פתאום, בגיל 67 צבי גילה שהוא בתת תזונה
ניתוח שכיח ופשוט הוביל את צבי לירידה של 10% ממשקלו ולמצב של תת תזונה. "הייתי מאוד מופתע", הוא מספר "מסבא פעיל שעוסק בספורט לא היה לי כוח לעשות כלום. בדיקות הדם שעשיתי הראו חוסרים תזונתיים מסוכנים". מאמנת כושר ודיאטנית קלינית מתייחסות לסכנות ונותנות המלצות לתזונה ופעילות מבריאה
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
תופעה שכיחה בעולם המערבי. צבי בר נתן בן-67 מנתניה מגדיר את עצמו כבן אדם בריא בדרך כלל. הוא עובד, עוסק בפעילות גופנית וסבא פעיל ונמרץ לנכדיו. לפני מספר חודשים הוא נדרש לעבור ניתוח החלפת מפרק ירך, ניתוח שהוגדר על ידי רופאיו ניתוח שכיח ופשוט. צבי לא דמיין שבעקבותיו הוא יגיע למצב של תת תזונה.
"הייתי צריך לעבור ניתוח להחלפת מפרק ירך", הוא מספר היום, "הרופאים אמרו לי שזה ניתוח מאד שכיח, שהרבה מבני גילי עוברים אותו. הבטיחו לי שתוך חודש אני חוזר לעצמי. אמרו 'כמו חדש'. אבל כבר אחרי הניתוח הרגשתי שאני חסר תיאבון ואין לי בכלל אנרגיה לעשות אפילו את הדברים הפשוטים שעשיתי קודם".
עוד במדור 60 פלוס:
תת תזונה בגיל המבוגר: 7 שאלות לאבחון עצמי
צפו: אלפי מבוגרים באליפות הספורט של גיל הזהב
בגיל 68 : הסבתות שעפות על החיים
ירידה של 8 קילו שהובילה לתת תזונה
צבי שמשחק טניס כבר שנים הרגיש שאין לו את הכוח הפיזי לרוץ על המגרש אחרי הכדור. הוא חש חולשה ועייפות תמידית. כשנתבקש להשקל גילה שאיבד כ-8 קילו ממשקל גופו לפני הניתוח. "כשביקרתי את ביתי היא אמרה שמאד רזיתי וגם הבנים שלי ובנות הזוג שלהם הצטרפו לדבריה". הוא הנורה האדומה שנדלקה אצל הבת. "למחרת היא כבר קבעה לי תור לרופא המשפחה".
רופא המשפחה של צבי ראה את הירידה במשקל ושמע על הירידה בתיאבון וחוסר האנרגיה והיה נחרץ. "הרופא אמר שלרדת במשקל בגילי זה לא כמו ירידה במשקל של בני 20 או אפילו 40", מספר צבי "ירידה במשקל בגיל שלי היא מאד מסוכנת, שלא לדבר על 8 קילו, שזה 10% ממשקלי לפני הניתוח. הוא הסביר לי שזה כבר לא גיל שמאבדים בו שומן, אלא בעיקר מאבדים מסת שריר. נתבקשתי לעשות בדיקות דם מקיפות והתוצאות הראו חוסרים רבים ומצב של תת תזונה. הייתי מאד מופתע".
עלייה במשקל: משימה משפחתית
מצבו הרפואי של צבי הפך למשימה משפחתית. כולם התגייסו לעזור לו לעלות בחזרה במשקל ולהגיע לאיזון תזונתי. "אני מקפיד עכשיו על 3 ארוחות מסודרות ו- 2 ארוחות ביניים. הדיאטנית בקופת החולים בנתה לי תפריט מסודר הכולל מאכלים שאני אוהב ומזונות עשירים בסידן". הוא מספר ומוסיף "בנוסף אני שותה פעמיים ביום אנשור פלוס אדוונס, שזה מזון רפואי נוזלי. אני שם את זה במקרר ושותה את זה קר ויש בזה כל מה שאני צריך כדי לחזק ולבנות את השריר שלי. שזה הדבר הכי חשוב, לא רצית להרגיש חלש או חסר אנרגיה בגיל 67, אני עוד צעיר. אני מודה כי קשה לי קצת להקפיד על ארוחות מסודרות אבל גיליתי שאני חייב".
לצד ההקפדה התזונתית נתבקש צבי להמשיך עם הפעילות הגופנית ואף להוסיף, במידת האפשר. "לצד הטניס אני גם יוצא להליכות בפארק עם אשתי. בכדי לספוג ויטמין D מהשמש". הוא מספר "זה שאנחנו הולכים ביחד ובינתיים משוחחים הופך את זה לנחמד ומהנה יותר".
תת תזונה: תופעה שכיחה בעולם השבע
למרות שלרבים המושג תת תזונה מתקשר לרעב באפריקה מליונים ברחבי העולם המערבי סובלים ומתים מחוסרים תזונתיים המובילים למחלות. "תהליך אובדן מסת שריר, או בשמו השני סרקופניה, הוא תהליך שבו השרירים מתחילים לאבד מסה ותפקוד". אומרת רונית דוייב, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית באבוט.
"אובדן מסת שריר מתרחש באופן טבעי בקצב של 8% לעשור החל מגיל 40 ו- 15% בכל עשור לאחר גיל 70. לירידה במשקל המלווה לא רק בירידה באחוז השומן אלא גם באיבוד מסת השריר, יש השלכות בריאותיות המובילות לתחלואה ואף לתמותה. מדובר בתופעה כה רחבה ושכיחה בעולם כולו שהשנה, לראשונה נערך בישראל כנס מדעי בנושא שיקום מסת שריר בהובלת אבוט".
5 דגשים תזונתיים הכרחיים
"לצבי אני ממליצה להקפיד על תזונה שתחזק ותבנה בחזרה את מסת השריר", אומרת דוייב "גם עבור התנהלות יומיומית אנרגטית יותר וגם בשל העיסוק שלו בפעילות ספורטיבית. סידן ו-ויטמין D, רכיבים אלו חשובים לשמירה על בריאות העצם, למניעת אוסטרופרוזיס ושברים".
לפניכם 5 המלצות תזונתיות שניסחה דוייב בעבור צבי, ואחרים במצבו:
חלבונים: חלבונים דרושים לצבי על בסיס קבוע וחשוב שישולבו על בסיס יומיומי בתפריט שלו. החלבונים חשובים לבנייה ולתיקון רקמות, יצירת הורמונים, אנזימים ונוגדנים ולתפקודים רבים אחרים בגוף. לחלבון תפקיד קריטי בבניית וחיזוק מסת השריר. צריכה לא מספקת של חלבון בגילו של צבי יכולה להיות קשורה לירידה בגמישות העור, תפקוד ירוד של מערכת החיסון ומשך ריפוי ארוך יותר ממחלות. חלבון חשוב לו עתה כשהוא בתהליך שיקום מאשפוז.
מומלץ לצרוך מזונות עשירים בחלבונים כולל דגים, בשר רזה, קטניות (עדשים, שעועית, חומוס), ביצים, זרעים ומוצרי חלב, ומהם מומלץ לצרוך את אלו המכילים אחוז שומן נמוך.
סיבים תזונתיים: סיבים תזונתיים תורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול, מניעת מחלות ושמירה על המשקל, שמאד חשובה לצבי שלא רוצה שוב לאבד ממשקלו, או חלילה לחזור שוב למצב של תת תזונה.
מומלץ לשלב בכל ארוחה מזונות עשירים בסיבים וביניהם דגנים מלאים, שיבולת שועל, פירות, ירקות וקטניות. במשפחת הדגנים, הגרסה ה"מלאה" היא המועדפת מכיוון שהיא בעלת ערך תזונתי גבוה יותר. לדוגמה מוצרים מקמח מלא עדיפים על כאלו מקמח לבן.
שומנים: שומנים מסייעים לספיגת רכיבים מהתזונה, ביניהם ויטמינים מסיסי שומן A, D, E, ו-K. הם גם תורמים לשובע ומשפרים את טעם המזון. אחת הבעיות של צבי היו שהוחא איבד תאבון ודווקא שומנים במינון הנכון יעזרו לאוכל להיות טעים יותר עבורו, במיוחד בגיל בו בלוטות הטעם משתנות.
מזונות מקבוצה זו אשר מומלץ לשלבם בתפריט היומי הם שמן זית, אבוקדו, טחינה אגוזים ושקדים. ישנם מזונות העשירים בשומן רווי ומכילים שומן טרנס אשר את צריכתם מומלץ לצמצם, כגון דברי מאפה (כמו בורקסים, וקרואסונים), שמנת וחמאה. שמירה על המלצות אלו יכולה לתרום לשיפור ברמות הכולסטרול ורמות השומנים בדם.
ויטמין B12: ויטמין זה חיוני ליצירת DNA בתאים ובעיקר משתתף ביצירת תאי דם אדומים על ידי מח העצם וחשוב ליצירת מיאלין במערכת העצבים. עם הגיל, יכולת הספיגה של ויטמין זה יורדת, על כן מומלץ לצבי לשלב מזונות העשירים בויטמין B12 , כגון בשר בקר, דגים, ביצים ומזונות מועשרים כמו דגני בוקר. במקרים של חוסר בויטמין זה, הרופא המטפל עשוי להמליץ על תוסף תזונה מתאים.
מזון רפואי: הומלץ לתקופת ההחלמה, לפחות למשך שלושת החודשים הראשונים, פעמיים ביום, בתוספת לארוחות, על מנת להבטיח רשת בטחון תזונתית של חלבונים ויטמינים ומינרלים לתקופת ההחלמה. כיוון שהירידה במשקל לאחר הניתוח מעידה על איבוד מסת שריר, המלצתי לצבי לצרוך מזון רפואי בשילוב עם החלבון HMB שתומך בבניית מסת השריר ובסגירת הפצע.
פעילות גופנית הכרחית להחלמה
"באופן כללי יש להתחיל כבר מגיל צעיר אימוני כוח בתוספת לאימוני אירובי, אלו יסייעו בגיל השלישי עם ירידה במשקל ובמסת השריר". מתייחסת תמר אלון, מאמנת כושר לגיל השלישי ומנהלת ספורט במגדלי הים התיכון, גני תקוה לסיפורו של צבי.
"לצבי אני ממליצה בעת האימון, לשים לב לתחושת המאמץ בשריר, תחושה שבדרך כלל באה לידי ביטוי בין הסטים ה-13-15 של האימון. כמו כן חשוב להתאמן בקצב מתון כדי לגייס יותר יחידות מוטוריות ולעבוד על שיווי משקל. אבל הכי חשוב לא לוותר, למרות שישנה תחושת חולשה ועייפות".
סקר: מודעות גדלה בקרב הציבור
צבי הוא דוגמא אחת לתופעה גדולה ושכיחה המשפיעה על בני 65 ומעלה. חברת אבוט ערכה לאחרונה סקר בקרב כ-500 נשאלים בני הגיל השלישי ובקרב ילדים להורים בגיל השלישי באמצעות 'מכון סמית'.
"הסקר הראה כי המודעות לתופעה הולכת וגדלה", מספרת דוייב. "כמחצית מהמשיבים ענו כי התופעה מתחילה כבר בגילאי 40-50 ומחצית ייחסו את התופעה לבני הגיל השלישי בלבד הנמצאים בגילאי 60 ומעלה".
כשנשאלו הנסקרים מה הדרך הטובה ביותר לסיוע בבניית מסת שריר סברו יותר ממחציתם (59%) כי הפתרון מצוי בתזונה עשירה בחלבון ופעילות ספורטיבית. כ-25% העידו כי תכנית אימונים מקיפה בחדר כושר בדגש על בניית שריר תסייע. 10% טענו שקשה לסייע בבניית מסת שריר מכיוון שזה עניין תורשתי ורק 4% מאמינים כי ניתן לסייע בבניית מסת שריר באמצעות דיאטה דלת חלבון ופעילות ספורטיבית.
"באופן טבעי רבים מבני הגיל השלישי חווים איבוד מסת שריר", אומר דוייב ומתייחסת לממצאי הסקר "חשוב לציין וכך עולה גם מנתוני הסקר כי התופעה לא מתחילה רק בגילאי 60 אלא לעיתים כבר בגיל צעיר הרבה יותר".
"התסמינים המרכזיים הם חולשה ועייפות, חוסר יכולת לנוע, ופגיעה בשיווי המשקל. הירידה התפקודית יכולה להשפיע על המצב התזונתי ולהפך, ובעקבות כך גם ירידה במשקל שיכולה אף להוביל למצב של תת תזונה. תזונה מאוזנת הכוללת צריכת קלוריות וחלבון ברמה מספקת ופעילות גופנית יכולים להאט את הירידה במסת השריר ולשמור על חוזקו".
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"