מפת ההשמנה של ילדי ישראל: באיזו עיר הילדים הכי שמנים?
מצפון ועד דרום: מגפת ההשמנה של ילדי ישראל לא פוסחת כמעט על אף יישוב. המפה של משרד הבריאות מגלה את הנתונים המבהילים: אחוזים גדולים מהתלמידים סובלים מעודף משקל - בעיקר ביישובי הפריפריה ובמגזר הערבי. במקום הראשון: שדרות - שבה כמעט כל ילד שני שלומד בכיתה ז' סובל מעודף משקל. "זו בעיה לאומית"
בתואר המפוקפק "העיר שבה חיים הילדים השמנים ביותר", זוכה שדרות, שבה שיעור הילדים השמנים עומד על 49%, כלומר - כל ילד שני. 53% אחוז מהבנים בעיר סובלים מהשמנה, ו־45% אחוז מהבנות. 13% אחוז מהתלמידים אף מוגדרים כבעלי השמנה חמורה. מיד אחרי שדרות מככבות בראש הרשימה שלוש ערים ערביות: בטירה 48% מהילדים סובלים מהשמנה, בטייבה 47%, ובסחנין 41%. גם שם, יותר מ־10% מהילדים סובלים מהשמנה חמורה.
במקום השני בקרב הערים היהודיות עומדת אשקלון, עם 38% השמנה - 40% מהבנים ו־37% מהבנות. אחד מכל עשרה ילדים בעיר מוגדר כסובל מהשמנה חמורה. מיד אחריה ניצבת דימונה, עם 37% השמנה - שם לראשונה הבנות מנצחות את הבנים כש־39% מהן סובלות מהשמנה, בעוד אצל הבנים הנתון עומד על 35%. בת־ים ובאר־שבע לא מפגרות בהרבה, עם 36% השמנה. בנצרת, בעפולה, בנהריה ובאילת שיעורי ההשמנה מגיעים ל־34% מכלל ילדי כיתות ז'.
בערים הגדולות - תל־אביב, ירושלים וחיפה - שיעורי ההשמנה נמוכים יותר, אך לא בהרבה. בחיפה 32% מהילדים שמנים, מהם שבעה אחוזים סובלים מהשמנה חמורה; בירושלים 30%, כשרק שלושה אחוזים סובלים מהשמנה חמורה; ובתל־אביב 28% מהילדים סובלים מהשמנה, מהם חמישה אחוזים שסובלים מהשמנה חמורה.
הערים שסוגרות את מצעד ההשמנה, הן: אלעד (22%), רמת־השרון והוד־השרון (23%), מודיעין־מכבים־רעות ורעננה (25%).
"בעיה לאומית"
התוצאות הללו משקפות למעשה את משקלם המדויק של כל התלמידים בני ה־12־13 בישראל. "הנתונים קשים ביותר", אומר פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות.
"אין ספק שמדובר בבעיה לאומית, שחייבים לפתור אותה. ילדים שמשמינים בגיל כה צעיר יהפכו, קרוב לוודאי, למבוגרים שמנים, ויהיו מועדים לסבול מכל המחלות הכרוכות בהשמנה: מסוכרת, דרך מחלות לב וכלי דם ואפילו סרטן. הנתונים גם מראים בבירור כי יש פערים משמעותיים בשיעורי ההשמנה בין ילדים מיישובים במצב סוציו־אקונומי נמוך לאלה שהם במצב גבוה. המדינה חייבת לפעול על מנת לבלום את מגפת ההשמנה אצל כולם ולעזור למי שזקוקים לעזרה. למען המטרה הזו אנו פועלים כעת".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף: "ערי ישראל שמנות מהצפון עד הדרום, לכן הרפורמה שמוביל משרד הבריאות היא צורך אמיתי שעולה מהציבור - שרוצה לצרוך מזון יותר בריא. יש פערי מידע בין הצרכנים, שלא יודעים כמה מלח, סוכר ושומן יש במוצר, ותפקידנו לעזור להם לאכול יותר בריא".
דיון נוסף יתקיים היום (ד') בוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת על תקנות סימון המזון.
כך נלחם משרד הבריאות בהשמנה: