מתחברים לתורת האימונים: קבוצת הריצה הסודית לרבנים
את החליפות האדוקות הם החליפו בנעלי ספורט ומכנסי ריצה: פרויקט "Rabbies Can Run" שם לו למטרה להביא למהפך בשגרת חייהם של רבנים בצפון אמריקה. ל-ynet הם מספרים כיצד ניתן לשלב בין לימודי תורה לפעילות גופנית, ואיך, בגיל 50, קמים מהכיסא לקראת השתתפות במרוץ מרתון
כשנוהגים לחשוב על רבנים, הדברים הראשונים שעולים לראש הם לימודי תורה, או דרשות, בטח שלא פעילות ספורטיבית, אך מסתמן כי גם הם לא נשארים מאחור כאשר מדובר במלחמה באורח החיים היושבני, המאפיין עד מאוד את קהילה זו.
כתבות נוספות:
מהאבא עד אחרון הילדים: משפחת פרידמן אלופת קראטה
לא ויתר: אחרי אירוע מוחי קשה - דויד חזר לגלוש
10 דקות ודי: הדרך הבטוחה לעיצוב הישבן
לאחרונה, פרויקט חדש שם לו למטרה להביא לשינוי ספורטיבי באורח חייהם של עשרה רבנים בצפון אמריקה, והתוצאות לא מאחרות להגיע: לאחר כמה חודשים של אימוני ריצה מאומצים, בחודש מרץ הקרוב הם יכבשו שיא חדש משל עצמם - כשירוצו לראשונה בחייהם במרתון "ווינר" ירושלים.
הפרויקט, שזכה לשם "Rabbies can run", הוא פרי יוזמת עמותת "קו לנוער", תחת הובלתו של מאיר קניאל, מנהל העמותה בצפון אמריקה ואצן דתי מארה"ב, המקורב לקהילות הרבנים.
"שגרת היומיום של רב כמעט ולא מאפשרת לעסוק בספורט" מספר קניאל, "תופעת השמנת היתר והבעיות הבריאותיות הנגרמות סביב המחסור בספורט בקרב הקהילה החרדית יצרו צורך בשינוי. החלטתי להרים את הכפפה ולשנות".
קניאל יצר קשר עם מאות רבנים המתגוררים בארה"ב וקנדה והזמין אותם לבצע מהפך בחייהם על ידי הצטרפות לקבוצת הריצה של הפרויקט. "ההיענות שלהם הפתיעה אותי. לא האמנתי שתוך זמן קצר ירשמו רבים למיזם, מעשרות מדינות ברחבי ארה"ב וקנדה. מתוכם, נבחרו עשרה רבנים תוך הסתמכות על הרקע שהועבר לנו".
תוכנית אימונים של אצני מרתון
הפרויקט יצא לדרך כבר לפני מספר חודשים. מאיר לא משמש רק כמנהל, אלא גם כמאמן הריצה האישי של הקבוצה, כאשר ניהול תכנית האימונים הופקד לידיו של הדוקטור אוון אנדרסון, המשמש כמאמנם של אצני צמרת בקניה ובמקומות רבים בעולם.
בין עשרת חברי הקבוצה האקסלוסיבית ניתן למצוא את הרב אליעזר הירש (47), רב קהילה בבית הכנסת "מקור הברכה" שבפילדלפיה בארה"ב והצעיר שבחבורה, הרב אפריים אפשטיין ממצ'רי היל, ניו ג'רזי (49), המכהן כרב בית הכנסת "בני ישראל" - והרב רונלד שוורצברג (59), המבוגר שבחבורה, המשמש כמנהל של ישיבה אוניברסיטאית בשם "מוריס וגרטרוד ביינפלד", בעיר מגוריו בניו ג'רזי.
תכנית האימונים, בדומה לכל תכנית אימונים סטנדרטית של אצני מרתון - אורכה שלושה חודשים, בין שניים לשלושה אימונים בשבוע. בכל חודש נוספים לתכנית האישית של כל מתאמן 3 ק"מ, כאשר המטרה המרכזית בחודש האחרון של התכנית היא ריצה של 10 ק"מ מלאים. המעקב והניטור אחר ההתקדמות נעשים ברמת הקפדה גבוהה: לרבנים ניתן שעון שמודד קצב ודופק - נתונים אלו מועברים באופן ישיר למאיר קניאל, שעוקב אחרי כל אחד ואחד באופן אישי - ובכך מתאים לו את תכנית האימונים.
הרב שוורצברג רץ שלוש פעמים בשבוע, בעיקר בשעות הערב. "בעבר נהגתי לרוץ כדי להתחמם לפני אימונים בחדר הכושר", הוא מסביר. "כעת אני רץ על מנת לסיים את מרתון ירושלים. מאז שהצטרפתי, השתפרתי. אני רץ 4 קילומטרים ב 34 דקות", הוא מוסיף בגאווה.
הרב אפשטיין הצטרף למיזם במטרה לרדת במשקל. לדבריו, "בכל שנה אחרי שמחת תורה אני אוגר בחזרה את כל מה שהשלתי בקיץ ואני לא מצליח לייצב את המשקל". עם זאת, עצם המחשבה ששינוי באורח חייו ישפיע על אורח חייהם של רבים אחרים מתלמידיו - הביא לו את הכוח לעשות את השינוי ולהביא את הדוגמא האישית שלו לקהילה.
לעומת שני חבריו המוזכרים לעיל, הרב הירש הצטרף לתוכנית בכדי להתגבר על מחלתו. הירש אובחן בקיץ האחרון כסובל ממחלת פרקינסון צעירים - מחלה המשפיעה על מערכת העצבים ובעיקר על התפקוד המוטורי. הקפדה על כושר גופני אינטנסיבי יכולה לעכב את התפתחות המחלה. עם המון מוטיבציה הוא אומר: "המחלה לעולם לא תביס אותי, גם אם תשפיע על חיי".
פועלים לשינוי קהילתי אמיתי
בעידן בו הדבר המבוקש ביותר הוא זמן, קשה למצוא אתנחתא קטנה לפנאי ובטח שלא לפעילות גופנית. על אף שסדר יומם של הרבנים עמוס עד מאוד, הם עדיין עושים כל שביכולתם על מנת לשלב את לימודי התורה עם אימוני הריצה."אני קם ברבע לשש בבוקר לתפילת שחרית, ממשיך ללמד כיתה, כותב בעיתון, ומשם עובר לפגישות עם ראשי הקהילה, מתאר הרב אפשטיין את סדר יומו הבלתי אפשרי. "בנוסף, אני משמש גם כמשגיח כשרות, אחראי על המקווה וחברא קדישא, ובין לבין מנסה לבלות גם זמן איכות עם משפחתי. למרות כל זאת אני מקפיד לפנות לעצמי זמן במהלך היום בשביל אימוני הריצה".
הרב הירש נאלץ לשנות את אורח חייו בגלל מחלתו ולהקדיש חלק ניכר לריצה. "אני נהנה לרוץ בעיר בלילה כשהרחובות ריקים ושקטים - זה מאפשר לי מחשבות צלולות ולנקות את הראש מיום עבודה עמוס", הוא מספר.
האנשים שסובבים את חייהם לא נשארו אדישים ותומכים בשינוי החיובי. "התמיכה הגדולה ביותר הגיעה מבני משפחתי. הם עדיין לא מאמינים אבל נורא גאים בי שבגיל של כמעט 60 אני הולך לרוץ מרתון" מספר הרב שוורצברג, ואילו הרב אפשטיין מוסיף על נאמניו: "אני בטוח שעצם העובדה שרב הקהילה שלהם החליט יום אחד לעשות שינוי, ולא סתם - אלא הלך הכי רחוק שאפשר להתחרות במרתון, ועוד בארץ אחרת - יעשה להם סוויץ'".
ביום - רבנים, בערב - מודל לחיים בריאים
הרב שוורצברג מספר שמעבר לשבירת השיא האישי של 10 קילומטרים ריצה בפחות משעה, הוא מנסה גם לגרור את חבריו להצטרף אליו למסע. "בסופו של דבר אני מקווה להוות מקור השראה לאחרים לחיות בריא יותר ולשמש דוגמא לקהילה שלי. ערך הבריאות והחוסן הגופני מביא לחוסן נפשי ובכך מחזק את התא המשפחתי, וזה המסר אותו עמותת קו לנוער רוצה להעביר למאות משפחות כבר שנים".
לצד העובדה כי הם עוברים הליך של שינוי באורח חייהם, הם מודים שקיימת בעיה של עודף משקל בקרב הקהילות. "מעבר לכל ספק. כבר עשור שאני מדבר על כך. זו ראיה מוחשית שהקהילה היהודית בארה"ב סובלת מהשמנת יתר" מתוודה הרב שוורצברג. הרב הירש מחזק את דבריו: "אני מאמין שדיאטה בריאה לצד אימונים תשפר באופן ניכר את אורח חייהם של החברים בקהילה".
ומה המטרות לאחר המרוץ? הרב הירש רוצה להפוך את הריצה לחלק משגרת יומו, הרב אפשטיין מקווה לצרף לתחביב הריצה את חברי הקהילה, ואילו הרב שוורצברג כבר מתכנן את המרתון הבא: "אני רוצה לרוץ למרחקים גדולים יותר".
מרתון "וינר" ירושלים יתקיים בתשעה במרץ
בטוחים שאתם יודעים איך לקשור את השרוכים לפני ריצה? צפו: