שתף קטע נבחר
 

מחקר: לגבר יש סיכוי גבוה פי 5 מאישה לקבל טיפול מציל חיים

מחקר ישראלי שבדק מאות מאושפזים שעברו החייאה והגיעו לבתי חולים בירושלים מצא כי הסיכוי של גברים לקבל טיפולים שהוכחו כמצילי חיים גבוה פי 5 מזה של הנשים. החוקרת הראשית: "הן הצוותים הרפואיים והן קרובי המשפחה מתייחסים למטופלות אחרת באופן לא מודע"

נשים מופלות גם כשהן בסכנת חיים: מחקר ישראלי חדש מצא כי נשים שעברו החייאה מקבלות טיפול רפואי פחות אינטנסיבי ומועיל מאשר גברים, והתוצאה היא שיעור תמותה גבוה יותר. החוקרים משערים כי לא רק הצוות הרפואי אחראי באופן לא מודע לכך, אלא אפילו משפחת החולה.

 

את המחקר, שיוצג השבוע, ערכה פרופ' שרון ענב, מומחית להרדמה וטיפול נמרץ ויו"ר החברה הישראלית להרדמה. המחקר כלל כ-1,300 גברים ונשים שעברו החייאה בירושלים ופונו לאחד מבתי החולים בעיר - הדסה עין כרם, הר הצופים, שערי צדק או ביקור חולים דאז - במצב של דופק ספונטני, כלומר לאחר החייאה מוצלחת.

 

מחקר קודם שביצעו החוקרים מצא כי הישראלים אינם ששים לבצע החייאה בעובר אורח: רק 6% מהנפגעים שהובהלו לבתי החולים בירושלים לאחר החייאה שרדו ושוחררו לביתם לאחר אשפוז. מהם רק 3% נותרו ללא נזק מוחי משמעותי.

 

אפליה נגד נשים. גם בבתי החולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפליה נגד נשים. גם בבתי החולים(צילום: shutterstock)
 

כעת בדקו החוקרים את הטיפולים שקיבלו גברים ונשים שאושפזו בבית החולים בירושלים לאחר החייאה. לאחר שהוסרו משתנים שעלולים היו להשפיע על התוצאות, כמו מחלות רקע, השמנת יתר ועישון, מצאו החוקרים כי הסיכוי של גברים לקבל טיפול מציל חיים גבוה פי חמישה מזה של הנשים. לגברים ניתנו יותר טיפולים, כגון קירור כלל-גופי, שהוכח כמאריך תוחלת חיים, צנתורים ואשפוזים ביחידות לטיפול נמרץ.

 

קראו גם:

"בגיל 37 לקיתי בהתקף לב וגוגל הציל את חיי"

נשים או גברים: מי מת יותר מהתקפי לב בישראל?

מחקר ישראלי: התקפי לב בנשים מסוכנים יותר ומטופלים פחות

 

למשפחה יש חלק בתוצאה

"אנחנו יודעים שנשים לוקות במחלות לב באופן לא טיפוסי", מסבירה החוקרת הראשית, פרופ' ענב. "התקף לב אצל אישה מתבטא אחרת מאצל גבר, והן פונות לטיפול מאוחר יותר. אבל בהגיען לבית החולים קיים אי שוויון והן מקבלות פחות טיפולים מאצל גברים".

 

לחוקרים עדיין לא ברורה הסיבה להבדל, אולם לדברי פרופ' ענב, האשם ככל הנראה איננו רק בצוות הרפואי, שלכאורה מפלה את הנשים לרעה: "ברור לחלוטין שאי השוויון הזה בטיפול בין גברים לנשים לא נעשה במודע. אבל מאוד ייתכן שלמשפחה עצמה יש חלק בתוצאה הזו".

 

באופן לא מודע מתייחסים לנשים אחרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
באופן לא מודע מתייחסים לנשים אחרת(צילום: shutterstock)
 

"המשפחות צריכות לשאול את עצמן למה האימא או הסבתא או הדודה הגיעה מלכתחילה למצב כזה של החייאה. האם במשך השנים היא שמרה על עצמה פחות, האם היא דאגה לכולם ופחות לעצמה, והאם המשפחה דאגה יותר לראש המשפחה ופחות לאישה שלצידו. אלה שאלות חשובות, שעשויות להשפיע על כלל הטיפול הרפואי ועל תוחלת החיים של האישה שמגיעה לאשפוז בבית החולים".

 

מה אתם יכולים לעשות אם תיתקלו באדם מחוסר הכרה

אלה צעדי ההחייאה שעליכם לבצע עד להגעת מד"א:

1. הזמינו מד"א בטלפון 101 ואל תנתקו את השיחה. השאירו את מוקד מד"א על רמקול כדי שיהיו איתכם וינחו אתכם מה לעשות.

2. אם האדם אינו נושם או נושם באופן לא רגיל והוא מחוסר הכרה, התחילו לבצע עיסויי לב בקצב של כ-100 לדקה (לצורך המחשה, זהו גם הקצב של השיר "סטיינג אלייב" של הביג'יז).

3. אם אתם במבנה, למשל בניין משרדים או בית ספר, בקשו ממי שלידכם להביא דפיברילטור, המצוי לרוב במרפאה או אצל קצין הביטחון.

4. פתחו את המכסה של הדפיברילטור והקשיבו להוראות המועברות בעברית דרך רמקול המכשיר. אתם תתבקשו להדביק את שתי המדבקות על המטופל.

5. המכשיר יאבחן את הפרעת הקצב, ובמידת הצורך ייתן שוק חשמלי. לאחר מתן השוק תתבקשו להמשיך בעיסויי הלב.

6. לעיתים יבקש המכשיר להעביר מכת חשמל נוספת כל שתי דקות. במקרה כזה תתבקשו לעצור את העיסוי עד שהמכשיר יורה לכם לשוב ולבצע עיסויי לב.

7. יש להמשיך פעולות אלה ברציפות עד להגעת צוות מד"א. אין להפסיק את עיסויי הלב על דעת עצמכם.

 

צפו: כך מבצעים החייאה באמצעות דפיברילטור

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סימנים אחרים אצל נשים. התקף לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים