שתף קטע נבחר
 

המכשיר שמציל חיים: כך מבצעים החייאה עם דפיברילטור שלב אחר שלב

הוא נמצא על פי חוק בכל מקום ציבורי, אבל רובכם ככל הנראה לא יודעים איך להשתמש בו. כך נראה מכשיר הדפיברילטור האוטומטי, וכך מבצעים איתו החייאה שלב אחר שלב

הוא מחזיר את הלב לפעולה ומשיב לחיים אבל האם אתם יודעים מהו הדפיברילטור? מכשיר ההחייאה ששולח מכות חשמל ללב נמצא בכל מקום ציבורי, אבל רק מעטים יודעים כיצד להפעיל אותו, ואיך לבצע החייאה בסיסית בדקות הראשונות לפני שמד"א מגיע.

 

שלב אחר שלב, צפו כיצד מבצעים החייאה עם הדפיברילטור האוטומטי:

  

  

מגיש: ד"ר איתי גל | עורך ראשי: ניר (שוקו) כהן | במאי: גידי ישראלי | ניהול אולפן: עידן ארבל, אופיר גונן | צלם: אלי סגל | מפיקים: מרינה חס, משי איאד, גיא סופרי | איפור: עדיה שיפמן | עורכי וידאו: גל וולינץ, גל שאול  | ציוד רפואי: שרותי בריאות כללית, מגן דוד אדום | ייעוץ מקצועי: ד"ר אורן וכט

 

ארבע הדקות הקריטיות הן אותן דקות ראשוניות שיחרצו את גורלו של הנפגע שלבו נדם. אם האדם שהתמוטט לא יעבור החייאה מיידית, לאחר 4 דקות יתרחש נזק בלתי הפיך למוחו, והסיכוי להצילו אחרי אותן דקות קריטיות יהיה אפסי. זו החשיבות הרבה לביצוע החייאה באותן דקות יקרות, עוד לפני הגעת צוות מגן דוד אדום.

 

בשנת 2014 חוקקה הכנסת את חוק הדפיברילטורים בישראל, חוק שקיים במרבית המדינות המערביות. החוק מחייב להציב את מכשיר הדפיברילטור האוטומטי במקומות ציבוריים והומי אדם בישראל, בהם עוברים 500 איש ומעלה.

 

השלט המעיד על הימצאות הדפיברילטור. בכל מקום הומה ()
השלט המעיד על הימצאות הדפיברילטור. בכל מקום הומה

 

על פי החוק, הדפיברילטור חייב להימצא במטוסים, שדות תעופה, קניונים, תחנות מרכזיות, בריכות שחיה, מכוני כושר, איצטדיונים, אוניברסיטאות, בתי ספר, אולמות מופעים, ובעצם כמעט בכל מקום ציבורי. וודאי נתקלתם גם אתם בשלט שמעיד היכן נמצא הדפיברילטור.

 

אז מה הוא הדפיברילטור האוטומטי? מדובר במכשיר שמאבחן הפרעות קצב לב – פרפור חדרים או טכיקרדיה חדרית, בהן קיימת הפרעה קשה בפעילות החשמלית של הלב, וכתוצאה מכך הלב "מפרפר" במהירות, אינו מצליח להתכווץ ואינו מספק דם מחומצן לגוף ולמוח. המצב הזה מבחינת הגוף, דומה למצב של דום לב, שכן כאמור איברי הגוף אינם מקבלים את הדם ובו חמצן הדרוש לפעילותם.

 

דפיברילטור. הוראות בעברית תוך עיסויי לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דפיברילטור. הוראות בעברית תוך עיסויי לב

 

במצב כזה של פרפור חדרים, או טכיקרדיה חדרית, הדרך היחידה להציל את הנפגע היא בהחייאה הכוללת עיסויי לב ומתן שוק חשמלי. מכשיר הדפיברילטור מאבחן בעצמו את הפרעות הקצב הללו, ושולח מכות חשמל ללב במטרה לשתק את ההפרעה החשמלית, כך שהלב ישוב לפעימות לב סדירות.

 

כיצד אם כן יש להשתמש בדפיברילטור? אלה השלבים, צעד אחר צעד:

1. אם נתקלתם באדם מחוסר הכרה, הזמינו מד"א בטלפון 101, ואל תנתקו את הטלפון. השאירו את מוקד מד"א על רמקול כדי שיהיו איתכם וידריכו מה לעשות.

2. אם האדם אינו נושם או נושם באופן לא רגיל והוא מחוסר הכרה, התחילו לבצע עיסויי לב בקצב של כ-100 לדקה. זהו גם הקצב של השיר "סטיינג אלייב" של הביג'יז.

3. בקשו ממי שלידכם להביא את הדפיברילטור, המצוי לרוב או במרפאה, או אצל קצין הביטחון.

4. פתחו את המכסה והקשיבו להוראות המועברות בעברית דרך רמקול המכשיר. אתם תתבקשו להדביק את שתי המדבקות על המטופל.

5. המכשיר יאבחן את הפרעת הקצב, ובמידת הצורך יתן שוק חשמלי. לאחר מתן השוק תתבקשו להמשיך בעיסויי הלב.

6. לעתים המכשיר יבקש להעביר מכת חשמל נוספת כל 2 דקות, במקרה כזה תתבקשו לעצור את העיסוי, עד שהמכשיר יורה לכם לשוב ולבצע עיסויי לב.

7. פעולות אלה יש להמשיך ברציפות, עד להגעת צוות מד"א. אין להפסיק את עיסויי הלב על דעת עצמכם.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החייאה. הדקות הראשונות הקריטיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים