הבדיקה החשובה לא אושרה: "גם למעשנים מגיע לחיות"
בעמותה לסרטן ריאה מאוכזבים מכך שוועדת סל התרופות לא הכניסה לסל בדיקה לגילוי מוקדם של המחלה. דורשים: לממן את הבדיקה מהכנסות המס על טבק
בהמלצות שהגישה ועדת סל הבריאות ביום שישי לא נכלל מימון בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הריאה ולא נכללה התרופה "צ'מפיקס" לגמילה מעישון.
בעקבות זאת ביקשה העמותה הישראלית לסרטן ריאה בשיתוף עם ח"כ יהודה גליק (ליכוד) לקיים עוד השבוע דיון דחוף בכנסת כדי להחליט שהבדיקה למעשנים תמומן מההכנסות המתקבלות מהמס על הטבק.
מדובר בבדיקת סי־טי, שנערכת למעשנים ושעלותה היא כ־11 מיליון שקל לשנה. (כ־0.2% מהמס השנתי על טבק). ההערכה היא כי גילוי מוקדם של סרטן הריאה באמצעות הבדיקה יחסוך למדינה בין 50 ל־100 מיליון שקל בשנה.
"פספסו הזדמנות לאיתור סרטן ריאות בשלבים מוקדמים"
"ועדת הסל פיספסה הזדמנות נדירה לאתר כבר בשלב מוקדם את המחלה ולהציל חולים רבים", הסבירה אתמול ד״ר שני שילה, מייסדת ומנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה, שבעלה אלעד חולה במחלה.
"המחלה מתגלה לרוב בשלב מאוחר שאינו נתיח ואינו בר ריפוי, ואפשר היה להציל חולים רבים. לאף אחד לא מגיע למות מסרטן ריאה, גם לא למי שמעשן".
ח"כ גליק הוסיף: "מדינת ישראל מכניסה כל שנה שישה מיליארד שקל ממיסוי, מעוות כשלעצמו, על טבק, ומן הצד השני כמעט ולא משקיעה במניעת כניסה למעגל העישון, בגמילת מעשנים, באבחון רפואי למעשנים ובטיפול בנגע העישון, שגובה את חייהם של 8,000 איש מדי שנה".
ואילו מנהל מערך האונקולוגיה בביה"ח סורוקה, פרופ' ניר פלד, סיכם: "המדינה לא עושה מספיק בשביל להילחם בחברות הטבק. נכון שמעלים את מחירי הסיגריות, אבל זה מעט מדי כי עישון גורם לנזק הרפואי הגדול ביותר".
צפו בבנימין נתניהו מציג את עיקרי סל הבריאות לשנת 2018: