טרגדיה באשקלון: בן חודשיים נמצא במיטתו ללא רוח חיים
בן חודשיים נמצא על ידי הוריו לא דופק וללא נשימה. צוותי מד"א ביצעו בו החייאה והבהילו אותו לחדר המיון, אך שם נקבע מותו. הערכה: התינוק נחנק משמיכה שנפרשה כחיץ בין העריסה ובין מיטת ההורים
מוות בעריסה בתינוק בן חודשיים באשקלון: צוות מד"א פינה לבית החולים ברזילי תינוק שנמצא ללא רוח חיים הבוקר, לאחר שככל הנראה נחנק משמיכה שהוצבה בין מיטתו ובין מיטת הוריו. חרף פעולות ההחייאה התינוק לא התאושש ומותו נקבע.
הטרגדיה התרחשה הבוקר סמוך לשעה 7."כשהגענו לבית מצאנו תינוק כבן חודשיים כשהוא ללא דופק וללא נשימה", משחזר פראמדיק מד"א אשקלון, ז'ילבר ממן, "התחלנו פעולות החייאה ראשוניות והתחלנו לפנות לבית החולים ברזילי, שם נקבע מותו. לדברי האימא, התינוק ישן לידם, ככל הנראה מיטה ליד מיטה. לדבריה היא הניחה שמיכה בינה לבין התינוק כדי שלא יפול, ובבוקר מצאה אותו כשפניו על השמיכה ללא רוח חיים. היא הזעיקה מד"א, ואנחנו עשינו כל מה שיכולנו, אך לצערי מותו נקבע".
מבית החולים ברזילי באשקלון אישרו כי התינוק הגיע ללא רוח חיים, וכי מותו נקבע בחדר המיון.
מוות בעריסה נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי לא נמצאה סיבה ישירה למותו של התינוק וכי הוא לא סבל ממחלות רקע ידועות, חום גבוה, או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות לאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסתם היו מראות את קיומה של מחלת רקע כלשהי.
הסיבות לתסמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.
ואלה ההנחיות למניעת מוות בעריסה
השכבה על הגב: ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לשכיב את התינוק לישון על גבו, בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב. מאז ההמלצה הזו הופחת משמעותית מספר מקרי המוות בעריסה. אין להשכיב את התינוק לישון על הצד, בשל החשש כי יתהפך אל בטנו. עם זאת, ההנחיות קבעות כי ההורים אינם צריכים להתעורר משנתם בלילה כדי להפוך את התינוק על גבו.
מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.
מיטה ריקה: בשנים האחרונות עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו על מזרן קשיח, כשהוא ריק מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.
מוצץ מגיל חודש: משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההחלטה התקבלה בעקבות מחקרים שהראו שכיחות מופחתת של מוות בעריסה אצל תינוקות שישנו עם מוצץ. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.
הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.
אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינכם מעשנים בקרבתו של התינוק, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן, לפחות בשנה הראשונה לחייו.
אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.
ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.