שתף קטע נבחר

"הנקה בכל מחיר - גם אם האם מעשנת או משתמשת בסמים"

מסמך הנחיות חדש שניסחו איגודי הרופאים בישראל קובע מהם המצבים הייחודיים שבהם ניתן ואף מומלץ להמשיך להיניק. החידוש: גם כשהאם מעשנת - ולעיתים גם כשהיא משתמשת בסמים - הרופאים מעדיפים את ההנקה. מצבים נוספים שמומלץ להמשיך להיניק בהם: הפטיטיס, דלקת בשד, בדיקות רנטגן, צהבת ואחרי הרדמה כללית

עישון ושימוש בסמים הם לא סיבה להפסיק להיניק: כך קובע מסמך הנחיות חדש של איגודי הרופאים בישראל שיתפרסם בקרוב. מסמך ההנחיות קורא אומנם לאימהות להפסיק לעשן או לפחות להפחית את כמות העישון, אולם קובע כי עישון ושימוש בסמים אינם התוויית נגד להנקה, כלומר אינם מחייבים הימנעות מהנקה.

 

הנקה היא דרך הזנת התינוקות הטובה ביותר עבור התינוקות, קובעים המומחים, ועל הרופאים לדאוג לסביבה תומכת הנקה בקהילה ובבתי החולים שתחל עוד במהלך ההיריון. משרד הבריאות, בדומה לאקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים ורפואת המשפחה, ממליץ על הנקה כדרך ההזנה הבלעדית לתינוק בששת החודשים הראשונים ועל הנקה בשילוב מזון ביתי בין גיל חצי שנה לשנה לכל הפחות.

 

הנקה כדרך ההזנה הבלעדית בחצי השנה הראשונה. המלצות הרופאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנקה כדרך ההזנה הבלעדית בחצי השנה הראשונה. המלצות הרופאים(צילום: shutterstock)
 

הנקה לאחר גיל שנה חשובה כגיבוי בשלב תחילת ההזנה במזון ביתי ומעניקה לתינוק הגנה חיסונית אימהית בשלב שבו מערכת החיסון שלו אינה בשלה ומסייעת להתפתחות המוח. ארגון הבריאות העולמי והחברה הקנדית לרפואת ילדים ממליצים על הנקה עד גיל שנתיים לכל הפחות. אפשר להמשיך להיניק כל עוד האם והילד מעוניינים בזה.

 

במסמך החדש קובעים האיגודים בישראל באילו מצבים רפואיים יחודיים ניתן להמשיך בהנקה:

 

היריון

מצב הריוני שאינו בסיכון גבוה ללידה מוקדמת מאפשר המשך הנקה.

 

דלקת זיהומית של השד או מורסה בשד

אין כל מניעה מהמשך הנקה מהשד המודלק. יתרה מזאת, מניעת ההנקה עלולה אף לגרום להחמרת הדלקת מאחר שאי זרימת חלב גורמת כשלעצמה למצב דלקתי. אם האם אינה יכולה להיניק בשל כאב, יש לשאוב חלב מהשד בתדירות דומה להנקה ישירה. אין מניעה משימוש בחלב השאוב מהשד המודלק להזנת היונק. בכל מקרה יש להיוועץ ברופא לשקילת טיפול אנטיביוטי במקביל.

 

 

כאב בפטמה

כאב בפטמה בשעת הנקה המתחיל מייד לאחר הלידה נובע בעיקר מבעיות בחיבור היונק לשד, ואלה אמורות לחלוף מאליהן בתוך מספר ימים. אם הכאב ממשיך, יש לפנות לבדיקת רופא או ליועצת הנקה. אם הכאב מתחיל בשלב מאוחר יותר, ייתכן שהאם סובלת מפטרת של הפטמה או אקזמה, ויש לפנות לרופא לטיפול. בכל מקרה אין מניעה להמשיך להיניק או לשאוב חלב.

 

כאב בעומק השד

כאב כזה המתחיל שבועיים לאחר הלידה וללא בעיות של ניקוז חלב מהשד יכול להעיד על זיהום בצינוריות החלב. עד לקבלת תשובת תרבית, שאותה מבצע הרופא, ניתן להיעזר במשחת מופירוצין ובמשככי כאבים, ובכל מקרה אין מניעה להמשיך להיניק.

 

נשאות של דלקת כבד B או C

מומלץ לחסן את היונק מפני צהבת B עם היוולדו וכן בחיסון סביל על ידי נוגדנים אם האם נשאית של הפטיטיס B. במקרה של הפטיטיס B, ככלל אין מניעה מהנקה בהיעדר דימום מהפטמה. אם מופיע דימום, יש להתייעץ עם גורם מקצועי בהנקה ולשקול הפסקת הנקה זמנית מהפטמה המדממת. במקרה של הפסקת ההנקה הישירה יש להמשיך לשאוב בתדירות הדומה ליניקת התינוק.

 

סכנות היעדר ההנקה עולות על הסכנות שבעישון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סכנות היעדר ההנקה עולות על הסכנות שבעישון(צילום: shutterstock)
 

תרופות הניטלות על ידי האם

לרוב המחלות יש תרופות שניתן ליטול בזמן ההנקה. יש לברר במרכז לייעוץ על תרופות בהנקה באשר לבטיחות התרופה בהנקה.

 

בדיקות דימות

אין כל בעיה להיניק ואין צורך לשאוב חלב ולהשליכו לפח בעת ביצוע בדיקות דימות (רנטגן, אולטרסאונד, CT או MRI). הדבר נכון עם או בלי חומר ניגוד. פרוצדורות באמצעות איזוטופים רדיואקטיביים מצריכות הפסקה קצרה בלבד, ויש לבדוק את סוג החומר לפני הפרוצדורה ולברר עם המרכז לייעוץ על הבטיחות בהנקה אם צריך להפסיק להיניק ואם כן, לכמה זמן.

 

שימוש בחומרי הרדמה

לאחר חשיפת האם לחומרי הרדמה ניתן לשוב להיניק כאשר האם בהכרה יציבה וערנית. חשוב לעקוב אחר חיוניות התינוק.

 

עישון

במסמך קובעים האיגודים כי העישון מסכן את בריאות התינוק גם ללא הנקה. מומלץ להפסיק או לכל הפחות להפחית את העישון. עם זאת, סכנות היעדר ההנקה עולות על הסיכונים שבחשיפת התינוק לעישון ללא הנקה, ומכאן שאין להימנע מהנקה בשל עישון.

 

שימוש בסמים

אין זאת התוויית נגד מוחלטת, אך יש לשקול את יתרונות חלב האם וההנקה כנגד הסיכונים של החומרים הספציפיים שהתינוק עלול להיחשף אליהם.

 

פגות

הנקה בפגים היא בעלת חשיבות עליונה להתפתחות הפג ומניעת תחלואה.

 

 

גם אם את בהיריון או לוקחת תרופות. כדאי להתייעץ עם רופא - ולהמשיך להניק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם אם את בהיריון או לוקחת תרופות. כדאי להתייעץ עם רופא - ולהמשיך להניק(צילום: shutterstock)
 

צהבת יילודים

במצב של צהבת על רקע אי התאמה של סוגי דם - ההנקה מחויבת. ניתן להיניק בלעדית גם תוך כדי טיפול באור, הניתן בתינוקייה או בפגייה. צהבת פיזיולוגית בשבוע הראשון לחיים קשורה לעיתים לצריכת חלב שאינה מספקת, ולכן יש לעודד שיפור בטכניקת ההנקה ולהגביר את תדירות ההנקה, ובד בבד לעקוב אחרי מתן שתן, צואה ומשקל היונק, ובכל מקרה לא להפסיק את ההנקה.

 

יש סוג של צהבת הנקרא "צהבת חלב אם", המופיע בשבוע השני של חיי התינוק. במרבית המקרים אין צורך להפסיק את ההנקה. במקרים נדירים, שבהם ערך הבילירובין גבוה מאוד (פי 20 מהגבול העליון), יש מקום להפסקה זמנית של צריכת חלב אם ל-24 שעות בלבד. ביממה הזו חשוב מאוד שהאם תמשיך לשאוב בתדירות של לפחות שמונה פעמים ביום כדי לשמור על המשך ייצור החלב.

 

מומי לידה

אינם סיבה שלא להיניק. רוב התינוקות בעלי מומי לידה יכולים ליהנות מיתרונות חלב האם. יש להיוועץ באנשי מקצוע רלוונטיים לסיוע.

 

מרכזי מידע טלפוני לייעוץ על הנקה במצבים רפואיים שונים

המרכז לייעוץ טרטולוגי של משרד הבריאות - 025082825

מידע תרופתי מרכז רפואי רבין בילינסון - 039376911

 

מרכז ייעוץ תרופתי "הריופון" במרכז הרפואי אסף הרופא - 089779309

 

המכון הארצי למידע בהרעלות, המרכז הרפואי רמב"ם - 047771900

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמעט בכל מצב. להמשיך להניק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים