חשד: ילדה בת 5 נפטרה מחיידק טורף
פעוטה בת חמש מכפר סבא הגיעה אתמול (ו') לבית החולים מאיר בעיר עם חום גבוה. בבית החולים ניסו לטפל בילדה, אך למרבה הצער, ולמרות המאמצים הרבים, נאלצו לקבוע את מותה. כעת נבדק החשד שחיידק אלים מסוג סטרפטוקוקוס A גרם למותה של הילדה, וקרוביה הונחו ליטול טיפול מונע הדבקה
פעוטה בת 5 מכפר סבא הגיעה אתמול (ו') לבית החולים מאיר במצב קשה, כשהיא סובלת מחום גבוה וקריסת מערכות. בבית החולים ניסו לטפל בילדה, אך למרבה הצער, ולמרות המאמצים הרבים, נאלצו בבית החולים לקבוע את מותה. ילדי הגן שבו למדה הילדה וקרובי משפחתה הונחו ליטול כדורים מונעי הדבקה.
הילדה הגיעה במצב קשה של קריסת מערכות, ללא נשימה וללא דופק. אנשי הצוות הרפואי ביצעו בה החייאה ממושכת ואף החזירו לה את הדופק והנשימה לזמן מה, אך היום (שבת), למרבה המצער, נאלצו לקבוע את מותה.
כעת בודקים בבית החולים חשד על פיו הילדה סבלה מחיידק טורף, וממתינים להגעת תוצאות בדיקות התרבית. בינתיים הונחו כל הילדים בגן בו למדה הילדה וקרובי משפחתה ליטול תרופה שמונעת הדבקה במקרים של חשד לחיידק טורף, כדי לוודא שאיש לא יידבק בחיידק האלים והמסוכן. מבית החולים דיווחו כנדרש על המקרה למשרד הבריאות.
חיידק אלים, נדיר וקטלני
"חיידק טורף" הוא כינוי לחיידק סטרפטקוקוס מסוג A — חיידק אלים במיוחד שתוקף את הרקמות הרכות ועלול לגרום למוות מהיר תוך סבל רב. מדובר במצב נדיר מאוד, אבל כשהוא מתרחש, גם אם החולים מאובחנים בזמן, לא תמיד ניתן להציל אותם.
כל חתך, כווייה, שריטה או עקיצה עלולים לגרום לחיידק הטורף (כמו גם חיידקים אחרים) לחדור לגוף ומשם לעשות את דרכו במחזור הדם. דרכי הידבקות נוספות כוללות עיטוש, שיעול, נשיקה או מגע עם הפרשות.
לאחר חדירת החיידק לגוף הוא מתרבה במהירות ומפריש רעלנים שגורמים לזיהום ולהרס נרחב ומהיר של הרקמות. בשעות הראשונות שלאחר ההדבקה מופיעים תסמינים "כלליים" הכוללים חום, חולשה, עייפות, חוסר תיאבון וכדומה. מדובר בתסמינים שאופייניים גם למחלות אחרות, ולכן קשה מאוד לשייך אותם למצב הנדיר. זיהוי ודאי של חיידק הסטרפטוקוקוס יכול להיעשות באמצעות משטח גרון.
התסמינים העיקריים כוללים כאבים קשים באזור החדירה של החיידק וכאבי שרירים, הופעת אדמומיות ושלפוחיות על העור, חום גבוה וכן בחילות, הקאות ותחושת עייפות. ככלל, שילוב של חום עם כאב ואדמומיות בעור צריך להדליק "נורה אדומה" . הטיפול הראשוני בחיידק הטורף חייב להיות מהיר וכולל מתן אנטיביוטיקה דרך הווריד (פניצילין וקלינדאמיצין). ככל שהטיפול יתעכב כך תיהרס יותר רקמה וסיכויי ההחלמה יפחתו. עם זאת, מאחר שהחיידק גורם להרס נרחב ומהיר של רקמות, לא תמיד האנטיביוטיקה יכולה להגיע דרך זרם הדם אל האזורים הפגועים, ולכן בחלק מהמקרים יהיה צורך לכרות איברים שנפגעו כדי להציל את חייו של החולה.