מה מרזה יותר – דיאטה דלת פחמימות או דלת שומן?
חוקרים מארה"ב שבדקו מאות נחקרים הסובלים מהשמנה, מצאו כי הרכב השומנים או הפחמימות בתפריט הוא לא זה שקובע כמה תרדו במשקל. המחקר העלה סימני שאלה גם באשר לטענות על פיהן קיים פרופיל גנטי הקובע איזו דיאטה מתאימה לכם יותר. החוקרים: "הדרך לרדת במשקל היא לאכול בריא יותר - פחות אוכל מעובד ויותר ירקות"
הקרב בין הפחמימות לשומנים הוכרע בתיקו: חוקרים אמריקנים שבדקו מאות משתתפים מצאו את התשובה לשאלה איזו דיאטה מביאה לירידה הגדולה ביותר במשקל - דלת פחמימות או דלת שומנים. התוצאות יאכזבו את חובבי שתי השיטות. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת JAMA.
במחקר, שנמשך שנה, השתתפו 609 נשים וגברים בגילאי 18 עד 50 שסבלו מעודף משקל או השמנת יתר. הם חולקו לשתי קבוצות: האחת נתבקשה לצמצם את כמות הפחמימות בתפריט היומי, והאחרת את כמות השומנים. הנבדקים הונחו להעשיר את התפריט בירקות ולקצץ עד כמה שאפשר במזונות מעובדים. בממוצע צרכו המשתתפים במהלך המחקר כ-600-500 קלוריות פחות בהשוואה לתפריט שצרכו לפני תחילת המחקר.
בתום השנה הראו התוצאות כי לא היה הבדל משמעותי בירידה הממוצעת במשקל של שתי הקבוצות: בקבוצת התפריט דל השומן עמדה הירידה הממוצעת במשקל על 11 פאונדים (4.9 ק"ג), בעוד שבקבוצה דלת הפחמימות הירידה הממוצעת היתה 13 פאונדים (5.8 ק"ג).
בתוך כך, החוקרים שיערו שסמנים גנטיים ומטבוליים מסויימים שהתגלו במחקרים קודמים, עשויים לחשות מי יצליח יותר ובאיזו דיאטה. אולם המחקר הנוכחי הראה כי זה לא המקרה: כ-30% מהנבדקים היו בעלי "חתימה גנטית" שבתאוריה היתה אמורה להצביע על הצלחה בדיאטה דלת שומן, בעוד ש-40% היו בעלי "פרופיל גנטי" שאמור היה לקבוע כי מתאימה להם יותר דיאטה דלת פחמימות.
עוד כתבות בנושא:
7 סיבות שגורמות לכם לאכול יותר ממה שצריך
רוצים שבן הזוג יוריד במשקל? זה מה שתצטרכו לעשות
אוכלים גם כשלא רעבים: כך תמנעו אכילה רגשית
עם זאת, במחקר לא נמצאה כל התאמה בין המערך הגנטי לבין סיכויי ההצלחה בכל אחת מהדיאטות. החוקרים בדקו גם את העמידות להורמון אינסולין, שבעבר נחשב אף הוא כמנבא סיכויי הצלחה בסוגי דיאטות שונים, אך גם הפעם – לא נמצא קשר בין העמידות לאינסולין לבין הצלחה בדיאטה כלשהי.
"היה מאוד נחמד לדעת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה איזו דיאטה מתאימה לך יותר", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר כריסטופר גרדנר, ממרכז המחקר בסטנפורד שבארה"ב, "אבל זה לא המצב. מה שמצאנו הוא שלא סוג הדיאטה מוביל להצלחה, אלא היחסים שלך עם המזון והחשיבה על אודות מה אתה אוכל".
עוד ממליץ ד"ר גרדנר לאכול פחות סוכר, פחות קמחים מעובדים וכמה שיותר ירקות: "לכו על מזונות מלאים - בין אם זה סלט מגרעיני חיטה או בקר שהוזן בעשב. משתי קבוצות המחקר שמענו מאנשים שירדו במשקל שעזרנו להם לשנות את מערכת היחסים שהם פיתחו עם אוכל, ושעכשיו הם אוכלים בצורה מושכלת יותר וחושבים על מה שהם אוכלים".
ואלו טעויות אתם עושים בדיאטה שעולים לכם במאות קלוריות ביום? צפו: