בלי בדיחות גסות: נוהל חדש למניעת פגיעות מיניות במטופלים
הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת דנה בטיוטת נוהל חדש שהציג משרד הבריאות, שנועד למנוע פגיעה והטרדה מינית ע"י צוותים רפואיים. בין היתר ייאסרו בדיחות גסות, התבטאויות בעלות אופי מיני או התייחסות לנטייה המינית של המטופל. טרם נקבע מתי הנוהל החדש ייכנס לתוקף
משנים את השיח, גם בחדר הרופא: משרד הבריאות הציג אתמול (ב') נוהל חדש למניעת פגיעות מיניות על ידי צוותים רפואיים. טיוטת הנוהל הוצגה בוועדה לקידום מעמד האישה.
על פי נתונים שהוצגו לאחרונה בוועדה, 4% מכלל הפניות שהגיעו לאיגוד מרכזי הסיוע בשנת 2016 על ידי בגירים ובגירות עסקו בפגיעות מיניות של מטפלים. טיוטת הנוהל החדש מתבססת על חוקים וחוזרים קיימים, בראשם חוק זכויות החולה והחוק למניעת הטרדה מינית.
בלי בדיחות גסות
הטיוטה החדשה קובעת בין היתר כי "יש ליצור תנאי טיפול ללא הטרדה מינית והתנכלות, כגון בדיחות גסות, התבטאויות בעלות אופי מיני או התבטאויות לא מכבדות המתייחסות לאיברי גוף, אורח חיים, מראה פיזי, התייחסויות או הערות של המטפל על חיי המין, התנהגויות מיניות, בעיות מיניות או נטיות מיניות שלו או של המטופל או של אדם אחר שאינן רלוונטיות לטיפול, גם אם המטופל לא הראה למטפל כי אינו מעוניין בהתייחסויות האמורות".
עוד כתבות בנושא:
משפטים שרופאים לא היו אמורים לומר למטופלות
מוטרדות: "ואז הרופא הפליק לי על הישבן" - בריאות
התלוננה שרופא הטריד מינית, בקופה טענו: "חרג מהנורמה"
כמו כן נקבע כי המטפלים נדרשים להימנע מהצעות בעלות אופי מיני, גם אם המטופל לא הראה כי אינו מעוניין בהן. וכי היעדר כוונה מינית או שימוש בהומור במעשיו או אמירותיו של המטפל איננה מורידה מחומרת ההטרדה או הניצול.
מותר לבקש להפסיק את הבדיקה
באשר לבדיקות הכוללות מגע חודרני או אינטימי, כגון בדיקה גינקולוגית, וגינלית, רקטלית, אורולוגית ובדיקת שד, קובע הנוהל כי על המטפל לתת הסבר ולקבל הסכמה של המטופל/ת בטרם התחלת הבדיקה, תוך הדגשה כי זכות המטופל לבקש הפסקת הבדיקה בכל שלב שלה, כולל עקב מצבים של אי נעימות גופנית או נפשית.
הנוהל החדש יחול על כל מי שמוגדר כ"מטפל" בחוק זכויות החולה, הפועל במערכת הציבורית או בשוק הפרטי ובכלל זה רופאים, רופאי שיניים, סטודנטים למקצועות הרפואה, אחיות, פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, דיאטניות, קרימינולוגים קליניים ופודיאטרים. הנוהל יחייב גם עובדים סוציאליים המועסקים במערכת הבריאות. בוועדה טרם נקבע מתי ייכנס לתוקפו הנוהל הסופי.
בפרוטוקול הוועדה נכתב כי "הנוהל החדש נכתב לאחר שבשנה שעברה, ובעקבות פרסום נתוני ארגוני הסיוע, דרשה יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עאידה תומא סלימאן, ממשרד הבריאות לקבוע נוהל חדש למניעה, דיווח וטיפול בתלונות שכן הנוהל הקיים לא עודכן משנת 2001".