סתימה: למה היא נופלת ומה עושים?
החלפת הסתימה תלויה בעיקר בכמות חומר השן הנותר, במקרים בהם הנזק שנוצר תחת הסתימה קטן ניתן פשוט לבצע סתימה חדשה, אך במקרים בהם הנזק גדול יותר יהיה צורך בשיחזור נרחב יותר
קיים קשר ברור בין גודל הסתימה לתקופה שהיא "תחזיק" בפה. סתימה בגודל של עד 30% מכותרת השן יכולה לשרוד עשרות שנים בפה, סתימה בגודל של כ-50% מכותרת השן יכולה לשרוד שנים ספורות עד 20 שנה, ואילו סתימות גדולות יותר עשויות לשרוד חודשים ספורים בלבד
סתימה היא שיחזור המשלים חוסר בחומר שן בריא עקב ריקבון (עששת) או שבר ולכן זמנה קצוב. כשמדובר בפגיעה קטנה עד בינונית בשן ניתן לבצע סתימה בלבד אך במקרה של פגיעה גדולה יותר המערבת את מוך השן, עלול להידרש טיפול שורש.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
סתימות ושיחזורים שונים קיימים בשיניים מעל 3,000 שנה. סתימות מודרניות הוצגו לראשונה במאה ה-19 והתבססו על סגסוגת מתכות הנקראת אמלגם ומכילה נחושת, כסף ונוזל כספית.
סתימות לבנות מחומרים מרוכבים הפכו פופולריות בשנות ה-70 של המאה ה-20 ומאז השתפרו רבות ותפסו את מקומן של הסתימות המתכתיות בשל בטיחותן, ידידותיות לסביבה (ללא כספית) ואסתטיקה מעולה.
ריקבון בשן או עייפות החומר
סתימה שנופלת עשויה להצביע על עששת (ריקבון) שהתפתחה תחת הסתימה או על "עייפות החומר"- בעיקר במצבים של סתימות נרחבות הנושאות בעומס לעיסה גדול.
יש לזכור שביצוע שיחזור בשן חולה אינו מונע התחלה מחודשת של "חור" כלומר התפתחות עששת תחת השיחזור, וכי יש להקפיד על צחצוח שיניים יסודי ועל צריכה מתונה של סוכרים בעיקר של משקאות ממותקים.
במידה שסתימה נופלת יש להקפיד לא ללעוס על השן ולא להפעיל עליה כוח שכן היא רגישה מאד, ולהגיע כמה שיותר מהר למרפאת השיניים. במקרה שהיא נבלעת, אין צורך בבהלה שכן למרות החשש מבליעת שבב מתכתי אין בכך סכנה בריאותית.
החלפת הסתימה תלויה בעיקר בכמות חומר השן הנותר, במקרים בהם הנזק שנוצר תחת הסתימה קטן ניתן פשוט לבצע סתימה חדשה, אך במקרים בהם הנזק גדול יותר יהיה צורך בשחזור נרחב יותר כגון טיפול שורש, מבנה וכתר ואף עקירת השן והחלפתה בשתל דנטלי.
מכאן החשיבות הגדולה של ביקורות תקופתיות מדי חצי שנה אצל רופא השיניים לצורך גילוי מוקדם של "חורים" ונזקים לשיניים ולשחזורים.
ד"ר ערן פרמון, רופא שיניים ומנהל מרפאת מאלו קליניק ישראל