שתף קטע נבחר
 

6 טיפים לסוכרתי המתחיל: כך תנהלו את הסוכרת

שלבי הגילוי הראשוניים של המחלה עלולים לגרום לחולה לבלבול לגבי האיזון וניהול המחלה. אחות מומחית סוכרת מציעה 6 כלים חשובים שיעזרו להתמודד

בשיתוף אסטרהזניקה

 

מרגע האבחון ההתמודדות עם סוכרת סוג 2 היא התמודדות יומיומית הכרוכה בהתחייבויות רבות: ניטור רמות הסוכר מספר פעמים ביום, הקפדה והתמדה בטיפול התרופתי, שינוי אורח החיים, אצל חלק מהאנשים באופן מאד משמעותי הכולל הקפדה על תזונה מתאימה ופעילות גופנית קבועה.

 

לא פלא שהחולה הסוכרתי, לבטח בשנות ההתמודדות הראשונות, חש לעתים בלבול ואף הלם מכמות המידע והשינויים שחייו צריכים לעבור כדי שהסוכרת תהיה מאוזנת.

 

קראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

כדי לסייע בהתמודדות עם אורחות החיים החדשים וניהול נכון של המחלה, מוצע לסוכרתי להיעזר בצוות רפואי רחבה עומד לצידו. כולם ביחד אמורים לספק לו כלים מתאימים ולסייע לו לעבור למצב בו הוא החולה זה שינהל את המחלה ולא להפך. הגורמים המקצועיים המלווים יכללו לרוב את הרופא המטפל-רופא המשפחה (בוודאי בשלבים הראשונים של הסוכרת), אחות סוכרת ודיאטנית.

 

לעיתים אף החולים מופנים לעובדת סוציאלית, יועץ לפעילות גופנית ואנשי מקצוע נוספים.מי שמאחדת ומקשרת בין כל הגורמים היא אחות הסוכרת שפוגשת את החולה כבר בשלבים הראשונים לאחר האבחון ומלווה אותו בתהליך. היא עונה על שאלות, יודעת מי הגורמים שעליו להיות איתם בקשר ומסייעת לחולה לעשות את הצעדים הראשונים בניהול המחלה.

 

ניהול צמוד ומחויב של הסוכרת יקל על התנהלותו של החולה הן בטווח הקצר ובוודאי בטווח הארוך. אחד הקשיים של כל סוכרתי בשנות מחלתו הראשונות היא ההפנמה שיש לו סוכרת. עם ניסיון רב שנים ושלל מטופלים ישנם מספר עצות שאני משוכנעת שכל סוכרתי יוכל להיעזר בהם על מנת לחיות טוב לצד הסוכרת:

 

1. ידע הוא משאב התמיכה העיקרי

הבלבול בשלבים הראשונים של המחלה שכיח אצל מרבית הסוכרתיים. הם מגיעים מלווים בלא מעט חרדות שניזונה על פי רוב, ממידע ישן ולא מדויק. השאלות והדאגות הן רבות.

 

לא מעט אנשים חושבים שחלו במחלה כה קשה, ומורכבת שהדרך שלהם להתקף לב, קטיעות גפיים ואף מוות קצרה. נכון הדבר שהמחלה, באם אינה מאוזנת וקשה עלולה להביא לנזקים קשים לרבות הקשים מכל אבל טיפול בסוכרת באופן המיטבי ביותר כבר בתחילת הדרך היא הזדמנות להפוך את הקערה על פיה,  למנוע נזק מצטבר ולהקטין את הסיכון לסיבוכים נפוצים הקשורים לראייה, לתפקודי הכליה ועוד.

 

הכלים הקיימים כיום להתמודדות עם סוכרת מסוג 2 רבים וכוללים אפשרויות טיפול יעילות ובטוחות וידע שלא היהבעבר. היום סוכרת היא מחלה שאם ננהל אותה היטב ניתן לחיות עמה שנים רבות עד שיבה טובה ובאיכות חיים מצוינת.

 

ידע ממקורות מהימנים ומדויקים מאפשר הפנמה והשלמה עם המחלה, אימוץ שיטות להתמודדות ויכול גם להיות מקור מצוין לתמיכה. תמיכה היא מקור נפלא למוטיבציה ושיפור החיים עם סוכרת.

 

קבוצות אינטרנטיות או במרחב הפיזי מאפשרות לחלוק באמת את מה שרק מי שסוכרתי מבין באמת. להרוויח עצות מסוכרתיים ותיקים ולתמוך בדומים לך מעצים, ומעודד להמשיך בהתמודדות היומיומית.

 

דיאטה מותאמת אישית. השפעת המזון על רמות הסוכר בדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דיאטה מותאמת אישית. השפעת המזון על רמות הסוכר בדם(צילום: shutterstock)

 

2. הדיאטה שמתאימה לך

שינוי תזונתי הוא אחד הפקטורים המרכזיים בהשגת איזון גליקמי שהוא אחת ממטרות הטיפול המרכזיות. לחיות עם סוכרת לא אומר שמפסיקים לאכול מזונות שאוהבים, אך היות ולמזונות יש השפעה ישירה על מצב המחלה יש לסגל אורח חיים שונה ולעבור התאמת תפריט אישית אצל דיאטנית המומחית לסוכרת.

 

אין ספק שבשלבים הראשונים אנחנו ממליצים ודואגים שהחולה יבקר מספר פעמים אצל דיאטנית ממנה ניתן לשאוב עקרונות תזונה חדשים. עם הדיאטנית גם מבינים איך התזונה החדשה והמרכיבים בה משפיעה על רמות הסוכר בדם. היות וכל אדם מגיב אחרת למזונות מסוימים, נדרש מעקב בו תיבחן ההשפעה של התזונה על כל אחד באופן ספציפי.

 

3. טיפול תרופתי

רבים מהחולים מגיעים עם חששות כבדים מעצם העובדה שהם חולים בסוכרת. לא פעם הם חוששים למות, לקבל התקף לב וחוששים לאורח חיים קפדני, סגפני וקשה. חשוב לדעת שהטיפול בסוכרת התקדם מאד בעשור האחרון הן מבחינת מחקר והן מבחינת ההיצע התרופתי שיש עבור חולי סוכרת ברמות השונות של המחלה.

 

דבר אחד בטוח, היום הגישה הטיפולית היא לטפל כבר משלב האבחון הראשוני בטיפול הטוב ביותר עבור החולה, לעיתים בשילוב של מספר תרופות, ולא להמתין שכל פעם טיפול אחד ייכשל כדי להתקדם לטיפול הבא. היות שהמחלה מלווה לרוב גם בבעיות נוספות ביניהם השמנה, יתר לחץ דם ועוד המטרה היא לאזן לא רק את ערכי הסוכר בדם אלא להשפיע גם על שאר הגורמים אשר איזון שלהם ישפיע בחזרה ויטיב עם הסוכרת.

 

הרופא המטפל יודע להתאים טיפול יעיל לכל מטופל ובכל זאת חשוב לבחון שהטיפול גם מתאים לאורח חייו של המטופל ואכן הוא יוכל להתמיד וליטול אותו בקביעות. אחרת, אין טעם בטיפול יעיל אשר לא ניטל על-פי הוראות הרופא. על מנת להגדיל את ההיענות לטיפול קיימים היום קומבינציות שונות לטיפול תרופתי, חלקם בכדור אחד או בזריקה אחת.

 

4. פעילות גופנית כחלק מהשגרה החדשה

אם עד עכשיו פעילות גופנית הייתה מרכיב של בחירה וקשורה בעיקר לאורח חיים בריא שחלקנו מאמצים וחלקנו מתקשים להתמיד בו הרי שעבור הסוכרתי פעילות גופנית הינה חלק הכרחי בטיפול במחלה.פעילות גופנית מסייעת בהורדה במשקל ויעילותו של הטיפול התרופתי טובה יותר כאשר היא משולבת עם פעילות ספורטיבית.

 

צריך לציין שלא מדובר על פעילות אינטנסיבית מדי ובטח לא בהיערכות לריצת מרתון, אלא מדובר על פעילות מתונה כגון הליכה, אופניים, שחיה וריצה למי שמעוניין.

 

העיקרון הוא מינימום של 20 דקות פעילות ביום ואפשר אף לבצע אותה 3-4 פעמים בשבוע במשך כ- 40 דק' בכל פעם. ההתמדה בביצוע פעילות כזו חשובה ומסייעת להפוך אותה לשגרת החיים ומתוך הבנה שהיא חלק מהטיפול. איכות החיים שתשתפר כתוצאה מכך, הפגת המתחים ושיפור מצב הרוח הנקשר לפעילות ספורטיבית הם בונוס לא מבוטל המתווסף לתועלת עבור ניהול המחלה.

 

5. להיזהר ממוקשים

חגים, אירועים מיוחדים וחופשות עלולים להוות אתגר למי שמתמודד עם סוכרת. אלו תקופות שוברות שגרה, עתירות בפיתויים ויציאה מהמסגרת הקבועה של היום יום. היערכות נכונה מבעוד מועד עשויה לעזור לצלוח בהצלחה תקופות אלו. אם יש חופשה קצרה בארץ או בחו"ל, יש לקחת את התרופות למספר הימים הרלוונטי.

 

אנו תמיד ממליצים לקחת גם קצת מעבר לכך לכל מצב שיבוא ובנוסף, יש לקחת ולהתארגן על מרשמים באנגלית שיכולים לסייע במידת הצורך בשהייה בחו"ל. מומלץ גם להיוועץ בדיאטנית לגבי התזונה המומלצת בתקופות אלו, מה מותר לאפשר לעצמך וממה להימנע. אל תוותרו גם בחופשה על פעילות גופנית, אפילו באם מדובר על הליכה ובטיסות ארוכות מומלץ להיות בתנועה כמה שניתן.

 

6. מניעה, מניעה, מניעה

אחד הדברים הנמצאים במרכז תשומת הלב של כל מערכת הבריאות, בוודאי זו שבקהילה, היא מניעת התפרצות הסוכרת. אנחנו לוקחים בתשומת לב יתרה אנשים המאובחנים כטרום סוכרתיים. כאמור, סוכרת היא מחלה רב מערכתית שמרכיביה נוגעים באורחות החיים, ומכאן גם היכולת לשנות את המצב ולהטיב עם הבריאות ואף לדחות את התפרצות המחלה.

 

ככל שהטרום סוכרתי ישנה את אורחות חייו, ישנה את תזונתו, יכניס לשגרת יומו את הפעילות הגופנית ויטול את הטיפול התרופתי (למי שהומלץ בלבד לפי התאמה אישית) כבר בשלבים אלה, ערכיו עשויים להשתנות והוא יוכל אף לצאת מהערכים של טרום סוכרת. אנחנו מנסים להסביר, לרתום ולתמוך בקבוצת מאובחנים טרום סוכרתיים לעשות מהפך שיעצור אותם מלהיות מאובחנים בסוכרת סוג 2. השלב הטרום סוכרתי הוא עדיין הפיך וזהו שלב קריטי ואקוטי להירתם לשינוי הרגלים.

 

חנית מיכאלי היא אחות מומחית סוכרת

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על סוכרת מאוזנת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים