בגלל הסושי: האיש שהוציא תולעת באורך 1.70 מ' מגופו
תושב קליפורניה סיפר כי שלף מגופו תולעת באורך של 170 ס"מ, בה נדבק לדבריו, מאכילת סושי. דו"ח שפורסם לאחרונה גילה עלייה בהדבקה בטפילים ותולעים כתוצאה מצריכת דגים נאים בסושי
תושב קליפורניה שלף מגופו תולעת סרט באורך 170 ס"מ, לדברי רופאיו כתוצאה מאכילת סושי. האירוע התרחש בקיץ האחרון, אולם רק עתה סיפר עליו רופא חדר המיון, ד"ר קני באהן.
לדברי ד"ר באהן, המטופל הגיע לחדר המיון האזורי בפרסנו שבקליפורניה בתחילת אוגוסט 2017 כשהוא מתלונן על שלשולים דמיים וביקש טיפול נגד תולעים. הרופא היה ספקן בתחילה, עד שהאיש הראה לו שקית פלסטיק בה שמר את התולעת באורך מלא.
"כל זה יצא מהבטן שלך?", שאל ד"ר באהן את המטופל, שהשיב בחיוב ותיאר כיצד בעודו יושב על כיסא האסלה, חש כאבים עזים ותחושה שמעיו "יוצאים מגופו". הוא אחז במה שנפלט מפי הטבעת, עד שהבחין כי הדבר זז והבין כי המדובר בתולעת. הוא המשיך לשלוף את התולעת וליפף אותה סביב גליל נייר טואלט.
הרופאים ניסו להבין כיצד נדבק בתולעת הארוכה, כשהמטופל סיפר על המאכל החביב עליו – אכילת סשימי סלמון (דג נא המוגש בסושיות) מדי יום. לדברי ד"ר באהן, הסבירות הגבוהה ביותר היא שהאיש אכן נדבק בתולעת מהדג הנא. ד"ר באהן לא ידע כמה זמן שכנה התולעת במעיו, אולם ההנחה היא שהיא הייתה בגיל שבוע עד שישה חודשים. הוא הוסיף כי תולעים שונות גדלות בקצב שונה.
זהירות: עלייה בהדבקה בתולעים בדגי הסושי
דו"ח חדש שפורסם אשתקד בכתב העת BMJ Case Reporrts מזהיר על עלייה במקרי ההדבקה בטפילים בעקבות אכילת דגים נאים, בין השאר בסושי ובפירות ים.
הדו"ח סקר מקרה רפואי של תושב פורטוגל בן 32, בריא בדרך כלל, שפונה לבית החולים בליסבון לאחר שלקה בכאבי בטן עזים, הקאות וחום שנמשכו כשבוע. בבדיקתו הגופנית מצאו הרופאים רגישות בבטן, ובדיקות הדם הצביעו על עלייה בתאי הדם הלבנים, שמאפיינת נוכחות של זיהום. בתשאול סיפר המטופל כי אכל באחרונה סושי.
הרופאים ביצעו לו בדיקת אנדוסקופיה שבה הוחדר לגופו צינור גמיש ובקצהו מצלמת וידאו. הבדיקה הראתה נפיחות במעי הדק, שאליו הייתה צמודה תולעת שהקצה שלה חדר עד לקיבה. הרופאים הסירו את התולעת באמצעות רשת לכידה מיוחדת.
בדיקות מעבדה גילו שהתולעת שייכת למין אניסאקיאסיס - טפיל שעלול להדביק דגי סלמון, הרינג, קוד, מקרל, צלופחים והליבוט. ההדבקה הראשונה בתולעת זו דווחה כבר בשנות ה-60 של המאה הקודמת אצל אדם שצרך כמויות גדולות של הרינג מלוח, והזיהום כונה אז "מחלת תולעת ההרינג".
מאז, דווחו מקרים בארצות רבות, רבים מהם ביפן, שבה צריכת הדגים הנאים היא הגבוהה בעולם. מדי שנה מדווחים ביפן 2,000 עד 3,000 מקרי הדבקה בתולעת זו.
מומחים מעריכים כי גם בספרד, מדינה נוספת שבה נהוג לצרוך דגים נאים, מתרחשים אלפי מקרי הדבקה בטפיל. בדיקות מעבדה הראו כי 39% מדגי המקרל הטריים בשווקים בספרד נגועים בתולעת.
טפילים עלולים לגרום למצב מסכן חיים
על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות, מקרי הדבקה בטפילים מסוג אניסאקיאסיס דווחו גם בארצות הברית, דרום אמריקה ומדינות נוספות בעולם. רבים ממקרי ההדבקה אינם מאובחנים והמטופלים סובלים לעתים במשך חודשים ארוכים מתסמינים שונים עד שההדבקה מתגלה.
התולעת אניסאקיאסיס חודרת לקיר הקיבה או למעיים וגורמת לכאבים, בחילות והקאות. לעתים מתפתחים סיבוכים שכוללים דימומים, חסימות מעיים ודלקות במעיים ובחלל הבטן. חלק מהנדבקים מפתחים גם תגובה אלרגית לתולעת, שתסמיניה הם נפיחות, פריחה, גירוד ולעתים אף הלם אנפילקטי, המתבטא בירידת לחץ דם עד כדי סכנת חיים.
על פי המלצות המרכז האמריקני לבקרת מחלות, כדי להרוג את הטפילים שבדגים ובמאכלי ים מומלץ לבשל אותם עד לטמפרטורה של 63 מעלות צלזיוס, או לחלופין להקפיא עד למינוס 20 מעלות צלזיוס למשך 72 שעות לפחות. ובנוגע לסושי, נמסר מהמרכז, השפים המיומנים יודעים לזהות את נוכחות התולעת בדג ולא להשתמש בו.
צפו: אלו "הפתעות" נוספות מסתתרות באוכל שלכם?