בעקבות הפציעה הקשה: דן מפתח טכנולוגיות לנכים
בגיל 17 היה דן להט כפסע מהמוות לאחר שנפגע קשה בראשו במהלך טיול שנתי. לאחר שיקומו נדר הצעיר להקדיש את חייו למציאת פתרונות טכנולוגיים למטופלים. סוליה חכמה שפיתח זיכתה אותו לאחרונה במקום הראשון בתחרות טכנולוגיה
צפו בסרטון המתעד את השיקום של דן:
בטיול השנתי של בית ספרו אל נהר הירדן השתנה מקצה לקצה מסלול חייו של דן להט בן ה-23 מירושלים – דן נפגע באורח קשה מאוד לאחר שקפץ למים וראשו הוטח בעוצמה בסלע. "זו הייתה שטות של ילד בן 17, אבל כזו שגרמה לתפנית מאוד חדה בחיי", מתאר הצעיר.
במשך כחודשיים וחצי היטלטל דן בין חיים ומוות. "הייתי בתרדמת 72 יום ונאלצתי לעבור מספר החייאות. חלק מהרופאים אמרו להורים שלי שאני כנראה לא אשרוד את הפציעה", הוא משחזר.
"אני חייב את חיי למפתחים"
אחרי ששב להכרתו, נדרש דן לעבור שיקום במשך כחצי שנה. "בשיקום ראיתי את התפקיד הקריטי שיש לטכנולוגיה בהצלת חיים", מתאר דן, "ראיתי איך רעיונות ופיתוחים של אנשים מצילים חיים של אנשים. גם החיים שלי ניצלו בזכות הטכנולוגיה. אני חייב את החיים שלי, בין היתר, למפתחים של קוצב הלב שהושתל בגופי. רק בזכותם ובזכות אנשים רבים אחרים אני חי. כשהבנתי את זה החלטתי שזה גם מה שאני רוצה לעשות בחיים – למצוא פתרונות שיצילו או ישפרו את חייהם של אחרים. החלטתי אני רוצה לתרום את חלקי למאמץ הזה".
דן עמד בהתחייבותו ונרשם ללימודי הנדסת אלקטרוניקה במרכז האקדמי "לב" שבירושלים. "הפציעה הייתה סיבוב מאוד חד בחיי", הוא מסביר, "החיים שלי קיבלו פרופורציה אחרת בגיל צעיר יחסית. לפיתוחים טכנולוגיים יכולה להיות השפעה עצומה על חיים של הרבה מאוד אנשים, לכן החלטתי ללמוד את התחום של הנדסת אלקטרוניקה".
סוליה חכמה לניטור ההליכה
לאחרונה זכו דן וחבריו במקום הראשון מבין 17 קבוצות באתגר טכנולוגי של חברת היי טק "אינטל" ובית החולים לשיקום ילדים ונוער אלי"ן. דן ושותפיו פיתחו סוליה חכמה שתאפשר לאסוף ולנתח מידע על אופן ההליכה של מטופלים. המידע שתנטר הסוליה יסייע להתאמת טיפול ועזרים רפואיים למטופלים.
דן מסביר כי ניטור אופן הליכת המטופלים מבוצע כיום במעבדות הליכה. הפיתוח שזיכה אותו ואת חבריו במקום הראשון, כך מתאר הסטודנט, יעניק לצוות הרפואי מידע מעמיק הרבה יותר על האופן בו הולכים המטופלים.
"כיום האבחון של ההליכה מתבצע בתנאי מעבדה – הנבדק הולך מרחק קצר על משטח מאוזן", מפרט דן, "הסוליה תוכל לתת הרבה יותר מכך. ההליכה שלנו מושפעת מהרבה גורמים – השיפוע של הקרקע, מידת הערנות שלנו וכדומה. הסוליה תנטר פרמטרים כמו הלחץ שמפעילה כף הרגל, מיקום כף הרגל, האיזון בין כפות הרגליים ועוד.
"הנתונים שתאסוף הסוליה במשך כל היום יהיו מדויקים ורחבים הרבה יותר. אפשר לדמות את ההבדל בין הסוליה לבין הבדיקה שעושים היום במעבדת הליכה להבדל בין בדיקת א.ק.ג. שמבוצעת במעבדה לעומת בדיקת 'הולטר' לב שמנטרת את הפעילות החשמלית של הלב במשך 24 שעות".
בהמשך, כך מתאר דן, יהיה ניתן להוסיף לסוליה פונקציה שתתריע בפני מטופלים כשהעומס שהם מפעילים על הגפיים חורג מהמלצות הרופאים. "יש הרבה מאוד שכלולים שאפשר יהיה להוסיף לסוליה החכמה בעתיד. לטעמנו מדובר בפיתוח עם פוטנציאל גדול מאוד", מעריך הסטודנט.
הילה בורל, מנהלת פל"א במרחב החדשנות באלי"ן אמרה בעקבות הזכייה כי "פיתוח סוליית הנעל תשפר באופן משמעותי את התאמות מכשורי ההליכה לילדים עם מוגבלויות וקשיים בהליכה. פל"א - פתרונות לילדים באלי"ן, שנפתח השנה למען ילדים עם מוגבלויות, מברך את הקבוצה שזכתה. אנו נשמח להמשיך את שיתוף הפעולה בין המרכז האקדמי לב, אינטל ואלי"ן - ולהגיע בקרוב למוצר מוגמר שישרת את הקהל הרחב".
יו"ר אגודת הסטודנטים במרכז האקדמי "לב", אבנר רוסלר, מסר כי: "האגודה רואה ביזמות נדבך חשוב בחייו של סטודנט, כך שבנוסף ללימודים האקדמיים יוכל להתחיל להיכנס לעולם היזמות תוך כדי הלימודים. בשביל סטארט-אפ טוב צריך רוח יזמית, שאיפות ורעיונות טובים".