כלבת: איך נדבקים מבעלי חיים ומהם סימני המחלה
מדי שבוע מדווח משרד הבריאות על עוד ועוד מקרי כלבת בקרב בעלי חיים בצפון, והדבקה של תושבים היא כנראה רק עניין של זמן. מה התסמינים הראשוניים שמצביעים שבעל החיים נדבק, מה הטיפול הנכון אם יש חשד להידבקות אצל בני אדם והיכן מקבלים אותו?
הכלבת ממשיכה להתפשט בצפון הארץ: משרד הבריאות מדווח על עלייה בשיעור בעלי החיים שנדבקו במחלה, וכבר מתכוון לחסן חקלאים בסיכון. כל מה שצריך לדעת על המחלה הקטלנית שגורמת לעשרות אלפי מקרי מוות בקרב בני אדם ברחבי העולם.
מהי כלבת?
מדובר במחלה זיהומית של מערכת העצבים המרכזית, הנגרמת על ידי וירוס שתוקף את מערכת העצבים והמוח. המחלה גורמת לשיתוק שרירים, כשל נשימה ולמוות בבני אדם ובבעלי חיים אחרים ממשפחת היונקים. לאחר שתסמיניה הראשונים מופיעים - המחלה כבר קטלנית ואיננה ניתנת לריפוי, אולם את ההתפרצות ניתן למנוע בעזרת חיסון.
מה שכיחות המחלה?
בעולם מדווחים מדי שנה מעל 50 אלף מקרי מוות של בני אדם ממחלת הכלבת, 99% מהם נגרמים בעקבות נשיכת כלבים ביתיים, בעיקר בהודו ובאפריקה. המחלה נדירה יותר במדינות מערביות מפותחות, בשל מדיניות חיסון חיות בית וחיות בר. עם זאת בשנים האחרונות מתפשטת המחלה בקרב בעלי חיים, ובשבועות האחרונים דווחו קרוב ל-70 מקרים של בעלי חיים בישראל הנגועים בנגיף.
אילו בעלי חיים יכולים להידבק בכלבת?
נגיף הכלבת עלול להדביק את כל בעלי החיים ממחלקת היונקים, כולל בני אדם. עם זאת רק מספר מצומצם של בעלי חיים בדרך כלל מפיצים את המחלה שברובה מועברת על ידי כלבים ובמקרים מסוימים גם חתולים. חיות הבר המצויות בישראל ועלולות להיות נגועות בנגיף כוללות שועלים, תנים זהובים וזאבים.
בעלי חיים נוספים כמו עטלפי פירות, עטלפי חרקים, גיריות ונמיות משמשים בטבע הישראלי כמאגר לנגיף ועלולים להפיץ אותו, ומחוץ לארץ גם בואשים ודביבונים, למשל, מפיצים את הכלבת. בעלי חיים שאינם ממחלקת היונקים ובהם עופות, זוחלים, דו חיים, דגים וחסרי חוליות אינם יכולים להידבק במחלה ואינם יכולים להעביר אותה.
קראו עוד בנושא:
מומחים: זו הסיבה להתפרצות הכלבת בצפון הארץ
כלבה הרגה תן נגוע בכלבת: "מפחדים לצאת מהבית"
חמישה מקרי כלבת ביממה בצפון: "יוצאים מהבית עם שוקר חשמלי"
כיצד נדבק בעל החיים?
וירוס הכלבת מוחדר לבעל החיים לרוב באמצעות נשיכה, או טפטוף של רוק או ריר נגוע על פצע פתוח. הוירוס חודר לבעל החיים לשריר הנשוך, משם מגיע למערכת העצבים לעבר המוח. בתקופה זו הנקראת תקופת דגירה, שעלולה להימשך אצל בעל החיים שבועות עד חודשים, בעל החיים אינו מראה סימני מחלה. תקופת הדגירה הזו מתקצרת כאשר בעל החיים ננשך קרוב יותר לראש. רק כאשר הווירוס הגיע למוחו של בעל החיים, הוא גורם שם לדלקת מוח נגיפית, נע לעבר בלוטות הרוק של החיה ומופרש ברוק. בשלב הזה בעל החיים הנגוע מתחיל להראות את הסימנים הראשונים של מחלת הכלבת.
מה סימני המחלה אצל בעל החיים?
תסמיני הכלבת מתבטאים שונה אצל מיני בעלי החיים השונים ומתאפיינים בשינויי התנהגות. בעל החיים עשוי להפוך לידידותי במיוחד, כמו שועל הנכנס לחצר או לבית, או לפחדן במיוחד, כמו כלב חביב הבורח מבעליו. אם המחלה לובת צורה אגרסיבית, בעל החיים הופך תוקפני ומאבד את הפחד מאויבים טבעיים.
