שתף קטע נבחר

האם רופא צריך לייעץ לאדם שפגש במקרה? הנחיות חדשות

בעקבות פניות רבות של רופאים דנה הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית בשאלה אם רופא צריך ליידע עובר אורח כי זיהה אצלו בעיה רפואית - וקבעה הנחיות חדשות להתנהגות הרופאים. עד כה חייב החוק הישראלי את הרופאים לסייע רק לאדם במצוקה או בסכנת חיים

השומרוני הטוב, גרסת הרופאים: תארו את הסיטואציה הבאה - אתם במקום ציבורי ולידכם חלף רופא שהבחין כי אתם סובלים מבעיה רפואית. האם הייתם רוצים לדעת על כך? ההסתדרות הרפואית דנה לאחרונה בסוגיה המורכבת הזאת והוציאה הנחיות חדשות לרופאים.

 

החוק הישראלי התייחס עד כה רק לסיוע לאדם הנמצא במצוקה, והוא מתבסס על "חוק השומרוני הטוב", הנהוג במדינות רבות בעולם. החוק קובע כי חובה לסייע לאדם במצוקה וכי המשתמט מן החובה הזו עובר על דיני העונשין.  

 

החוק מחייב אדם להושיט עזרה לאדם הנמצא לנגד עיניו ונשקפת סכנה חמורה ומיידית לחייו, לשלמות גופו או לבריאותו עקב אירוע פתאומי, כאשר לאל-ידו להושיט את העזרה מבלי להסתכן או לסכן את זולתו. על פי החוק, גם קריאה לשירותי ההצלה (משטרה או מד"א) נחשבת סיוע לאדם במצוקה.

 

לא רק במקרי חירום. מתי הרופא צריך להתערב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא רק במקרי חירום. מתי הרופא צריך להתערב(צילום: shutterstock)

 

פרטיות מול בריאות

לאחרונה קיבלה הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית פניות רבות מרופאים, שתהו אם נכון שרופא המזהה חשד כלשהו לבעיה רפואית אצל אדם אקראי יפנה מיוזמתו לאותו אדם, יעיר לו ויזהיר אותו.

 

פעמים רבות יכולים רופאים לזהות מצבי מחלה הניכרים בגוף האדם, למשל נקודת חן החשודה כמלנומה או בלוטת תריס מוגדלת בצוואר, וגם בעיות בעיניים, בכבד, מחלות עור, מחלות ריאות ואפילו סכנה לזיהום חמור.

 

בדיון של ההסתדרות הרפואית בנושא עמדו מצד אחד בריאותו של האדם, שיפור רווחתו ואף הצלת חייו, ומצד אחר עמדה זכותו לפרטיות ולסודיות והאוטונומיה שלו.

 

בדיון נקבע כי נדרשות מהרופא רגישות והפעלת שיקול דעת בהחלטתו אם לפנות לאותו אדם, בתלות בחומרת הבעיה ובסיטואציה. הלשכה קבעה כי מקרה של סכנת חיים, כמו נגע בעור המעלה חשד לסרטן, חמור בהרבה מפצעי בגרות העלולים להותיר צלקות פיזיות אצל נער, שעצם הפנייה אליו בנושא עלולה להיתפס כפולשנית ולהביך אותו.

 

הלשכה קבעה כי הפעלת שיקול הדעת צריכה להיעשות בהתאם לחומרה ולנסיבותיו של כל מקרה. ככל שעולות החומרה והסכנה, קבעה ההסתדרות, תגדל הנטייה ליזום פנייה מצד הרופא, ובקצה הסקאלה מצויים מקרי החירום המיידיים שבהם הרופא חייב להגיש עזרה.

 

בהנחיות החדשות נקבע כי ככלל רופא רשאי, אך אינו חייב, להסב את תשומת ליבו של עובר אורח לבעיה רפואית. הרופא ישקול היטב אם יש סיכוי לשיפור איכות חיים ובריאות בהחלטתו אם להסב את תשומת ליבו של אדם שלא פנה אליו.

 

אם פונה הרופא לעובר האורח, הדבר ייעשה ברגישות יתרה, בפרטיות, וכשאין קהל שומע או צופה. בשל צנעת הפרט נקבע כי הרופא יפנה לאדם עצמו ולא לקרוביו או לאנשים אחרים, פרט למקרים שבהם מדובר בחסר ישע או קטין.

 

בהסתדרות הרפואית סיכמו כי למטופל חופש לבחור איזה טיפול רפואי יקבל, ומכאן שעל הפנייה להיות הצעה לגשת ולהיבדק אצל רופא כלשהו, ולאו דווקא אצל הרופא הפונה, ואסור שיהיה ניסיון לשידול או לשכנוע לקבלת טיפול רפואי.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עצה מרופא. גם במקרה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים