראשונה מהמאמרים שיניב המחקר. "בהמשך אנו מתכננים לעקוב אחר ההשפעה של סוגי הפחמימות השונים על הסיכון לתמותה מוקדמת. זהו רק הגל הראשון של המאמרים", מפרט החוקר.

 

המחקר, שמסקנותיו גורמות לחשיבה מחודשת בקרב ארגוני הבריאות, גם מצא יתרונות ברורים בצריכת ירקות ופירות. מהמחקר עולה כי נבדקים שצרכו בין 375 ל-500 גרם של פירות וירקות ביום היו בסיכון נמוך ב-22% לתמותה מוקדמת מאשר אלו שצרכו כמות פחותה.

 

"מומלץ לצרוך במתינות מכל אבות המזון" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"מומלץ לצרוך במתינות מכל אבות המזון"(צילום: shutterstock)

 

לפני שמסתערים על חריצי הגבינות עתירות השומן ונתחי הבשר שבמעדניות חשוב לזכור את מגבלות המחקר. המדובר במחקר תצפיתי שנתון להטיות מובנות. לאחר פרסום הממצאים הושמעה ביקורת על המחקר לפיה הוא כלל רק שלוש מדינות מערביות, כך שהרלוונטיות שלו עבור אוכלוסייה זו פחותה. בנוסף ממצאי המחקר אינם רלוונטיים לאנשים שסובלים ממחלות לב וכלי דם.

 

פרופסור ג'רמי פרסון מהמכון הבריטי לבריאות הלב אמר בראיון לטלגרף לאחר פרסום המאמר כי "המחקר הזה מצביע כי ייתכן ועלינו לתת יותר תשומת לב לכמות הפחמימות שנצרכת בדיאטה המומלצת מבעבר. עם זאת, אני לא סבור שאנשים צריכים להתרגש ולומר 'עכשיו אני יכול לאכול שומן רווי ללא הגבלה'".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תפריט עתיר שומן מפחית סיכון למוות מוקדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים