כתרים לשיניים: ממה הם עשויים - ואיך לבחור נכון
רופא השיניים אמר לכם שצריך לעשות כתר? עכשיו צריך להחליט איזה סוג של כתר. ד"ר רונן ברודובסקי על ששת סוגי הכתרים ואיך לבחור נכון את מה שמתאים לכם
הכתרים מורכבים מ-2 שכבות: שכבה חיצונית - נראית לעין ועשויה מחרסינה ושכבה פנימית – ליבת הכתר. בכתר רגיל על פי רוב הבסיס הינו ממתכת, מה שעשוי לגרום להופעת פס אפרפר כהה בקו החניכיים סביב הכתר. ההתפתחויות הטכנולוגיות בשנים האחרונות, מאפשרות לבצע כתרים אשר יתרונם הגדול הוא בכך שליבת הכתר אינה מתכתית אלא עשויה חומר קרמי בהיר וחזק.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
הנה ששת סוגי הכתרים הקיימים היום בשוק:
1. כתר יצוק – עשוי מתכת (זהב למשל) ללא ציפוי חרסינה ולכן נותן מענה תפקודי אך לא אסתטי ומתאים לשיניים אחוריות בלבד.
2. כתר חרסינה מאוחה למתכת – שילוב של סגסוגת מתכתית חזקה וציפוי חרסינה המותך מעליה. נותן מענה אסתטי לכל מיקום בפה אולם חסרונו הוא בכך שעלולה להיווצר הילה אפורה-כחולה בין שולי הכתר לחניכיים.
3. כתר קפטק או גלוונו - מכיל אחוז גבוה של זהב, אשר מגרה פחות את החניכיים ומאפשר התאמה טובה יותר של שולי הכתר לשן. זוהי אלטרנטיבה אסתטית טובה לשיניים קדמיות שבעבר היוותה פתרון אסתטי ראוי. כיום כתרי הזירקוניום הם האלטרנטיבה האסתטית הטובה ביותר.
4. כתר חרסינה - עשוי מחרסינה בלבד ללא מתכות כלל ולכן מעניק תוצאה אסתטית ברמה גבוהה מאד במיוחד בשיקום שיניים קדמיות. החיסרון הוא שנדרשת הכנה אגרסיבית מידי של השן (השחזה) ומיומנות גבוהה מאד מצד הרופא וטכנאי השיניים.
5. כתר זירקוניה - נחשב לכתר היוקרתי ביותר ולאלטרנטיבה האסתטית הטובה ביותר. כתרי זירקוניה בנויים מחומר דמוי יהלום מלאכותי וללא מתכת כלל. יתרונותיו רבים: הזירקוניום אינו מגרה את החניכיים ומתאים מבחינה ביולוגית באופן מושלם, הוא גם נחשב לחומר חזק ועמיד לאורך שנים ומאפשר תוצאה אסתטית מצוינת, בכך שניתן להתאים במדויק את צבע הכתרים לצבע המקורי של השיניים הסמוכות עד כדי כך שלא ניתן לזהות בין שן טבעית לכתר זירקוניה. בנוסף, כתרי זירקוניה נעשים בחריטה תלת ממדית (כתרים דיגיטליים), כך שמתאפשר ייצור מהיר, רמת דיוק גבוהה והתאמה אופטילית לחניכיים.
6. כתר EMAX - עשוי מחרסינה שעברה תהליך של דחיסה ועיבוד בתנאי לחץ גבוהים, כך שמתקבל חומר חזק, בעל עמידות גבוהה ואסתטיקה. מקובל לבצע כתר זה בעיקר בשיניים הקדמיות, בשל עלותו הגבוהה בהשוואה לכתרים אחרים ובשל רמת המיומנות הגבוהה הנדרשת מצד רופא השיניים והטכנאי במעבדה.
באיזה כתר לבחור?
ההחלטה לגבי סוג השיקום צריכה להיעשות על ידי הרופא בעת בניית תוכנית הטיפול בהתאם למצב הקיים בפה ולציפיות המטופל. כאשר מדובר בשיקום של שיניים קדמיות כדאי לשקול מטעמי אסתטיקה, כתר חרסינה מלא ללא מתכת או כתר זירקוניה. כאשר מדובר בשיקום שיניים אחוריות באמצעות כתרים, אפשר להגיע לתוצאה אסתטית מספקת גם בשימוש בכתרי חרסינה מאוחה למתכת.
העבודה של הרופא ואיכות העבודה של הטכנאי חשובים גם יחד. כתר לקוי יכול להוביל לעששת מתחת לכתר ובשורש, דלקות בחניכיים, אסתטיקה לקויה, תפקוד לקוי ונזק בלתי הפיך לשן, לחניכיים ולעצם.
ומה לגבי גשרים לשיניים? כאן תמצאו לרוב שלושה סוגים:
1. גשר מרילנד - זוהי שיטת שיקום זמנית לרוב (אם כי ישנם מקרים בהם ניתן להתקין גשר מרילנד קבוע) שבמסגרתה מתבצעת השלמת שן אחת באזור הקדמי של הפה. במסגרת הליך זה מתבצעת הדבקה של כנפיי מתכת על השיניים הסמוכות לשן המשוקמת, זאת לאחר שהן עוברות הכנה מינימאלית בחלקן האחורי. גשר מרילנד מספק פתרון אסתטי הולם לאחר השתלת שיניים כאשר אין אפשרות לשיקום מיידי, הוא מונע תזוזה של שיניים, אינו מפריע לדיבור וחוסך פרוצדורות כירורגיות.
2. גשר מכתרי חרסינה – יכול להיות עשוי מליבה מתכתית, או זירקוניום. הוא שחזור קבוע המורכב ממספר כתרים ונראה כמו השיניים הטבעיות אותן הוא מחליף. הגשר מורכב אל השיניים הסמוכות לשן החסרה המשמשות מאחזות לגשר (לעיתים מבוצע בהן טיפול שורש אך לא כטיפול מונע) ומשלים את חסר השיניים. ביצוע הגשר ימנע את תזוזת השיניים ויאפשר תפקוד נאות של הפה.
3. גשר זמני - גשר זה עשוי מאקריל ותפקידו להוות תחליף לשיניים חסרות לתקופה קצרה של מספר שבועות בזמן הכנת הגשר הקבוע או מספר חודשים כאשר יש צורך להמתין בין תהליך טיפול אחד לשני.
ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל