כללית לרופאים: אל תרשמו תרופות מקוריות
רופאים זועמים: "זו החלטה מנהלתית הזויה, מחייבים אותנו לרשום תרופות מועתקות במקום שנתאים את הטיפול למטופל". משרד הבריאות: "צריך לשמור על חופש ההחלטה של הרופא". קופ"ח כללית: "כל תרופה נבחנה"
ביוסימילאר הן תרופות מועתקות עם הרכב כמעט זהה של תרופות ביולוגיות של חברה אחרת. מדובר בגרסה מאושרת של תרופת המקור, והיא יכולה לקבל היתר ממשרד הבריאות רק כשהפטנט של המוצר המקורי פג. פער המחירים בין תרופות מקור לביוסימילאר מוערך ב־20%־15%.
בקרב הקהילה הרפואית קיימת מחלוקת באשר לביוסימילאר. חלק מהרופאים סבורים שהתרופות האלו אינן זהות לתכשיר המקור הביולוגי, ולכן יש לתת אותן למטופלים במשורה ולאחר בחינה מקיפה וכוללת. מנגד, רופאים אחרים סבורים שדווקא השימוש בתרופות האלו הוא בטוח ומביא להפחתת מחירים.
משרד הבריאות קבע שלגבי מטופל חדש שטרם נרשם לו טיפול תרופתי – הרופא המטפל, בהתייעצות עם המוסד הרפואי, רשאי לבחור בתרופת מקור או בביוסימילאר. אולם למרות הנוהל הזה בכללית החליטו שכל מטופל חדש במחלות מסוימות יקבל אוטומטית ביוסימילאר. "בתרופות ביולוגיות שיש עבורן חלופת ביוסימילאר המוסדות המטפלים יידרשו להנחות את רופאיהם לרשום את תכשיר הביוסימילאר עבור כל מטופל חדש בתרופה זו", צוין במכתב. "הכללית לא תאשר מימון של תרופות מקור שנרשמו שלא בהתאם להנחיות אלה, אלא במקרים חריגים". המסמך מתייחס לתרופות המיועדות לחולי דיאליזה, סוכרת, קרוהן וקוליטיס, לתרופות לטיפול בפוריות, ואפילו לתרופות לדחיית שתל לאחר השתלת איברים.
"מהלך שנועד לחסוך"
פרופ' איתן לוננפלד, מנהל היחידה לפוריות ולהפריה חוץ־גופית ב"סורוקה": "מדובר בתרופות דומות ולא זהות. יש הרבה דמיון ויש הרבה שונות. הרופא צריך להתאים את הטיפול לכל מטופל. אין לי בעיה שתרופות ביוסימילאר מאושרות לשיווק, ואני מבטיח להתנסות בהן, אבל אני רוצה שרופא יוכל להתנסות, לבדוק למי זה מתאים ואז לבחור את הטיפול הטוב ביותר. לקבל החלטה מנהלתית שכולם יקבלו אותו הדבר, זה נשמע לי הזוי. אנחנו לא מתכוונים לטובת המטופלים".
רופא נוסף שעובד בכללית: "מדובר במהלך בלתי מתקבל על הדעת שנועד לחסוך בכסף. הרי כמו שלי כרופא יש מגוון תרופות שנמצאות בסל הבריאות, ואני יכול לבחור את הטיפול המתאים והטוב ביותר עבור המטופל, כך אני רוצה לבחור עבור החולה את הטיפול האפקטיבי ביותר, מקור או ביוסימילאר". השבוע אמור להתקיים דיון בהסתדרות הרפואית בהשתתפות קופות החולים ורופאים מהאיגודים המקצועיים בשאלת הטיפול בביוסימילאר.
משרד הבריאות מסר: "אין מניעה שהקופה תביע את עמדתה, ובלבד שחופש ההחלטה של הרופא יישמר. על הקופות לפעול לפי ההנחיות".
משירותי בריאות כללית נמסר: "אנו פועלים לפי הנחיות משרד הבריאות. תרופות ביוסימילאר ממילא נכנסות לשימוש עבור חולים חדשים בלבד. תרופות אלה נרשמו לשימוש בישראל לאחר שמשרד הבריאות בחן את יעילותן, איכותן ובטיחותן, ובהתאם להתוויות שקבע. לגבי כל תרופה, טרם הכנסתה לשימוש נערכת אצלנו גם התייעצות מקיפה עם מומחים מובילים. בכל מקרה בו רופא ממליץ להתחיל טיפול בתרופת מקור, הנושא נשקל ונבחן בהתאם למצב המטופל".