הקשיים שמערימה "מכבי" על נשים מבוגרות שרוצות להכנס להיריון
במערכת ynet הצטברו תלונות של מבוטחות רבות מעל גיל 40 ב"מכבי", שטוענות כי הקופה מערימה עליהן קשיים במטרה לחסוך כסף במימון טיפולי הפריה חוץ-גופית. גינקולוג בכיר שעובד במכבי: "הם למדו שאם אתה מטרטר פציינטיות, חלק מרימות ידיים. קוראים לזה 'שיטת מצליח' והאמת שזה די מצליח להם"
האם קופת החולים מכבי מנסה לחסוך על טיפולי פוריות למבוטחות מעל גיל 40? למערכת ynet הגיע מספר גדול של תלונות ממבוטחות "מכבי שירותי בריאות", הטוענות שהקופה מנסה לסרבל הליכים בכל הקשור בטיפולי פוריות ולעיתים אף מסרבת לממן טיפולים לשהם הן זכאיות על פי חוק.
בהקלטה של רופא נשים בכיר שעובד עם הקופה, שהגיעה לידי ynet, נשמע הרופא אומר: "הם למדו שאם אתה מטרטר את הפציינטית, חלק מרימות ידיים. קוראים לזה 'שיטת מצליח'. הם מטרטרים את כל הפציינטיות מעל גיל 43-42. זו איזושהי מדיניות מלמעלה".
בהמשך ההקלטה אומר הגינקולוג כי "למען האמת זה די מצליח להם. הם הצליחו להוריד לא מעט את מספר הטיפולים. כשאומרים לאישה בת 43 רווקה, 'את זקנה ובלה, אין לך שום סיכוי, תתחפפי', אז יש כאלה שתילחמנה על זה ויש הרבה שירימו ידיים. זה לא נעים".
1,000 איש כבר חתמו על עצומת מחאה
יעל חכם, בת 43, מעידה כי היא מבוטחת בשב"ן של קופת חולים מכבי כל חייה. בשנה וחצי האחרונות מנסה חכם להרות בעזרת טיפולי הפריה. החוק בארץ מאפשר לנשים עד גיל 45 לבצע שישה טיפולי פוריות בשנה. חכם מספרת כי למרות שעברה חמישה טיפולים בשנה וחצי האחרונות ולמרות שהיא עונה על כל הקריטריונים לקבלת מימון לטיפולים מקופת החולים, במכבי לא מאפשרים לה לבצע את הטיפולים.
"נשלחתי על ידי הקופה לבצע בדיקת AMH - בדיקה של רמת ההורמון AMH בדם, שכביכול מעיד על מספר זקיקים רב בשחלה (כלומר, רמת הפוריות. א"ע) כתנאי לאישור הטיפולים", מספרת חכם. "אין שום בסיס חוקי לדרישה הזו. זה טרטור בירוקרטי – ניסיון של הקופה לחסוך כסף על הגב שלי ובניגוד לחוק. אני חברה בהרבה קבוצות ברשתות החברתיות ואני נתקלת בהרבה תלונות של מבוטחות מכבי בנות 40 פלוס שמתארות דברים דומים".
בתגובה לדרישת הקופה פתחה חכם עצומה אינטרנטית שכותרתה: "מכבי שירותי בריאות מתעלמת מחוקי טיפולי פוריות". עד כה חתמו על העצומה יותר מאלף איש.
"רק אחרי ששכרתי עו"ד נפתרו הבעיות"
תמר (השם המלא שמור במערכת, א"ע), בת 43, מעידה כי גם קופת חולים מכבי טרטרה גם אותה, כדי לרפות את ידיה ולהימנע מטיפולי הפריה. "התחלתי את הטיפולים בגיל 41", היא משחזרת, "בהתחלה בקופת חולים מכבי לא אפשרו לי לבצע שאיבת ביצית רצופה, אלא דרשו הפסקה של 45 יום בין שאיבה לשאיבה. המשמעות של הדרישה הזו היא דילוג על מחזור. בגיל שלי כל מחזור הוא משמעותי".
תמר מוסיפה כי במכבי טענו שמדובר בהוראה של משרד הבריאות, אך לאחר ששכרה את שירותיה של עורכת דין, במכבי ויתרו על הדרישה. "משרד הבריאות פרסם המלצה שמבטלת את הדרישה להפסקה בין שאיבה לשאיבה. אחרי שהטענה כי מדובר בדרישה של משרד הבריאות הופרכה, הם טענו שההליך מסוכן עבורי, למרות שהרופא המטפל שלי המליץ על כך. בהמשך הם טענו שכל הליך ההפריה חסר סיכוי. ערב לפני השאיבה קיבלתי את האישור".
תמר הרתה במהלך הטיפולים באמצעות הזרעה. לדבריה, "בלי עורך דין לא הייתי מצליחה לקבל ממכבי את שמגיע לי על פי חוק. השיטה שלהם היא להקשות בכל דרך שהם יכולים. זה תמיד מתחיל בסירוב ואחרי ששוכרים עורך דין זה משתנה לעבודה לפי הנוהל. זו שיטת מצליח. אני שומעת על הרבה מאוד מקרים של מבוטחות של מכבי שמעבירים אותן דרך ייסורים. נראה שיש להם עמדה עקרונית שלילית נגד טיפולי פוריות בנשים מעל גיל 40, אך מה לעשות שהחוק בישראל מאפשר טיפולים עד גיל 45? רוב הנשים פשוט עוברות קופה ולא נלחמות".
399 אלף שקל ללידה אחת
אין חולק על כך שנושא טיפולי הפוריות עולה לקופות כסף רב. מאמר שפורסם במגזין "הרפואה" של הסתדרות הרופאים בישראל בחודש ינואר 2013 סקר את פעילות קופת חולים מכבי בתחום ההפריה החוץ-גופית בשנים 2010-2007.
במאמר, שעליו חתומים שמונה רופאים של מכבי שירותי בריאות, מצוין כי בשנים שנבדקו נולדו למבוטחות מכבי 6,951 תינוקות בטיפולי הפריה חוץ-גופית. הגיל הממוצע של הנשים שעברו את הטיפולים עלה בין השנים 2007 ל-2010 ועמד על 36. מספר טיפולי ההפריה זינק באותן שנים בכ-50 אחוזים.
"שיעור הטיפולים המוצלחים פחת לאורך השנים שנסקרו", כותבים הרופאים במאמר, "מגמה זו אכן מתבטאת בירידה משמעותית בשיעור ההצלחות מ-19% בשנת 2007 ל-15% בשנת 2010".
בהמשך המאמר מציינים רופאי מכבי כי "לכיסוי הרחב של סל הבריאות הישראלי בנושא הפריות חוץ-גופיות יש מחיר כלכלי כבד. אם ניקח לדוגמה מטופלות בגיל 43 שנים ומעלה בשנים שנסקרו, בוצעו 3,460 מחזורים טריים בקרב נשים בקבוצת גיל זו בעלות כלכלית משוערת של 36,330,000 שקלים. השקעה זו הניבה 91 לידות, או השקעה של 399 אלף שקל בכל לידה".
בהמשך המאמר מפרטים הכותבים כי ב-2006 עמדו הוצאות קופת חולים מכבי על נשים לא פוריות על 5.4% מהוצאות הקופה. הוצאות הקופה על מחלת הסוכרת, לצורך השוואה, עמדו על 3.5% מסך ההוצאות. ב-2012 דיווחו במכבי שירותי בריאות לכנסת כי הוצאתם על טיפולי הפריה חוץ-גופית עמדה על יותר מ-143.6 מיליון שקלים לעומת 93 מיליון ב-2007, גידול של 54% בהוצאות.
בחלק הסיכום של המאמר כותבים רופאי מכבי כי הסיבה לירידה בתוצאות הקליניות היא "לדעתנו, ביצוע מספר גבוה מאוד של טיפולים שהסיכוי להצלחתם מראש נמוך מאוד".
"מכבי מפירה את זכותן של נשים להרות"
ש' בת ה-40 הקפיאה ביציות באופן פרטי. לאחר שניסתה ללא הצלחה להרות, החלה לקבל טיפולי פוריות במסגרת קופת חולים מכבי. בקופת החולים דרשו מש' להשתמש תחילה בביציות שהקפיאה באופן פרטי. "אין שום עיגון חוקי לדרישה הזו שהם הציבו", מגוללת ש', "זה היה נטו כדי להערים קשיים ולחסוך כסף לקופה. אחרי ששכרתי עורכת דין הם ויתרו על הדרישה הזו".
עו"ד אדריאנה שוורץ, העוסקת במיצוי זכויות מבוטחים מול קופות החולים, מתארת כי "קופת חולים מכבי בוחרת לפעול בניגוד לתקנות והנחיות רפואיות ברורות, ובכך היא מפרה את זכותן של נשים להרות ולהחליט על גופן. במקרים רבים קופת החולים גורמת למבוטחות עוול מיותר המתבטא בטרטור ועיכוב של הטיפולים. פעמים רבות רק לאחר התערבות עורך דין מאפשרת הקופה את הבקשה".
מכבי: דוחים את הטענות
מקופת חולים מכבי נמסר בתגובה: "מכבי דוחה את הטענות המובאות בכתבה. בשנים האחרונות הייתה עלייה דרמטית במספר הטיפולים שאושרו בגילאי 40 ומעלה ואנו גאים על הטיפול המסור שניתן למטופלות אלו.
"אישור טיפולי הפריה חוץ-גופית מתבצע על ידי צוות מומחי פריון, בהתאם להנחיות משרד הבריאות וחוק ביטוח בריאות ממלכתי. השיקול החשוב ביותר שעומד בפני הגורם המאשר את הטיפולים הוא השיקול הרפואי, בהתאם להמלצות האיגודים המקצועיים. כל מקרה נבחן לגופו ומקבל מענה בהתאם.
"לצד התועלות הרבות שבטיפולי הפריה חוץ-גופית ישנם סיכונים בריאותיים מהותיים לאישה, עד כדי מוות. לכן מכבי רואה חובה לוודא כי אכן הטיפולים יינתנו באופן שלא יסכן את בריאות האישה.
"לצערנו, וכפי שכבר פורסם בעבר, תחום זה רווי אינטרסים של גורמים חיצוניים, שאינם משקפים לאישה את הסיכוי האמיתי, או היעדר סיכוי כזה להרות בגילאים מבוגרים.
"לגבי ההקלטה המיוחסת לרופא – אנו רואים בחומרה את הדברים, הם אינם מבוססים על דבר מלבד האינטרסים הכלכליים של הרופא ולא על דאגה כנה למטופלות. הנתונים של השנים האחרונות מראים עלייה של כ-35% במספר הטיפולים שאושרו לבנות 40 ומעלה. זה לבדו מראה כי לא רק שאין מגמה להקשות, אלא שמכבי עושה הכול על מנת לסייע למטופלות להשיג היריון תקין.
"ביחס למקרים המובאים בכתבה, מפאת החיסיון הרפואי לא נוכל להיכנס לפרטים, אך נציין כי כל אחד מהמקרים נשען על טובת המטופלת ובריאותה. כך למשל, המתנה של 45 יום בין מחזורי טיפול מתבססת על הנחיות האיגוד המקצועי, במטרה אחת ויחידה, לשמור על בריאות המטופלת. זוהי החלטה רפואית, בדיוק כמו יתר ההחלטות הפרטניות המתבצעות בהתאם למצבה הרפואי של האישה".