לראשונה בישראל: בת 50 נדבקה במחלה זיהומית נדירה
תוצאת בדיקת ביופסיה של בת 50 תושבת הגליל שהגיעה לבירור ברמב"ם, הדהימה את הרופאים והחוקרים. בבדיקה נמצא זיהום שמעולם לא אובחן קודם לכן בכל אזור הים התיכון. איך זה קרה?
לראשונה בישראל: בדיקות ביופסיה של בת 50 מהגליל, גילתה כי היא חולה ב"מחלת חוקרי המערות", הנפוצה בדרום ארה"ב ואמריקה הלטינית. אמנם מטיילים החוזרים ממרכז ודרום אמריקה מכירים היטב את המחלה, שאף גרמה לזמר בוב דילן לבטל סיבוב הופעת לאחר שלקה בה, אולם האישה מעולם לא עזבה את גבולות הארץ.
המחלה מעולם לא אובחנה באדם שנדבק בה בישראל, עד שלאחרונה כאמור נמצאה אצל האשה. המקרה הייחודי התקבל לפרסום במגזין המדעי American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.
בשל האבחנה המוזרה נשלח הביופסיה לבית החולים רמב"ם לבדיקה חוזרת. תוצאות הבדיקה אכן הצביעו על נוכחות המחלה. אז איך זה קרה?
בדרך כלל מדובר במחלה הפוגעת בריאות בלבד, היא יחסית קלה, ואינה מועברת מאדם לאדם. במקרה זה האשה סבלה במשך חודשים מחולשה כללית, ירידה משמעותית במשקל, וגוש בגרון שגרם לצרידות ולקושי בדיבור. עד להגעה לאבחנה היא הייתה במצב גופני ירוד מאוד.
"מחלת חוקרי המערות" זכתה לשמה האקזוטי מכיוון שהפטרייה הגורמת לה (פטריית ההיסטופלסמה) נמצאת בצואת עטלפים וציפורים אחרות, וחוקרי מערות (בעיקר כאלו חשוכות, לחות ומצריכות זחילה) שואפים את אותה למערכת הנשימה ונמצאים בסיכון גבוה לחלות בה.
בשנת 1977, חוקר מערות זיהה את הפטרייה בעטלף במערת יודפת שבגליל", מסביר ד"ר עמי נויברגר, מנהל המרפאה למחלות טרופיות ורפואת מטיילים ברמב"ם, ורופא בכיר ביחידה למחלות זיהומיות ברמב"ם.
אז איך עשתה המחלה את כל הדרך מדרום אמריקה לגליל? ד"ר נויברגר מספק הסבר: "כשמסתכלים על המפה, רואים שמערת יודפת בה אותרה הפטרייה בעטלף בשנת 1977, קרובה מאוד לאזור שבו מתגוררת האשה.
"ניסינו למצוא את הפטרייה במערת יודפת ובאזור מגוריה של החולה. לא אותרה פטריה בשום דגימה, אם כי כפיצוי זכינו לאירוח כיד המלך, ומרוב תיירים לא נשארו במערת יודפת עטלפים. ייתכן ועבודות בנייה שהיו באזור, במהלכן פוצצו מספר מערות לצורך חפירת יסודות, גרמו להפצת "ענן פטרייתי" שהוביל להדבקה.
האישה טופלה בתרופה אנטי פטרייתית, ותוך שבועות ספורים, חלפו כל הסימפטומים.