בעל החיים הנגוע עלול ללכת או לרוץ מרחקים ארוכים ולהפיץ את המחלה לאזורים מרוחקים מאזור ההדבקה. אם המחלה לובשת את צורתה השקטה, מאבד בעל החיים כל פחד והופך ידידותי. בסופה של המחלה מופיעים סימנים של שיתוק או התכווצויות שרירים, קשיי בליעה, קצף מהפה, רתיעה ממים ושינויים בקול. חלק מבעלי החיים גורמים לעצמם נזק על ידי נשיכות עצמיות.
לעתים מחלת הכלבת לא נותנת כל סימן בבעל החיים, והדרך היחידה לאבחן את המחלה היא בבדיקת המוח לאחר מותו של בעל החיים.
מהם סימני המחלה אצל בני האדם?
כאמור, נגיף הכלבת עובר ברוק של בעל החיים באמצעות נשיכה או ריור על פצע פתוח. המחלה גם בבני אדם עלולה לדגור בין מספר שבועות עד מספר חודשים מרגע ההדבקה. המחלה מתבטאת בחום, עייפות, כאבי ראש, שינויי התנהגות, רתיעה ממים, היפראקטיביות או שיתוק, פרכוסים, תרדמת ומוות בתוך כשבוע מכשל דום נשימה. מרגע שהתסמינים הראשונים הופיעו, אין כל טיפול למחלה.
מה צריך לעשות אם ננשכתם?
במידה שחיית המחמד מגלה סימני מחלה או מתנהגת באופן מוזר, יש לפנות מיד לרופא וטרינר. אם ננשכתם יש לגשת מיד לקבלת יעוץ רפואי בלשכת הבריאות המחוזית של אזור מגוריכם שם יוחלט על הצורך בחיסונכם נגד כלבת בסדרת חיסונים. בעל החיים מועבר לרוב להסגר תצפיתי למשך 10 ימים, שכן בפרק זמן זה, אם בעל החיים שנשך נדבק בכלבת, הוא ימות.
מה הטיפול הראשוני בפצע?
- שטפו את איזור הנשיכה במים וסבון
- גשו לאחות קופת החולים לקבלת חיסון אנטי טטנוס, אם אין תיעוד שחוסנתם ב-5 השנים האחרונות.
- אם באיזור הנשיכה הופיע כאב, חום מקומי, או נפיחות הולכת ומתפשטת, או שעלה חום גופכם מעל 38.3 מעלות, יש לפנות לרופא המטפל לשקילת תחילת טיפול אנטיביוטי.
- יש לגשת לאחר הנשיכה ללשכת הבריאות המחוזית, לדווח על המקרה שם ישקלו את הצורך במתן חיסוני כלבת.
מהם החיסונים שניתנים לאדם שננשך?
כאמור, בהתאם לחשד לסיכוי סביר להדבקה בכלבת, שוקל הרופא המחוזי את הצורך במתן חיסונים נגד הדבקה בנגיף. מדובר בשני סוגי חיסונים: חיסון סביל (המכיל נוגדנים פעילים נגד הוירוס) המוזרק סביב מקום הנשיכה וחלקו ניתן לתוך השריר, וחיסון פעיל (המעורר את הגוף ליצירת נוגדנים נגד הוירוס) הניתן ב-5 זריקות ביום הנשיכה, לאחר 3 ימים, לאחר שבוע, לאחר שבועיים ולאחר 28 ימים.
איך להימנע מנשיכות?
- שימו לב לסימנים אופייניים של בעל חיים תוקן, כמו קולות איום, אוזניים משוכות לאחור, הרמת השפתיים וסימור שיער.
- סגרו חדרי אשפה ואל תשאירו מזונות חשופים.
- אל תשאירו ילדים עם חיה לא מוכרת ללא השגחה.
- יש להזהיר ילדים מפני בעלי חיים זרים ונוהמים.
- אין לשחק עם בעל חיים משחקים תוקפניים.
- אלפו את כלבכם לא לנשוך על ידי פקודות פשוטות.
- אל תרוצו כאשר בעל חיים רודף אחריכם.
- דווחו למוקד העירוני על כל חיה משוטטת חשודה באזור מגוריכם.
- הקפידו לחסן את בעלי החיים שלכם נגד כלבת.
צפו: הווטרינר הראשי של גוש דן מודאג מהתפרצות הכלבת ואומר "לא עושים מספיק"