הכלבה שמגישה עזרה ראשונה בזירות פיגועים
היא נכחה בפיגוע בארמון הנציב, בהתמוטטות הגשר בכביש גהה ובאירועים רבים נוספים: כשלוסי הכלבה מגיעה לזירה שיש בה נפגעי חרדה היא יודעת לזהות דווקא את האנשים שלא בוכים, שיושבים בשקט, המומים. היא ניגשת אליהם ומניחה עליהם ראש, ותוך כדי ליטוף - הם מתחילים לבכות, והכל יוצא. סיפור מרגש על ארבע
הכלבה לוסי בפעולה: צפו בסרטון על המתנדבת ההולכת על ארבע
"היה מקרה אחד של בחור שישב, נראה שהכל בסדר. ברור שמי שבוכה דווקא צריך את העזרה. לוסי התקרבה אליו אבל הוא נשאר כמו שהוא היה. היא המשיכה להדביק את הראש שלה לרגליים שלו, עד שפתאום הוא תופס אותה, ומתחיל לבכות, ולבכות, ולבכות..." לוסי היא מתנדבת מיוחדת מאוד - יש לה ארבע רגליים וזנב, והיא ניחנה ברגישות אין קץ לזיהוי אנשים במצוקה.
לוסי שייכת לבתיה יפה, מתנדבת ביחידת חוס"ן של איחוד הצלה - יחידה שהוקמה כדי לתת מענה לטראומה הנפשית שחווים בני אדם שנוכחים באזורי אסונות. בפיגוע הדריסה ההמוני בארמון הנציב, בהתמוטטות הגשר בכביש גהה ובאירועים קשים אחרים - הגיעו המתנדבים במהירות כדי לעטוף את נפגעי ההלם והחרדה ולהעניק להם עזרה ראשונה נפשית.
"לוסי מאוד אוהבת לצאת למקרים", מספרת יפה באהבה על חברתה השעירה בעלת הלב הרגיש והחושים החדים. "אני ישר מוציאה את האפוד, היא מתחילה לקפוץ ולגשת לדלת לחכות שנצא. היא נהנית מזה, היא אוהבת שמלטפים אותה, אוהבת לראות אנשים.
"לוסי מאוד רגישה, והיא משקפת לי במדויק מה הנפגע מרגיש באותו רגע", מוסיפה יפה. "אני מסתכלת עליה ומבינה בדיוק מה עובר עליו. לפני שהיא מגיעה לזירה אני מוודאת שאין בה כלבים אחרים, ושהנפגעים לא פוחדים מכלבים. אם יש במקום ילדים, אני ישר ניגשת אליהם. תמיד יש מישהו שיותר נמשך לכלבים.
"במקרה אחד הגעתי איתה לזוג קשישים, וכשהיא התקרבה אליהם הקשישה התחילה ללטף אותה ולבכות. תוך כדי הליטוף היה לה קל יותר לחלוק את מה שקרה לה. במקרה אחר, הגענו לבניין שנשרף, ולוסי משכה אותי לכיוון אחד הצופים. כשהתחלתי לדבר איתו, התברר שהאחיין שלו נמצא בבניין. היא הרגישה את המצוקה שלו".
הבינו שהחוסן הנפשי חשוב כמו הטיפול הפיזי
"איחוד הצלה" הוקם ב-2006 כדי לתת מענה ראשוני לפצועים וחולים בשטח עד להגעת אמבולנס. כיום מונה הארגון 4,000 מתנדבים: רופאים, פרמדיקים וחובשים שמעניקים טיפול מציל חיים לנפגעים, בתוך דקות ספורות מרגע הקריאה.
לאחר טיפול באינספור מקרים של טראומה — פיגועים, תאונות דרכים קשות, מקרי מוות בעריסה, תקיפות אלימות והתאבדויות — הבינו בארגון כי נדרש מענה אחר, נוסף, לטיפול בטראומה הנפשית שמתלווה לאותם אירועים, במי שמכונים לעיתים בתקשורת נפגעי הלם וחרדה. כך נולדה חוס"ן (חירום וסיוע נפשי), יחידת כונני עזרה ראשונה נפשית הראשונה והיחידה מסוגה בישראל, שפועלת בתוך זירת האירוע ובמהלכו.
היחידה מורכבת ממתנדבים שהם אנשי מקצוע מומחים בתחום בריאות הנפש, פסיכיאטרים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים (וכלבה קטנה אחת), שמגישים עזרה ראשונה נפשית לנפגעי ההלם והחרדה באירועים קשים, במטרה למנוע ולהפחית נזק נפשי עתידי.
הכתבה המלאה פורסמה ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות"