שתף קטע נבחר
 

שיניים תותבות: איך לבחור את הסוג המתאים לכם

שיניים תותבות הן תחליף זול בהרבה להשתלת שיניים, אולם יש להן גם חסרונות. ד"ר רונן בורדובסקי על סוגי התותבות הקיימים, מאילו חומרים הם עשויים ואיך לבחור את הסוג שמתאים לכם

שינים תותבות הן פרוטזות המורכבות על חלל הפה חסר השיניים. התותבות עשויות להחליף את כל מערכת השיניים או רק את חלקה. התותבת המלאה משמשת את המטופלים במקרים בהם כל השיניים חסרות. זוהי מערכת המיוצרת במעבדה בהתאמה מלאה לפיו של המטופל. מערכת השינים התותבות החלקית באה למלא מקום של שיניים בודדות והיא נצמדת לשיניים הסמוכות באמצעות תופסנים.

 

שיניים תותבות מהוות תחליף זול בהרבה מאשר השתלת שיניים, הן שורדות, בדרך כלל חיים שלמים, אך עם השנים כאשר בעת ההזדקנות מתחוללים שינויים ברקמה ובמבנה החניכיים, יש להכין מערכת תותבות חדשה.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

בעיית היציבות היא אחת הבעיות של השיניים התותבות. לאורך השנים עצמות הלסת נספגות ויכול להיווצר מצב שבו השיניים התותבות לא יהיו יציבות. ללא לחץ על עצמות הלסת התחתונה, העצם נספגת, השיניים התותבות מאבדות את האחיזה ומתחילות "לרקוד". במצב זה הן יהיו מושפעות מכל תזוזה של שרירי הפה, כאשר הלעיסה ייפגע ואתו גם כושר ההגייה והמטופל עלול לאבד את הביטחון העצמי ולחוש אי נעימות.

 

שיניים תותבות. לבחור את הסוג המתאים (צילום: shuttertstock) (צילום: shuttertstock)
שיניים תותבות. לבחור את הסוג המתאים(צילום: shuttertstock)

 

הרכבת מערכת של תותבות מסייעת לשמור בדרך פשוטה וקלה על היגיינת הפה וניקיון השיניים. את מערכת התותבות אפשר להסיר, לנקות אותה היטב ולהרכיב שוב. אלו חמשת סוגי השיניים התותבות הקיימים כיום בשוק:

 

1. פליפר ואלפלסט, פליפר אקריל – סוג של תותבת העשוי מפלסטיק אקרילי או מחומר הנקרא ואלפלאסט. הפליפר מהווה פתרון אסתטי זמני בדרך כלל לצורך ביצוע שינויים בין טיפול לטיפול ללא קיבוע של התותבת, או עד להחלמה מניתוח או טיפול פולשני. הוא משלים את השן ומעניק מראה אסתטי זמני וסביר. החומר הינו אנטי אלרגי (לרגישים לאקריל או מונומר) בגוון וורוד שקוף המאפשר התאמה מושלמת לגוון החניכיים להשגת המראה הרצוי. לואלפלאסט יתרונות רבים נוספים כגון: גמישות, חוזק ופיזור הלחץ של כוחות הלעיסה בצורה מאוזנת על השיניים.

 

2. תותבות זמניות שלמות – התותבת השלמה הנשלפת הינה הפתרון המסורתי והמוכר למחסור בשיניים. ניתן להרכיב אותה על הלסת התחתונה, העליונה או על שתיהן. היא עשויה מבסיס אקרילי. הצלחת הטיפול תלויה בצורת הלסת של המטופל, הרגליו האוראליים וכמובן יכולת ההסתגלות למערכת השיניים. מלבד הקושי שיש לאנשים מסוימים להתרגל לתותבות, לשיטה זו חסרון לטווח הארוך הנעוץ בנסיגת העצם אשר עלולה לפגום באסתטיקת פניו של המטופל. מצד שני ניתן לומר כי שיטה זו פשוטה, זולה ומהירה משאר השיטות הקיימות.

 

3. תותבת חלקית קבועה - מערכת שיקום המחפה על חוסר שיניים חלקי. התותבת מורכבת ברוב המקרים, על שתי שיניים בריאות משני צידי המרווח וכוללת את השלמת חסר השיניים. היא מחייבת הכנת שתי שיניים תומכות אותן יש לשייף על מנת להרכיב את התותבת החלקית הקבועה. חסרונה הוא בכך שהשיניים הטבעיות נשחקות ומופעל עליהן לחץ שלאורך זמן גורם לנסיגת עצם וחניכיים.

 

4. תותבת שלמה קבועה - מכסה באופן מלא לסת עליונה או תחתונה אשר בה חסרות כל השיניים. בדרך כלל התותבת מורכבת ממספר חלקים: החלק העליון הינו השיניים העשויות פלסטיק קשיח באיכויות ייצור שונות. השיניים מקובעות בפלסטיק אקרילי בצבע ורוד המהווה פתרון אסתטי והוא החלק שבא במגע עם החניכיים. קיים חומר נוסף, איכותי יותר, שנקרא "קומפוזיט" (חומרים מרוכבים), זהו חומר מוקשה אור והשיניים מיוצרות בכמה שכבות של צבע על מנת לקבל תוצאות אסתטיות ברמה גבוהה. מקדם השחיקה של השיניים הוא גבוה, בדומה לחרסינה. על מנת לחזק את המבנה ולמנוע מהתותבות להתפרק, מכניסים רשת מתכתית לחלק האקרילי.

 

5. תותבת על שתלים - שתלים דנטאליים משמשים גם לקיבוע של תותבות שלמה נשלפת. בניית התותבת על גבי שתל דנטאלי מעניקה יתרונות רבים:

• התותבת יציבה יותר ופחות מתנדנדת.

• המטופל נהנה מתחושת ביטחון במבנה, הן בדיבור והן בלעיסה.

• קל לשלוף את התותבת לצורך ניקוי.

• מאפשר לוותר על שימוש במשחות ודבקים לקיבוע התותבת.

• הלשון חופשייה יותר, חוש הטעם משתפר והתותבת נראית כגשר שיניים ולא כמו תותבת.

 

מאילו חומרים עשויות התותבות?

התותבות מיוצרות בדרך כלל מחומרים אקריליים:

• ויטליום - חומר מתכתי (כרום קובלט) שמצד אחד הוא חזק ומצד שני מעניק לשיניים מראה אסתטי. שיטה זו מחליפה את השימוש המסורתי בווים ובכך מצליחה לטשטש את מיקום התותבת והופכת את התותבת לנוחה יותר. תותבת הבנויה על שלד ויטליום היא חזקה מאד ועם זאת דקה ונוחה יחסית למטופל.

• ואלפלסט - ניילון גמיש, דק, לא שביר ואנטי אלרגני. זהו חומר גמיש ואסתטי והוא מקובל לשימוש בתותבות כשנותרו בלסת שיניים (תותבות חלקיות). חסרונו היחיד של הוולפלסט הוא שאינו ניתן להתאמה במרפאה.

• שילוב של ואלפלסט עם ויטליום - מאפשר יצירת תותבת חזקה וגמישה ובעלת אסתטיקה גבוהה. פלסטיק קשיח ואיכותי בעל מקדם שחיקה גבוה, השיניים מקובעות לפלסטיק ורוד מחומר אקרילי, אשר בא במגע עם החניכיים.

• קומפוזיט - חומר מרוכב ומוקשה אור. זהו חומר איכותי המשמש לביצוע שיניים תותבות קבועות.

 

באיזה תותבת לבחור?

הבחירה מתבצעת בהתאם למצב הלסת ומספר השיניים שנותרו כאשר במצב של חוסר שיניים חלקי תותאם תותבת חלקית ובמצב של חוסר מלא תותאם תותבת שלמה. כמו כן, הרופא ייבחר בתותבת שתספק אסתטיקה גבוהה ותחושת נוחות למתרפא.

 

ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול שיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים