שתף קטע נבחר

מהפכה בתרומות הדם: מד"א ביטל ההגבלות להומואים

עד היום התקבלו תרומות דם מגברים חברי הקהילה רק אם הצהירו שלא קיימו יחסי מין בשנה שחלפה. במסגרת המהלך, שיזם מד"א בשיתוף ח"כ מירב בן ארי, החל מהרבעון השני של 2018 יוכלו חברי הקהילה לתרום דם גם אם קיימו יחסי מין לאחרונה. מנכ"ל מד"א: "בזכות הצעד הזה כל האוכלוסייה תוכל להירתם למען הצלת חיים ללא תלות בנטייה המינית של התורמים"

פריצת דרך בסוגיית קבלת תרומות הדם מחברי הקהילה הגאה: במהלך שיזם מגן דוד אדום בשיתוף ח"כ מירב בן ארי נמצא פתרון, והחל מהרבעון השני של 2018 יתחיל פיילוט במד"א וחברי הקהילה יוכלו לתרום דם.

  

בתחילת יוני שונו נוהלי משרד הבריאות לקבלת תורמי דם, והותר לגברים חברי הקהילה הגאה לתרום דם בתנאי שחלפו 12 חודשים ממועד קיום יחסי המין.

 

כדי לגשר בין רצון הקהילה לתרום לבין השמירה על בטיחות מנות דם פעלו בשירותי הדם של מד"א בשיתוף פעולה עם ח"כ מירב בן-ארי, עם הוועד למלחמה באיידס ועם האגודה למען הלהט"ב, וגיבשו פתרון לשימוש בעירוי במרכיבי דם שייתרמו גם אם לא חלפו 12 חודשים ממועד קיום יחסי המין.

 

החלטה היסטורית. הומואים יוכלו לתרום דם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החלטה היסטורית. הומואים יוכלו לתרום דם(צילום: shutterstock)

 

המנות יישמרו לחוד וייבדקו

מנכ"ל מד"א אלי בין פנה לסמנכ"לית שירותי הדם במד"א, פרופ' אילת שנער, כדי למצוא פתרון לסוגיה ולאפשר גם לחברי קהילת הלהט"ב לתרום דם. לאחר התייעצות עם מומחים מקצועיים בארץ ובעולם הוצעה התוכנית הבאה:

 

על פי תוכנית זו, גברים מקהילת הלהט"ב יתרמו דם, מנות הפלסמה יופרדו, יוקפאו ויישמרו בקירור מיוחד (קרנטינה) במשך ארבעה חודשים. בתום תקופה זו ישוב התורם לתרום דם פעם נוספת. אם כל הבדיקות שייערכו למנה החדשה יהיו שליליות למחלות זיהומיות שעלולות לעבור בעירוי, יסופקו המנות הקפואות לטיפול בחולים.

 

יש לציין שעל פי תנאים אלה בטיחות מנות כאלה גבוהה ביותר היות שתורמיהן נבדקו פעמיים ונמצאו בריאים: פעם בעת התרומה ופעם שנייה לפני אספקתן לעירוי, ולכן לא ייפגעו בטיחותן של מנות הפלסמה או בטיחות המטופלים שיקבלו את המנות הללו.

 

הסבר על התהליך ייכלל בשאלון תורם הדם, וכדי להשתתף בו יתבקש המעוניין לציין זאת בשאלה חדשה שתתווסף לשאלון התורם. עמדתם של חברי הקהילה הגאה לתהליך נבדקה במשאל אינטרנטי אנונימי שנערך במהלך 2017. בסקר נמצא כי כ-65% מהמשתתפים הביעו תמיכה במנגנון החדש.

 

ח"כ מירב בן ארי. "שמחה לקחת חלק בפתרון" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ מירב בן ארי. "שמחה לקחת חלק בפתרון"(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

"צעד היסטורי בדרך לשוויון לקהילה הגאה"

משרד הבריאות קיבל את המלצות הוועדה המייעצת למשרד הבריאות ברפואת עירויים לבצע את התהליך כפיילוט במהלך שנתיים, במסגרת התרמות הדם של מד"א. בתום השנתיים ייבדקו תוצאותיו.

 

ח"כ מירב בן-ארי (כולנו), יו״ר השדולה למען הקהילה הגאה, שתמכה במנכ"ל מד"א וסייעה לו רבות בהובלת היוזמה, אמרה: "אני שמחה לקחת חלק בפתרון נושא תרומות הדם בקהילה הגאה. במשך שנים היה מצב מתסכל שלהט"בים לא יכלו לתרום דם, וכשתרמו נאלצו להכחיש את העדפתם המינית. היום זהו עוד צעד היסטורי חשוב בדרך לשוויון לקהילה הגאה, והייתה לי ההזדמנות לסייע להם בפתרון לתרומות דם.

 

"הסיוע הוא אומנם לקהילה, אבל הוא לחברה הישראלית כולה. אני מברכת את אלי בין, מנכ״ל מד״א, ואת משרד הבריאות על ההחלטה החשובה הזאת. זוהי בשורה גדולה לקהילה שתביא להגדלת מאגר תרומות הדם ובכך תסייע בהצלת חיים בישראל. אמשיך לפעול ולסייע למען הקהילה בכל תחום שאתבקש".

 

סמנכ"לית שירותי הדם במד"א, פרופ' אילת שנער, מסרה: "אני מבקשת להודות לכל המומחים המקצועיים לרפואת עירויים ולמניעת מחלות זיהומיות, לנציגי קהילת הלהט"ב ולוועד למלחמה באיידס על שיתוף הפעולה המצוין בהכנת התהליך החדש. פעילות זו, בתוספת שדרוג הבדיקות הנערכות למנות הדם לזיהוי מחלות העלולות לעבור בעירוי, מאפשרות לגשר בין שמירה על בטיחותן הגבוהה של מנות ומרכיבי הדם ובין רצון חברי הקהילה לתרום ולקחת חלק בהצלת חיים".

 

חן אריאלי, יושבת ראש האגודה למען הלהט"ב: "הסירוב המתמשך לקבל תרומות דם מגברים הומואים או הדרישה מהם לשקר הייתה עלבון מקומם שמגיע לסיומו. פעלנו בתהליך של שיתוף הציבור, שבו לקחו חלק למעלה מ-1,500 חברי הקהילה הלהט"בית שהביעו תמיכה בפתרון הזמני עד להכנסת הרכיב שיאפשר לכולם לתרום דם. מדובר בסיכום שמציב את ישראל בין המדינות המתקדמות בעולם בנושא, ואנו מברכים על הצעד החשוב שנעשה בדרך לשוויון."

 

מנכ"ל מד"א, אלי בין, הכריז: "החל מהיום כלל האוכלוסייה תוכל להירתם למען הצלת חיים ללא תלות בנטייה המינית. תרומת דם הינה זכות וחובה אזרחית המשותפת לכלל אזרחי ישראל. אני רוצה להודות לחברת הכנסת מירב בן-ארי על תמיכה כללית ותקציבית לטובת קידום המהלך, ולפרופ' אילת שנער, שבזכות קישוריה ומקצועיותה הרבה מצאה את הפתרון שהוביל לכך שכלל האזרחים יכולים לממש זכות וחובה זאת, ובכך להגדיל את מאגר תורמי הדם להצלת חיים". 

צפו בדיון לקראת ביטול ההגבלות בארה"ב:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרומות דם. גם הומואים יכולים לתרום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים