שתף קטע נבחר
 

מעל ומתחת לעור: להתמודד עם אטופיק דרמטיטיס

דלקת עור אטופית, אטופיק דרמטיטיס המכונה גם אסתמה של העור, נפוצה בקרב כחמישית מהאוכלוסייה, ושכיחה מאוד בקרב ילדים. למה היא מתפרצת ומהו הטיפול היעיל בה?

בשיתוף סאנופי

 

דלקת עור אטופית, המכונה לעתים גם "אסתמה של העור", הנה מחלה עורית נפוצה. המחלה שכיחה במיוחד בקרב ילדים, וכ-20% מהילדים במדינות המפותחות סובלים ממנה.

 

עם זאת, המחלה עלולה לפגוע לעתים גם במבוגרים, ועד 50% מהילדים שסבלו מדלקת עור אטופית יסבלו מהמחלה בדרגות חומרה שונות גם בתור מבוגרים. לעתים המחלה מופיעה לראשונה רק בגיל המבוגר.

 

התלונה המרכזית של חולי דלקת עור אטופית הנה תחושת גירוד. הגירוד יכול להיות קשה וטורדני, בעיקר בשעות הערב והלילה, ועלול להביא לפגיעה משמעותית באיכות השינה ולנדודי שינה. במקביל, מופיעה פריחה על גבי העור. בעת התקפים של המחלה, הפריחה מתאפיינת בעור אדום עם הפרשות וגלדים, כאשר בהמשך הפריחה נעשית כרונית יותר, ומתאפיינת בעור מעובה וסדוק עם קשקש. בתינוקות הפריחה מערבת בעיקר את אזורי הפנים, כאשר לאחר מכן, בגיל הילדות, הפריחה מופיעה בעיקר באזורי קפלים כגון קפל הברך או המרפק. במבוגרים, הפריחה ניכרת בעיקר על גבי הפנים, הצוואר והידיים.

  

לא רק גירוד - לחיות עם אטופיק דרמטיטיס

בעוד שב-80% מהחולים המחלה קלה, כ- 20% מהלוקים במחלה סובלים ממחלה קשה ומפושטת, שמשפיעה משמעותית על אורח חייהם. ההשפעה של המחלה על המראה החיצוני, במיוחד בקרב מבוגרים אצלם היא מופיעה בעיקר באזורים חשופים (פנים וידיים), עלולה לייצר פגיעה בדימוי העצמי של החולים ובתפקודם היומיומי. המחלה משפיעה על הזוגיות, על קשרים חברתיים ועל הקריירה, ואכן מחקרים הראו כי בהשוואה לאנשים בריאים חולי דלקת עור אטופית נוטים יותר להיעדר מהעבודה ולהחסיר ימי לימודים. במקרים הקשים חלק מהחולים יפתחו כתוצאה מכך תסמיני חרדה, דיכאון, מחשבות אובדניות ותחושה של בידוד חברתי.

 

המחלה עלולה להשפיע גם על פעולות פשוטות בחיי היום-יום, כגון מקלחת, משום שזו עלולה לייבש את העור ולהחמיר את תחושת הגירוד, או פעילות גופנית, שעלולה אף היא להחמיר את המחלה עקב עליית חום הגוף וההזעה. מגע עם חומרי ניקיון או טיפוח (כגון איפור או גילוח) עלול להכאיב ולגרום לגירוי העור, ועל חולים רבים נגזר להימנע ממגע עם חומרים רבים, כגון בדים סינטטיים וצמר. מכאן ששיפור במהלך המחלה ובסימפטומים החיצוניים שלה יכול לחולל פלאים באיכות החיים של החולה ובזו של הסובבים אותו במגוון היבטים של החיים.

 

הטיפול במחלה

דלקת עור אטופית נובעת משילוב של פגיעה בשלמות השכבה החיצונית של העור, הקרויה אפידרמיס, ומפעילות שאינה מרוסנת של מערכת החיסון. על כן מטרות הטיפול הרפואי במחלה הנן לשקם את שלמות העור ולהפחית את הפעילות המוגברת של מערכת החיסון. דלקת עור אטופית, ובמיוחד בגיל המבוגר, מחייבת אבחון נכון. על כן מומלץ כי אדם מבוגר החשוד כחולה בדלקת עור אטופית ייבדק על ידי רופא עור. לרופא העור יש את הכלים על מנת לאבחן את המחלה ולטפל בה, ולשלול את האפשרות כי מדובר במחלה עורית אחרת, לדוגמה דלקת עור ממגע או מחלות דלקתיות אחרות של העור, שלהן טיפול שונה.

 

הטיפול במחלה מורכב ולרוב גם ארוך טווח. השלב הראשון עם אבחון המחלה הוא שינוי באורחות החיים של החולה. הוא כולל המלצות שיש להקפיד לבצען מדי יום, ביניהן מריחה יומיומית של קרם לחות, והימנעות משימוש בסבון רחצה רגיל והחלפתו בשמן רחצה. בגזרת הטיפול התרופתי וכדי להקל על תסמיני המחלה קיימים כיום תכשירים יעילים שונים למריחה מקומית, עם או בלי סטרואידים, המדכאים את הפעילות הדלקתית בעור. טיפול זה צריך להתבצע בצורה מבוקרת, משום ששימוש ממושך במשחות סטרואידליות עלול לגרום לשינויים ונזקים בלתי הפיכים בעור.

 

להקלה על הגירוד נהוג להשתמש בתכשירים אנטי היסטמינים ובמקרים הקשים של המחלה נעשה לעתים שימוש בכדורים המדכאים את מערכת החיסון. במקרים מסוימים ניתנים גם טיפולים אנטיביוטיים לטיפול בזיהום משני שמתלווה לעור הדלקתי. גם טיפול בחשיפת העור לקרניים אולטרה-סגולות, הקרוי פוטותרפיה, נמצא בשימוש במכונים ייעודיים המתמחים בכך.

 

לאחרונה, עם התקדמות המחקר והידע על המנגנונים החיסוניים שעומדים בבסיס המחלה, פותחו טיפולים חדשים ומתוחכמים, הממוקדים בטיפול ישיר כנגד גורמי הדלקת ולא רק להקלה על התסמינים. ההתקדמות בתחום זה היא מאד משמעותית ונותנת תקווה אמיתית לחולים להשיג שינוי ניכר במהלך מחלתם וכתוצאה מכך גם בחייהם.

 

להוציא את חולי האטופיק אל האור

דלקת עור אטופית נתפסת לעתים באופן שגוי כמחלה קלה, שתחלוף עם הגיל. במקרים רבים זה אכן כך, אולם בגלל חריפותה של המחלה במיעוט המקרים, חשוב לטפל בה בצורה נכונה.

 

מתחת לעור מתחוללת מחלה דלקתית של מערכת החיסון, וככזו, טיפול בתסמיני המחלה בלבד לא יהווה פתרון מספק עבור חלק לא מבוטל מהחולים. לאור הסבל וההשפעות החברתיות והנפשיות של המחלה על החולים הקשים, יש לפעול לסייע לאותם חולים, ולאפשר להם לחיות מחדש חיים מלאים ובריאים.

 

הכותב הוא רופא בכיר במחלקת עור, המרכז הרפואי הדסה עין-כרם

בשיתוף סאנופי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחיות עם אטופיק דרמטיטיס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים