מחקר: סיכון גבוה ללידת פג מעל גיל 40
חוקרים בקנדה שבדקו עשרות אלפי יולדות, מצאו כי ככל שעולה גיל האישה, כך עולה הסיכון ללידה מוקדמת. בסיכון הגבוה ביותר – נשים מעל גיל 40
עדות נוספת לכך שהשעון מתקתק: חוקרים קנדיים מצאו סיכון גבוה ללידת פגים אצל נשים אחרי גיל 34, כשהסיכון הגבוה ביותר הוא מעל גיל 40. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת PLoS One.
לידה מוקדמת מוגדרת כלידה שמתרחשת בין שבוע 20+0 לשבוע 36+6 להריון ומהווה את הסיבה המובילה לתמותה ותחלואה של ילודים, ואת הסיבה השכיחה ביותר לאשפוזים טרום-לידתיים. הסיבות השכיחות ללידה מוקדמת כוללות זיהומים, חולשת צוואר רחם, מחלות כמו רעלת הריון והריון מרובה עוברים.
פגות כרוכה בסיכונים רבים לילוד, הכוללים קשיי נשימה, קשיי האכלה, סיכון גבוה לזיהומים, פגיעה בראייה, בשמיעה וביכולות הקוגניטיביות. ככל שיורד שבוע הלידה, כך גדל הסיכון של הפגים לסיבוכים אלה וסיכון התמותה. על פי הספרות הרפואית, סיכוי ההישרדות לפני השבוע ה-24 להריון שואפים לאפס, אם כי ישנם דיווחים בודדים על פגים ששרדו את השבוע ה-23 ללידה.
החוקרים מבית החולים סנט ג'סטין שבמונטריאול בדקו נתונים מ-184 אלף לידות ב-32 בתי חולים בחבל קוויבק שבקנדה. הממצאים הראו כי נשים מעל גיל 40 נמצאות בסיכון הגבוה ביותר ללידת פג – 7.8 אחוז מההריונות בגיל זה מסתיימים בלידה מוקדמת, ו-1% מסתיימים בלידת פג בשבוע מוקדם באופן קיצוני.
נשים בגילאי 30 עד 34 נמצאות בסיכון הנמוך ביותר: 5.7% מההריונות מסתיימים בלידת פג ו- 0.6% מסתיימים בלידת פג בגיל צעיר מאוד.
מעקב צמוד במהלך ההריון
בהשוואה לנשים בגילאי 30 עד 34, האמהות מעל גיל 40 היו בסיכון גבוה ב-14% ללידת פג ספונטנית ובסיכון גבוה ב-31% ללידה מוקדמת עקב זירוז לידה, ניתוח קיסרי או התערבויות אחרות. ממצאים אלה מעניקים הוכחה חדשה לכך שהסיכון המוגבר ללידת פג קשורה לגיל, ולא לשכיחות גבוהה של טיפולי פוריות כפי שהיה מקובל להניח עד כה.אחת המגבלות של המחקר היא שלא נמסרו נתונים על משקל 28% מהנשים שנכללו במחקר, אף שידוע כי עודף משקל הוא גורם סיכון ללידת פג מוקדמת. מגבלה נוספת לממצאי המחקר היתה מידע חסר על מצב סוציואקונומי של הנשים, הידוע אף הוא כגורם סיכון לפגות.
"הסיכון ללידה מוקדמת עולה עם השנים בשל סיבות רבות ובהן מומים כרומוזומליים ומבנים עובריים ושיעור יתר, רעלת הריון וסוכרת לא מאוזנת", אומר פרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה מהמרכז הרפואי סורוקה, "אין ספק שלא צריך להיכנס לפאניקה, וחשוב להרות כשזה מתאים. אבל תמיד כדאי לזכור שדחיית גיל ההריון עלולה להיות קשורה בקושי להרות וביותר סיבוכים שידרשו מעקב צמוד".